skip to main content

28/03/2007, Παραχώρηση αεροδρομίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία , υπεγράφη από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας η απόφαση με την οποία παραχωρείται η έκταση των 178 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου Αγρινίου προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προέβη στην εξής δήλωση:

«Είναι μία θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Πανεπιστημίου. Μία εξέλιξη που δικαιώνει απόλυτα τις μακροχρόνιες ενέργειες του Δήμου Αγρινίου σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να φτάσουμε στην παραχώρηση των 178 στρεμμάτων υπήρξαν ενέργειες που ξεκινούν πολλά χρόνια πριν, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες με την επιστολή μου προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπήρξε η παραχώρηση και η αποδέσμευση του στρατιωτικού χώρου από τον πρώην Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Παπαντωνίου. Υπήρξαν ενέργειες της Δημοτικής αρχής προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Είναι μία εξέλιξη που λύνει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης Αγρινίου και πρέπει άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε στο χώρο του αεροδρομίου οργανωμένες εγκαταστάσεις. Αυτό όμως απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε τα άμεσα ζητήματα τρέχουν. Γι΄ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να μην υπάρξουν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο.

Εμείς ως Δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες τις οποίες ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό διάστημα (επιστολές στους αρμόδιους Υπουργούς - συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο - ομόφωνο ψήφισμα). Πρωτοβουλίες για να πετύχουμε και να υλοποιήσουμε το μοναδικό στόχο που είναι το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Στις πρωτοβουλίες αυτές ήταν και η συνάντηση που είχα χθες στο γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ταλιαδούρο με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεροθανάση

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη στις 15 Μαρτίου 2007 για την παραχώρηση των 178 στρεμμάτων.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟ 15 Μαρτίου 2007

ΔHMOΣ AΓPINIOY Αρ.Πρ.: 10603

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 10

30100 Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο

Τηλ. 2641 0 24495, 22013

Fαx: 2641 0 48498

ΠΡΟΣ:

κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη

Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝ.:

1. Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

2. Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας.

3. Νομάρχη Αιτωλ/νίας.

4. Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση της κυριότητας τμήματος του παλαιού Αεροδρομίου Αγρινίου (Β.Κ. 461 δημόσιο ακίνητο) για τις ανάγκες των Τμημάτων Αγρινίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»

ΣΧΕΤ.: Το αριθμ. πρωτ. 1962/88/7-3-2006 έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΕΔ.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, στο Αγρίνιο λειτουργούν τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, υπαγόμενα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στο Αγρίνιο την 1η Μαρτίου 2004 τόνισε επί λέξει ότι: «Το πρόγραμμά μας προβλέπει την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν εδώ σε Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου».

Ο Δήμος Αγρινίου, προκειμένου να συμβάλλει στη δημιουργία των υποδομών για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, από το 1995 διεκδικεί το χώρο του παλαιού Αεροδρομίου Αγρινίου, έκτασης 512 στρεμμάτων, που κατά χρήση ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία, για την οργάνωση εκεί της Πανεπιστημιούπολης.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης αυτής, με απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου, το Φεβρουάριο του 2004 αποδεσμεύτηκαν από την παραπάνω έκταση 178 στρέμματα, ώστε η ΚΕΔ «να προχωρήσει στην παραχώρηση της έκτασης των 178 στρεμμάτων στο Δήμο Αγρινίου για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αγρινίου».

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε η κυριότητα της έκτασης αυτής των 178 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στο Ίδρυμα να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης εγκαταστάσεων για τη μόνιμη στέγαση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

Η ΚΕΔ, με το παραπάνω σχετικό έγγραφό της συνηγορεί και αναμένει τη δική σας απόφαση, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της παραχώρησης της κυριότητας ανήκει στο Υπουργείο σας, η οποία - παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος - δεν έχει εκδοθεί.

Κύριε Υπουργέ,

θεωρώντας ότι η πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας, ώστε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, να συμβάλλουμε στην υλοποίησή της, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στην έκδοση την απόφασης παραχώρησης της παραπάνω έκτασης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, τορπιλίζει τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, αφού από το Υπουργείο Παιδείας θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου η παραχώρηση της έκτασης.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

 

Φωτογραφικό Υλικό