skip to main content

17/06/2006, Επιτυχημένη ημερίδα της Τριχωνίδας Α.Ε. 'Υπάρχει άλλος δρόμος για την Αιτωλοακαρνανία'

«Η Αιτωλοακαρνανία σήμερα βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα σταυροδρόμι.Ή θα παραμείνει στην κατάσταση των δύο τελευταίων δεκαετιών, στη φτώχεια και την υπανάπτυξη, ή θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για ν' αλλάξουμε την οικονομική πορεία του τόπου, ν' αναπτύξουμε το νομό με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό και το φυσικό περιβάλλον. Στο σταυροδρόμι αυτό εμείς επιλέγουμε το δρόμο της δράσης και της δημιουργίας με όραμα γνώση και τόλμη».

Τα πιο πάνω επεσήμανε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας ‘ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.' στην ομιλία του στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε η εταιρεία με θέμα: «Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Υπάρχει άλλος δρόμος για την Αιτωλοακαρνανία» το Σάββατο 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τριχωνίδα Α.Ε., και Δημάρχου Αγρινίου, κου Θύμιου Σώκου, στόχο είχε την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών αλλά και του κάθε πολίτη του Νομού μας για τις δυνατότητες ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  στον τόπο μας, την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης στην ύπαιθρο και καινούργιων εισοδημάτων για τους αγρότες, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα μετά την αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Νόμος Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει ένα αναξιοποίητο ενεργειακό δυναμικό που του δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και της Εθνικής Πολιτικής για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και επίτευξης των στόχων  του Πρωτοκόλλου του Κυότο, να γίνει Πρότυπο Ενεργειακό Κέντρο της Χώρας. 

Η Διευθύντρια της εταιρείας, κα Φρ. Δελή, στην ομιλία της παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε., από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, και τόνισε το ρόλο της εταιρείας στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κα Χριστίνα Αργυρού, Περιφερειολόγος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, «TRANSCOOP», ανέλυσε το θεσμικό και Οικονομικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στη χώρα μας, ενώ η κα Παναγιώτα Μιχαλακάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικού Περιβάλλοντος του Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο, εξήγησε το ρόλο του  Πανεπιστημίου στη διάδοση των ΑΠΕ.

Στη συνέχεια ο κος Β. Λυχναράς, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμ. Βιομάζας της Διεύθυνσης ΑΠΕ του Υπ. Ανάπτυξης (ΚΑΠΕ), ανέδειξε την σπουδαιότητα των ενεργειακών καλλιεργειών  με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων και τις προοπτικές τους στο Νομό μας.

Η αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και οι προοπτικές αξιοποίησης των στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αναλύθηκαν από τον κο Δημήτρη Βαγενά, Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικών Συστημάτων, του Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο, ενώ ο κος Δημήτρης Ραχιώτης, Γεωτεχνικός - Περιβαλλοντολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Vector Ανανεώσιμες Πηγές Α.Ε.», στην εισήγησή του τόνισε την αναγκαιότητα της διερεύνησης δυνατοτήτων ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων στο Ν. Αιτωλ/νίας με βάση το οικονομικά εκμεταλλεύσιμο Αιολικό Δυναμικό.

Ο κος Νικόλαος Μπαμίχας, Μηχανολόγος Μηχανικός και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της «Δέλτα Project» (Όμιλος Μυτιληναίος Α.Ε.), αναφερόμενος στους υψηλής αξίας υδάτινους πόρους που διαθέτει ο Νομός Αιτωλ/νίας, τόνισε πως οι προοπτικές αξιοποίησης των είναι μεγάλης σημασίας για την περιοχή.

Αμέσως μετά, ο κος Γιάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος Msc. Ειδικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος  ΤΕΔΚ Νομού Αιτωλ/νίας, ανέπτυξε τις δυνατότητες του Νομού για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας την σχεδόν ανυπαρξία  αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την αξιοποίησή τους.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η ομιλία του Αυστριακού κου Werner Raucsher,  ο οποίος αφού ανέπτυξε, το παράδειγμα της περιοχής Gussing της Αυστρίας, εξήγησε πως μια περιοχή μπορεί να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη και τόνισε πώς ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει αυτή την δυνατότητα, αφού διαθέτει ποικίλο ενεργειακό δυναμικό, που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί.

Εκτός προγράμματος της ημερίδας, αλλά σημαντική ήταν η συμμετοχή του κου Μπαράκου, Χημικού του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που παρουσίασε το Πιλοτικό Πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Νομό Κιλκίς με μεγάλη επιτυχία, παράγοντας από ενεργειακά φυτά βιοκαύσιμα, επιφέροντας οικονομικά οφέλη Στην