skip to main content

16/02/2007, Δήλωση και επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου για το τέταρτο Τμήμα στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του τέταρτου Τμήματος «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδιαστικής Αλυσίδας», στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου προέβη στην εξής δήλωση:

«Δυστυχώς η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο στις 1-3-2004 για αυτόνομο πανεπιστήμιο αλλά και οι κατ' επανάληψη δεσμεύσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου για την ίδρυση του τέταρτου τμήματος αποδείχθηκαν υποσχέσεις κενού περιεχομένου.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακόμη και αυτή την στιγμή εάν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του τέταρτου τμήματος.

Άλλωστε η επίσπευση της διαδικασίας, ώστε το τμήμα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδιαστικής Αλυσίδας» να συμπεριλαμβάνεται στο μηχανογραφικό δελτίο, μπορεί να γίνει είτε με την εισαγωγή του θέματος στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστιμιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος είτε πιο σύντομα με σχετικό νόμο. Στην κατεύθυνση αυτή με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησα να έχω το επόμενο διάστημα συνάντηση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Αγρίνιο.»

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού προς την Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με έκπληξη διαπίστωσα ότι το Τμήμα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδιαστικής Αλυσίδας», που έχει προταθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναμενόταν να λειτουργήσει στην πόλη μας από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, δεν βρίσκεται μεταξύ των νέων Τμημάτων που θα λειτουργήσουν στα ΑΕΙ της χώρας από την επόμενη χρονιά.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, ένα υπό ίδρυση Πανεπιστημιακό Τμήμα στην πόλη μας παραπέμπεται στις καλένδες. Σας θυμίζω ότι το Τμήμα αυτό θα αντικαθιστούσε το Τμήμα «Κλιματολογίας, Οικολογίας και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης», το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ στην πόλη μας παρότι:

  • Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προκρίνει την ίδρυση και λειτουργία του στα πλαίσια του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Αύγουστος 2003),
  • είχε εγκριθεί το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στην υπ'. αριθ. 866/16-10-2003 συνεδρία της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση και λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006,
  • Εσείς η ίδια, είχατε προσωπικά δεσμευτεί στη συνάντηση της 16-05 -2006 στο Υπουργείο Παιδείας με το σύνολο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και των φορέων του νομού, ότι «θα προχωρήσει η ίδρυση εντός του 2006 του Τμήματος Κλιματολογίας, Οικολογίας και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης στο Αγρίνιο», δέσμευση την οποία επαναλάβατε και κατά την επίσκεψή σας στο Μεσολόγγι στις 30-07- 2006.

Η διάψευση των προσδοκιών μας για μια ακόμη φορά σχετικά με τη δημιουργία του 4ου Τμήματος της Πανεπιστημιακής Σχολής, οι οποίες βασίστηκαν ακριβώς στις δικές σας προσωπικές δεσμεύσεις, μας ανησυχεί έντονα, πολύ δε περισσότερο που η εξέλιξη αυτή φαίνεται να απομακρύνει, αν δεν ακυρώνει εντελώς, την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου, για την οποία είχε δεσμευτεί προσωπικά ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αγρίνιο στις 01-03-2004, αναφέροντας τα εξής: «Το πρόγραμμά μας προβλέπει την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν εδώ, σε Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου». Η δήλωση αυτή έγινε αποδεκτή από τους πολίτες του Αγρινίου, ως σαφής πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Τέλος, σας υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί ακόμη, μετά από τρία σχεδόν χρόνια, η μεταβίβαση των 178 στρεμμάτων από τα 512 συνολικά στρέμματα στον χώρο του παλαιού Αεροδρομίου Αγρινίου, τα οποία είχαμε ζητήσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να αρχίσει άμεσα στο συγκεκριμένο χώρο η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου.

Κυρία Υπουργέ,

Ακόμη και αυτή την στιγμή, είναι δυνατόν με δική σας παρέμβαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί το Τμήμα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδιαστικής Αλυσίδας» στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος στη χώρα και να υλοποιηθεί έτσι η δέσμευση της Κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό είμαι στη διάθεσή σας, ώστε σε χρόνο που θα επιλέξετε εσείς, και με την ευκαιρία της εκλογής μου ως Δήμαρχος Αγρινίου, να έχουμε άμεσα μια συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Αγρίνιο.