skip to main content

27/02/2007, Προϋπολογισμός 2007

Ισόρροπη ανάπτυξη που προϋποθέτει την δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με κοινωνικό πρόσωπο, με έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου για το 2007 ο οποίος ψηφίστηκε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό του 2007, ο οποίος αντιμετωπίζει και επιλύει τα μεγάλα ζητήματα υποδομών μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα.

«Η πόλη τα τελευταία χρόνια απέκτησε σημαντικές υποδομές, τόνισε ο κ. Μοσχολιός, που πολλές από αυτές χρειάζεται να ολοκληρωθούν. Πρέπει επίσης να υπάρξουν παρεμβάσεις στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όπου κάθε γειτονιά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την άλλη. Ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρωθεί η αστική ανάπτυξη της πόλης με σύγχρονες υποδομές στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή με υπηρεσίες με Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Εφετείο και γενικότερα όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα την καθιστούν πραγματικά τον τρίτο αναπτυξιακό πόλο της Δυτικής Ελλάδας.»

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αγρινίου έδωσε έμφαση στο Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τονίζοντας ότι:

«Προσανατολίζεται ακριβώς στις νέες προοπτικές που μπορούν να καταστήσουν την πόλη μας και την ανάπτυξη της βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Το όραμα του νέου Γ.Π.Σ. είναι η αστική ολοκλήρωση της πόλης μας που θα διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα σύγχρονο πολεοδομικό συγκρότημα. Είναι μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2508/97 περιλαμβάνοντας τις επεκτάσεις στο βοιδολίβαδο και στο Δοκίμι και είναι η πρώτη μελέτη Γ.Π.Σ. στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία ο κ. Μοσχολιός επισήμανε ότι είναι καθηλωμένοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κεντρική εξουσία θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή.

«Τα τελευταία χρόνια παραχωρούνται αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών. Για παράδειγμα στους παιδικούς σταθμούς και στο δημοτικό στάδιο η κρατική επιχορήγηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και καλύπτει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή η κεντρική εξουσία επιχορηγεί πολύ περισσότερο τους παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα σε σχέση με το Αγρίνιο. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα παλέψουμε όλοι και να απαιτούμε διαρκώς αποκεντρωμένες δομές και πόρους από το κράτος. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση το Δ΄ Κ.Π.Σ. από το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη της πόλης. Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι να έχουμε προετοιμαστεί με ώριμες προτάσεις.»

Όσον αφορά τις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού εμφανίζονται αρκετά αυξημένες στον προϋπολογισμό αφού ο Δήμος Αγρινίου με συντονισμένες ενέργειες, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα που θα διατάραζαν την εργασιακή ειρήνη που επικρατεί στο Δήμο, ενέταξε στις υπηρεσίες του όλους τους υπαλλήλους του που απασχολούνταν στην ΔΕ.ΠΑ.Α καθώς και τις προβλεπόμενες προσλήψεις σαράντα έξι υπαλλήλων (46) από τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ που θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου Αγρινίου για το έτος 2007 είναι τα εξής:

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ 51.660.123,49 €

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα έσοδα τα μεν τακτικά ανέρχονται σε 18.828.996,37 € τα δε έκτακτα σε 22.066.797,37 €.

Οι δε δαπάνες περιλαμβάνουν έξοδα χρήσης 20.086.221,78 € και οι επενδύσεις 25.257.599,98 €.

 

Φωτογραφικό Υλικό