skip to main content

05-05-2010, Π.Μοσχολιός: Ο Δήμος Αγρινίου είναι έτοιμος να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα του Καλλικράτη.

     Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (Τρίτη 4 Μαΐου 2010) έκανε δεκτή την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για το Χωροταξικό Σχεδιασμό του Δήμου Αγρινίου σύμφωνα με τον οποίο συνενώνονται οι Δήμοι Στράτου, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων,  Θεστιέων, Παραβόλας και Αγγελοκάστρου

     Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός εισηγούμενος το θέμα χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση , γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά ένα σημαντικό θέμα , «Το Πρόγραμμα Καλλικράτης» που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου τα επόμενα τουλάχιστον πενήντα χρόνια.

     «Είμαστε σήμερα εδώ με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που είχε πάντα η Αυτοδιοίκηση, για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, να σχεδιάσουμε το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, με τις νέες αρμοδιότητες και τους νέους πόρους, να καθορίσουμε  μόνοι μας το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας ».

     Απευθυνόμενος στους Αυτοδιοικητικούς αλλά και στους Δημότες  των επτά Δήμων που συνενώνονται με το Αγρίνιο, ο κ. Μοσχολιός υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος Αγρινίου  είναι έτοιμος να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Προγράμματος Καλλικράτης, χωρίς να υπάρξει μεταβατικό διάστημα.

     «Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε από την 01-01-2011. Έχουμε  υπηρεσίες οργανωμένες, υποδομές  αλλά και την εμπειρία, , ώστε να  μη χάσουμε ούτε μία μέρα.

     Οι Δήμοι οι οποίοι θα έρθουν στο Δήμο Αγρινίου έρχονται σε ένα Δήμο ο οποίος είναι σωστά οργανωμένος και  οικονομικά αυτόνομος, παρά την κακή οικονομική συγκυρία.

     Θέλω από αυτό το βήμα, απευθυνόμενος στους Δημότες που συνενώνονται με το Δήμο Αγρινίου, να φέρω ως παραδείγματα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του σημερινού Δήμου Αγρινίου, που το 1998 ήταν κοινότητες.

     Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά πράγματα. Αρκεί να περπατήσει κάποιος καλόπιστος στα Δημοτικά Διαμερίσματα και να συγκρίνει το πριν και το τώρα.

     Σήμερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν υποδομές αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στο Δήμο Αγρινίου.

     Ως Δήμος Αγρινίου από το 1998 ακολουθήσαμε την πολιτική της ισόρροπης ανάπτυξης και της σύγκλησης και λόγω της ιδιομορφίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοί τους πληρώνουν λιγότερα Ανταποδοτικά Τέλη  σε σχέση με τους κατοίκους της πόλης.  

     Θέλω κατηγορηματικά να διαβεβαιώσω τους δημότες των περιοχών  που εντάσσονται στο Δήμο Αγρινίου ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε σε ότι αφορά τις υποδομές αλλά και τη λειτουργία και τις δράσεις, θα είναι πολιτική στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης.

     Καλωσορίζουμε τους Δημότες των Δήμων που συνενώνονται με το Αγρίνιο και θα αποτελέσουν ενιαίο κομμάτι της πόλης.

     Άλλωστε, αυτή η πόλη υπήρξε πάντα φιλική και φιλόξενη σε όλους όσους θέλησαν να μείνουν μόνιμα εδώ.

     Ποτέ δε φερθήκαμε αποτρεπτικά στο να δεχθούμε και να αγκαλιάσουμε όχι μόνο τους κατοίκους των γύρω Δήμων αλλά και όσους ήρθαν από την Ευρυτανία, την Ήπειρο και άλλες περιοχές».

     Αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα όρια του Δήμου Αγρινίου ο κ. Μοσχολιός επεσήμανε ότι αποτυπώνει τη γεωγραφική, πολιτισμική, οικονομική και κυρίως κοινωνική πραγματικότητα που υπήρχε στην περιοχή, καθιστώντας το νέο Δήμο Αγρινίου ισχυρό πόλο ανάπτυξης που μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα διαθέτει.

     «Με τη νέα χωροθέτηση ο Δήμος Αγρινίου αποκτά τα φυσικά του όρια. Είναι μια ενιαία  χωροταξική και γεωγραφική ενότητα που αποτυπώνεται πλέον στην πραγματικότητα.

     Είναι μια περιοχή με ενιαίες υποδομές στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με κοινό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, κοινή αστική συγκοινωνία, αλλά πάνω από όλα με κοινές αναπτυξιακές δυνατότητες. Για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα πλέον θα μπορούμε να ακολουθήσουμε ενιαία πολιτική για τις υποδομές και την παραγωγή αφού ο κάμπος δε θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις Δήμους, όπως συνέβαινε πριν.

     Όπως και στις επιχειρήσεις όπου στον άξονα από τον Κουβαρά έως τη Συκιά θα μπορούμε πλέον να έχουμε κοινές χρήσεις γης για όλους τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες.

     Σε ότι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιου υδάτινου δυναμικού με τις λίμνες και τα ποτάμια.

      Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το υδάτινο στοιχείο κατά τέτοιο τρόπο που θα προσδίδει στην περιοχή εισόδημα , πλούτο αλλά και πράσινη ανάπτυξη.

     Το ίδιο ισχύει για τον πολιτισμό αλλά και τις υπηρεσίες.  

      Άρα, λοιπόν, αυτό που απομένει σε εμάς τους Αυτοδιοικητικούς  αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πως με συνεργασία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε τα νέα πια δεδομένα και τις νέες ευκαιρίες που μας δίνει ο Καλλικράτης, ώστε να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του Δήμου από το τελευταίο χωριό μέχρι το κέντρο της πόλης».

     Κλείνοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου κάλεσε το σώμα των Δημοτικών Συμβούλων με ομοθυμία και ομοψυχία, όπως απαιτεί η περίσταση, να κάνει δεκτή ομόφωνα την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ σε ότι αφορά τη συνένωση των Δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας ο κ. Μοσχολιός  είπε πως δε θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προκαταβάλει τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους.

     Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν ο Αντινομάρχης κ. Αντώνης Γαλαζούλας , οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Σωτήρης Σαξάμης και κα  Φρόσω Δελή , ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου , ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Ανδρέας Ζώης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Ράπτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτ/νίας  κ. Χρήστος Κωστακόπουλος, ο Πρόεδρος της Αστρονονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας κ. Ευθύμιος Παπαναστασίου , ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος Χοιροτρόφων Αιτ/νίας κ. Γεώργιος Χρήστου , οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα όρια του Δήμου Αγρινίου.