skip to main content

24/11/2005, Συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου στην Εφημερίδα 'Αναγγελία και στην δημοσιογράφο Κυριακή Στεφανίδη'.

«Αναγγελία» - 143 / 24 Νοεμβρίου 2005

ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ :

«Δεν πείθει κανέναν ο Παυλόπουλος»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στην Κυριακή Στεφανίδη

Έχοντας ξεπεράσει τους περισσότερους προεκλογικούς του στόχους ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας Ευθύμιος Σώκος μιλά για όλα σε συνέντευξη που παράχωσε στην «Αναγγελία». Αναφερόμενος ο κ. Σώκος στο φετινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ σχολιάζει τα λεγόμενα και του κ. Παπαγεωργόπουλου αλλά μιλά και για τις «ανύπαρκτες», όπως τόνισε, δεσμεύσεις του κ. Παυλόπουλου. Ζητώντας σεβασμό για το λαό της Αιτωλοακαρνανίας από την κάθε κυβέρνηση που κυβερνά, ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος Αιτωλοακαρνανίας.

Κύριε Σώκο ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, ως δήμαρχος της πόλης του Αγρινίου, σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι έχετε υλοποιήσει το προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, τα έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα έλεγα ότι ήδη σε αρκετούς τομείς έχουμε ξεπεράσει τους οραματισμούς μας. Είναι η τρίτη θητεία που διανύω ως δήμαρχος του Αγρινίου και κατά συνέπεια οι στόχοι που βάλαμε πριν από 11 χρόνια σε παρά πολλά σημεία έχουν ξεπεραστεί. Σήμερα το Αγρίνιο είναι μια άλλη πόλη, διαφορετική, με καλύτερη οργάνωση, με διαφορετική δομή σε όλο το σύστημα της λειτουργίας της και είναι διπλάσια σε πολεοδομημένη γη και ήδη έχουμε τελειώσει την ένταξη 4.700 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης. Το Αγρίνιο έχει καταφέρει να γίνει μια μεγάλη πόλη, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στην ελληνική επαρχία.

Ποια η άποψή σας για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»; Πιστεύετε ότι θα προσφέρει στους δήμους;

Η άποψή μου είναι ότι είναι τόσα λίγα τα χρήματα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» για την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία δεν χρειαζόταν να είναι καν πρόγραμμα, αρκούσε μια αύξηση, της τάξης 30% έως 50%, στη ΣΑΤΑ ώστε να αποφύγουμε την γραφειοκρατία. Η οποία αύξηση είναι λογική να υπάρξει στους δήμους από την μεριά του κράτους, ώστε να υπάρχουν καλύτερες υποδομές στους δήμους, και νομίζω ότι με βάση αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποδομές μας, από την άλλη θα έπρεπε να είναι ένα σίγουρο και σταθερό έσοδο για τους δήμους. Νομίζω ότι ασφαλώς αυτό θα δημιουργήσει προϋπόθεσης για καλύτερες υποδομές στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν και επιμένω ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα. Θα μπορούσαμε λοιπόν με λιγότερη γραφειοκρατία και μια γενναία αύξηση των τακτικών μας εσόδων σε ότι έχει να κάνει με τις υποδομές να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας καλύτερα.

Ποια είναι τα σχέδια για το καινούργιο δημαρχείο του Αγρινίου;

Έχουμε απαλλοτριώσει και εξαγοράσει την έκταση, η οποία είναι απαραίτητη και η οποία προστιθέμενη στην έκταση των παλαιών σφαγείων μας δημιουργεί έναν χώρο 11,5 στρεμμάτων, επίσης έχουμε επιλέξει και τα σχέδια του κτιρίου που θέλουμε να κάνουμε, κάτι που προέκυψε μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που δεν είχε προηγούμενο στα δεδομένα της αυτοδιοίκησης. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της παραλαβής των οριστικών μελετών και δημοπράτησης.

Τι πιστεύετε για τις δεσμεύσεις του κ. Παυλόπουλου έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο φετινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ;

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τον εαυτό του χωρίς όμως πλέον να πείσει κανέναν. Πιστεύω ότι η παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο Υπουργείο Εσωτερικών αυτό το διάστημα και όσο μείνει εκεί, θα σημαδευτεί με μια περίοδο αφαίρεσης πολλών σημαντικών πραγμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία είχε και έπρεπε να διευρύνει, δεν διευρύνεται τίποτα, δεν υποσχέθηκε τίποτα και ούτε δεσμεύτηκε σε τίποτα. Νομίζω ότι είναι μια περίοδος η οποία θα μένει πραγματικά στην ιστορία, ως περίοδος που αφαιρέθηκαν από την αυτοδιοίκηση πράγματα και δεν προστέθηκε τίποτα.

Σαν πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας τι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να διεκδικήσετε για το νομό σας;

Ο νόμος Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νόμος της χώρας σε έκταση, και ταυτόχρονα είναι και ο ποιο φτωχός παρότι είναι πλουσιότερος και από τους πλουσιότερους σε φυσικούς πόρους. Από το νόμο Αιτωλοακαρνανίας αφαιρούνται διαρκώς οι φυσικοί του πόροι, είναι γνωστή η εμμονή της κυβέρνησης για την κατασκευή του φράγματος και την εκτροπή του Αχελώου ποταμού, είναι γνωστό ότι ακόμα και το ΣτΕ αποφάσισε κάτι τέτοιο να μην γίνει αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση και ο κ. Σουφλιάς επιμένει να γίνει το δικό τους. Εκείνο που χρειάζεται και θέλουμε για τον νομό μας είναι να τον σεβαστούν, η εκάστοτε κυβέρνηση να μας σέβεται, δεν μιλάω μόνο για την σημερινή, αλλά για κάθε κυβέρνηση που υπάρχει και θα υπάρξει, και να υπάρξει ανάπτυξη ανά την Ελλάδα σύμφωνα με τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Ο νομός Αιτωλοακαρνανία βιώνει υπανάπτυξη, μια φτώχια, και συμβάλει σε αυτό το γεγονός ότι η καπνοκαλλιέργεια δεν υφίσταται πλέον. Να πούμε, ότι η καπνοκαλλιέργεια κάλυπτε πάνω από το 25% του εισοδήματος των αγροτών σε ολόκληρο τον νομό πριν από λίγα χρόνια και σήμερα καλύπτει ένα πολύ ελάχιστο ποσοστό από το εισόδημά τους. Αυτή η φτώχια την οποία βιώνουμε, πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες. Δεν μπορεί ο πλουσιότερος σε φυσικούς πόρους νομός της χώρας να βιώνει αυτήν την υπανάπτυξη, και αυτό είναι και το αίτημά μας. Ας σεβαστούν περισσότερο το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.

Πως κρίνετε την στάση του κ. Παπαγεωργόπουλου στο φετινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η οποία ήταν ακριβώς αντίθετη από αυτήν του κ. Κουκουλόπουλου;

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, όλα για τον κ. Παπαγεωργόπουλο ήταν μαύρα, και τώρα που το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση, ό,τι κάνει η κυβέρνησή του, κατά τον κ. Παπαγεωργόπουλο, είναι άριστα, κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι έχει και μεγάλη σημασία για το τι λέει ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Η σχέση του κ. Παπαγεωργόπουλου με την αυτοδιοίκηση είναι περιστασιακή, αλλού σκοπεύει, απλώς κάνει μια στάση στην αυτοδιοίκηση για άλλους προσωπικούς και πολιτικούς στόχους.

Με αφορμή νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ποια κατά την γνώμη σας είναι μια απαραίτητη αλλαγή που πρέπει να γίνει;

Η αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στον κώδικα ήταν πάρα πολλές και ουσιαστικές. Ο κώδικας αυτός, ο οποίος κατατέθηκε, έχει πάλι πάρα πολλές αδυναμίες. Αν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος του κάθε δημοτικού συμβούλου και κατά συνέπεια και ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου, αλλά συνολικά και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι επιτροπές, η δημαρχιακή επιτροπή και ο ρόλος τους, το μέλλον στα όργανα αυτά δεν αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αν δεν υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, η αυτοδιοίκηση νομίζω ότι θεσμικά θα πάσχει για πολύ ακόμα.

Θα είναι καλό για την χώρα να υπάρξει αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Πιστεύω ότι είναι καλό για την χώρα να υπάρξει αναδιάρθρωση των ορίων των περιφερειών, καινούργιες περιφέρειες και σαφώς λιγότερες, και φυσικά ο αιρετός περιφερειάρχης και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην διεύρυνση της δημοκρατίας που χρειαζόμαστε στον τόπο μας.

Που πιστεύετε ότι σκοντάφτει σήμερα η διοικητική μεταρρύθμιση; 

Τα πράγματα είναι απλά, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πάσχει από πάσης πλευράς, έχει αναλυθεί, έχει μελετηθεί, είναι το ποιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει λοιπόν αυτό να αλλάξει. Πρέπει η κεντρική εξουσία να σεβαστεί περισσότερο τους θεσμούς της αποκέντρωσης, που είναι κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε υπάρχουν χιλιάδες φορείς με προέδρους, διοικητικά συμβούλια, εργαζόμενους που είναι άεργοι και για παράδειγμα ένας τέτοιος οργανισμός είναι ο οργανισμός σχολικών κτιρίων. Αν λοιπόν δεν γίνουμε από κράτος φορέων κράτος θεσμών, αντιπροσωπευτικών της δημοκρατίας, θα έχουμε διαρκώς κύλημα και κακοδιοίκηση.

Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος ή μετά από την ολοκλήρωση της 3η τετραετίας βάζετε στόχο την Νομαρχία;

Είμαι ενεργός πολίτης, όντως είμαι τρεις τετραετίες δήμαρχος με μια τιμητική εκλογή που μου εξασφάλισαν οι δημότες μου, όλα αυτά τα χρόνια τους υπηρέτησα και θα συνεχίζω να τους υπηρετώ. Το αν θα συμβεί αυτό να είναι από την θέση του δημάρχου ή από κάποια άλλη θέση, είναι κάτι που ο χρόνος θα το δείξει.