skip to main content

04/11/2008, Συμπαράσταση στους εργαζομένους στην επιχείρηση ΚΑΤΣΙΚΗΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο πλευρό των εργαζομένων στην επιχείρηση κεραμοποιίας «Γ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ» τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αγρινίου κ. Δημήτριος Πατούλας.
Κατά τη συζήτηση του θέματος αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης όχι μόνο στους εργαζομένους σε αυτή, αλλά και γενικότερα στο εργασιακό περιβάλλον της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, η οποία μαστίζεται από μεγάλο ποσοστό ανεργίας.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, τόνισε ότι η κεραμοποιία «Γ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ» είναι μια ιστορική επιχείρηση στην περιοχή μας η οποία έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική οικονομία και θα είναι μεγάλο πλήγμα η διακοπή της λειτουργίας της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
«Όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα ένα καθεστώς κρίσης στην ελληνική οικονομία, που άλλοι προσπαθούν να το ταυτίσουν με την παγκόσμια κρίση και άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα πρωτογενές οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας το οποίο επιδεινώνεται με την παγκόσμια κρίση. Γεγονός είναι, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται τα μεσαία και μικρά εισοδήματα σε σχέση με την ακρίβεια και την ανεργία».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μοσχολιός υποστήριξε, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει την οικονομική πολιτική μόνο στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των τραπεζών.
«Πρέπει η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί πραγματικά για το πρόβλημα. Τι νόημα έχει το οικονομικό πακέτο των 28 δις Ευρώ που θα δοθεί στις τράπεζες από την Κυβέρνηση, αν δεν θα αντιμετωπιστούν προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων, όπως αυτό στην κεραμοποιία ΚΑΤΣΙΚΗΣ. Η Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι τα χρήματα θα δοθούν από τις τράπεζες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα των μεσαίων και μικρών στρωμάτων, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλον αυτή την περίοδο».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αγρινίου τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργοστασίου ενώ κάλεσε όλους τους φορείς και τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα ισχυρό τοπικό κίνημα που θα αντιστέκεται δυναμικά σε τέτοια φαινόμενα.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να αντισταθούμε σε τέτοια φαινόμενα γιατί η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη ανεργία. Οφείλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και ενωμένο κίνημα της πόλης πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές ώστε να διεκδικεί αποφασιστικά με βασικό σύνθημα: όχι άλλη ανεργία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή».

Μετά από μια διεξοδική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση κεραμοποιίας «Γ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ Α.Ε.», αφενός μεν για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και την ικανοποίηση των πάσης φύσεως νομίμων δικαιωμάτων τους, αφετέρου δε για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής και γενικά λειτουργίας της επιχείρησης.

Καλεί την Κυβέρνηση να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της παραπάνω επιχείρησης, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά και διευκολύνοντας την επενδυτική δραστηριότητα της επιχείρησης και την τραπεζική χρηματοδότησής της.