skip to main content

20/10/2005, Συνέντευξη Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Ν. Σώκου στον Ρ/Σ Αέρα FM στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσακανίκα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΘΥΜΙΟΥ Ν. ΣΩΚΟΥ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΑΕΡΑ FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ

Συνέντευξη Δημάρχου στον Ρ/Σ Αέρα FM

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε καλημέρα και ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.

ΣΩΚΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αναφερθούμε σε θέματα καταρχήν επικαιρότητας και αμέσως μετά θα πάμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την τοπική κοινωνία, που ενδιαφέρουν και την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ζήτημα πρώτον, επικαιρότητα κύριε Δήμαρχε, πάμε κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο, είχαμε μια ανταλλαγή επιστολών πριν από μόλις μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και πάλι μια εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή, μια επιτροπή η οποία δεν συνεδρίασε ποτέ από τον Μάιο και ουδείς γνωρίζει πού βρισκόμαστε γύρω από τα ζητήματα των υποδομών του Πανεπιστημίου και πώς θα λειτουργήσουν τα τρία τμήματα, από του χρόνου έχουμε και το τέταρτο τμήμα στο Αγρίνιο, και βέβαια κάνατε κι ένα σχόλιο σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Νομάρχης κύριος Δημήτρης Σταμάτης προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα τα κουβεντιάσουμε αυτά αναλυτικά και ποια είναι η θέση σα γύρω από το θέμα αυτό, αν έχουμε εξέλιξη και αν αυτή είναι όντως αρνητική.

ΣΩΚΟΣ: Είναι γεγονός ότι πολλές κουβέντες γίνονται, άνευ ουσίας και περιεχομένου, γύρω από το Πανεπιστήμιο. Τα Πανεπιστήμια, κύριε Τσακανίκα, τα φτιάχνουν οι κυβερνήσεις, το Υπουργείο Παιδείας κάνει τις ενέργειες, νομοθετεί η Βουλή, εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα και οριστικοποιείται το ζήτημα της ανάπτυξης ενός Πανεπιστημίου.

Το δικό μας Πανεπιστήμιο έχει μια πορεία αρκετών χρόνων πλέον, με χίλιους τριακόσιους φοιτητές φέτος, με τρία τμήματα σε λειτουργία και βεβαίως δεν έχει την ανεξαρτησία του, που σημαίνει δεν αυτοδιοικείται, δεν διοικείται από δικό του Πρύτανη. Είναι κάτω από την εποπτεία, τον έλεγχο, το συντονισμό και τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρύτανης δηλαδή των Σχολών του Αγρινίου είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κύριος Πρύτανης λοιπόν, ο κύριος Νομάρχης, εγώ, και Δήμαρχος Μεσολογγίου με την προεδρία του Υφυπουργού Παιδείας Ταλιαδούρου μετά από εντολή της Υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου, αποτελούμε μία επιτροπή για να υποβοηθήσουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο να προχωρήσει κάποια ζητήματα, ανάπτυξης υποδομών κυρίως, να ωριμάσει το έδαφος για τη λειτουργία του τέταρτου Τμήματος, το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να ξεκινήσει από την καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά και βεβαίως να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να έχουμε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.

Είναι μια πολιτική την οποία ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και την ακολουθεί και η τωρινή κυβέρνηση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρελκυστική πολιτική;

ΣΩΚΟΣ: Η άποψη η δική μου και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, και των φορέων της πόλης, είναι σαφής και ξεκάθαρη, ζητάμε ορισμό Διοικούσας Επιτροπής, δηλαδή ανεξαρτητοποίηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου τώρα.

Εκείνο που χαιρέτησα εγώ και χαιρετίζω είναι η ξεκάθαρη θέση της Υπουργού ότι μιλάμε για Πανεπιστήμιο Αγρινίου στην πανεπιστημιούπολη Αγρινίου, που ως τέτοια ορίζεται η θέση του παλαιού Αεροδρομίου, που είναι και η μόνη δημόσια έκταση στην περιοχή μας, μια έκταση 512 στρεμμάτων.

Για την έκταση αυτή, για την περιουσία του Οργανισμού Καπνού - η οποία αδρανεί και απαξιώνεται κάθε μέρα που περνάει ο Δήμος Αγρινίου κατέθεσε όλα τα στοιχεία στην Υπουργό που έχουν να κάνουν με αυτή την έκταση του Αεροδρομίου, τι δεσμεύσεις υπάρχουν και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν. Το ίδιο κάναμε και σε ό,τι έχει να κάνει με την περιουσία του Οργανισμού Καπνού.

Έχουν περάσει τώρα αρκετοί μήνες από τότε, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και βεβαίως περνά ο χρόνος και κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην περίοδο εκείνη όπου θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας τα καινούργια τμήματα και πολύ εύκολα το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά να ισχυριστεί ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να κάνουμε το τέταρτο τμήμα.

Επισπεύσαμε εγκαίρως, αφού είδαμε αυτή την αδράνεια της κυβέρνησης - και πίεσα κι εγώ όσο μπορούσα - το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχώρησε στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανεύρεση κτιρίων προκειμένου να στεγαστεί αρτιότερα το τρίτο τμήμα και εν πάση περιπτώσει το τέταρτο τμήμα που θα ιδρυθεί, να εξασφαλίσουμε δηλαδή καλύτερες κτιριακές υποδομές για την καλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων αλλά και αυτού που θα ιδρυθεί.

Αυτό έγινε, έγινε με επιτυχία, μισθώθηκε το Εκπαιδευτήριο Τσαπακίδη, ένα καινούργιο κτίριο σε μία έκταση 16 στρεμμάτων, με επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καινούριες.

ΣΩΚΟΣ: Καινούργιες. Δίνει λύση μεσοπρόθεσμη στη στέγαση των τμημάτων και στο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και στο έργο των καθηγητών και των άλλων διδασκόντων.

Νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, από τη στιγμή κατά την οποία δεν είχαμε καμία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την έκταση του Αεροδρομίου προκειμένου εκεί να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το χτίσιμο των εγκαταστάσεων και για όλα τα άλλα πράγματα που συγκροτούν και συνιστούν την πανεπιστημιούπολη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού μιλάμε για το κτίριο επί της οδού Μακρή. Έτσι;

ΣΩΚΟΣ: Το κτίριο επί της οδού Μακρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μάλιστα ο πρώτος όροφος, απ' ό,τι γνωρίζουμε έχει παραχωρηθεί ήδη στο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού, έτσι;

ΣΩΚΟΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχει κάποια παραχώρηση εκεί, είναι αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει κάπου πολιτικό σ' αυτές τις καθυστερήσεις και σ' αυτή την έλλειψη ανταπόκρισης που υπάρχει από τα Υπουργεία, μιας και βρισκόμαστε σε πονηρές εποχές και ουσιαστικά εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο;

ΣΩΚΟΣ: Στη δημόσια ζωή, στις δράσεις της κοινωνίας και σε πάρα πολλούς τομείς που αφορούν τον ιδιωτικό μας βίο τα ζητήματα είναι πολιτικά. Ασφαλώς και υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι σε ορισμένα ζητήματα, ακριβώς επειδή τώρα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το Αγρίνιο χάνει ενδεχομένως;

ΣΩΚΟΣ: Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο σας είπα προηγουμένως ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την ίδια πολιτική, δηλαδή σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθεί, εφόσον δημιουργηθούν οι υποδομές, του Πανεπιστημίου Αγρινίου. Με την εξής διαφορά, η προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε τρία Τμήματα, πήρε απόφαση να ιδρύσει συνολικά έξι τμήματα, που αυτό σημαίνει δύο Σχολές από τρία Τμήματα κάθε μία και με βάση αυτό το σχεδιασμό, που βέβαια χρονικά πάει πίσω, θα μπορούσαμε να έχουμε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο με δύο Σχολές και έξι Τμήματα.

Η παρούσα κυβέρνηση δεν ίδρυσε το τέταρτο τμήμα την περίοδο που διανύουμε, κανονικά θα έπρεπε φέτος να λειτουργήσει το τέταρτο Τμήμα. Ελπίζω ότι θα είναι συνεπής στις εξαγγελίες της να το ιδρύσει την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά.

Και για να είμαι ακόμα πιο ειλικρινής, εμένα δεν μου αρέσει να κάνω αντιπολίτευση σ' αυτά τα θέματα, είμαι σίγουρος ότι θα το ιδρύσει, τώρα πια που εκλείπουν και οι λόγοι για να αρνηθεί την ίδρυση του τέταρτου Τμήματος και τη λειτουργία του γιατί ενδεχομένως δεν επαρκούν οι υποδομές, υπάρχουν οι υποδομές, φρόντισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - βοηθήσαμε κι εμείς όσο μπορούσαμε και το εκπαιδευτήριο αυτό που μισθώθηκε είναι κατάλληλο από πάσης πλευράς, η καταλληλότερη λύση από αυτές που υπήρχαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι ό,τι καλύτερο να έχουμε στο Δήμο Νεάπολης ένα Τμήμα Πανεπιστημιακό, αλλά δεν γίνονταν διαφορετικά προφανώς.

ΣΩΚΟΣ: Δεν έχει σημασία να είναι ο Δήμος Νεάπολης, σημασία έχει ότι πρέπει το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί στον ενιαίο χώρο, στον ίδιο χώρο, να συγκροτηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, να έχουμε και τις άλλες υποδομές και βεβαίως αυτός είναι μόνο ο χώρος του παλαιού Αεροδρομίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Το Αγρίνιο είναι η όγδοη πόλη στην Ελλάδα και θα επανέλθω πάλι στο προηγούμενο ερώτημα, με αφορμή τα ερωτήματα που σας έθεσα για το Πανεπιστήμιο, θεωρείτε ότι από τη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση έχει αλλάξει και η τακτική της απέναντι στο Δήμο Αγρινίου;

ΣΩΚΟΣ: Για να είμαι ειλικρινής, τώρα πια που έχουν περάσει 19 μήνες από τότε που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές και κυβερνά τον τόπο, εγώ, και όχι μόνο εγώ, όλοι οι συμπολίτες και οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουμε δει να προχωράει και τίποτα. Με το που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία το Νοσοκομείο π.χ. σταμάτησε να χτίζεται. Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, έχει μια βδομάδα-δέκα μέρες, με καινούργιο ανάδοχο. Χάθηκαν 18 ολόκληροι μήνες. Το Νοσοκομείο τώρα θα έπρεπε να είναι στον τρίτο-τέταρτο όροφο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως φταίει γι' αυτό ο διαγωνισμός και η δημοπράτηση που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

ΣΩΚΟΣ: Ακούστε. Αυτό έχει να κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση ή έχει να κάνει με την παρούσα κυβέρνηση; Και αφού τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα πώς έγινε ομαλά η μεταβίβαση από την προηγούμενη εταιρεία στην τωρινή εταιρεία και δεν πήγαμε με τη διαδικασία της έκπτωσης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

ΣΩΚΟΣ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν είναι πειστικά τα επιχειρήματα τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση δημοπράτησε σύμφωνα με το νόμο το Νοσοκομείο. Τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Το αν ο εργολάβος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αυτό διαρκεί ελάχιστο χρονικό διάστημα για να πετύχεις αυτή τη συμφωνία που πετύχανε τώρα, ή να κάνεις την έκπτωση του αναδόχου και να προχωρήσεις σε καινούριο διαγωνισμό. Νομίζω και στη μια περίπτωση και στην άλλη υπήρχαν επαρκείς λόγοι για να προχωρήσουνε με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.

Γνωρίζετε επίσης ότι το έργο της λεγόμενης παράκαμψης του Αγρινίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Β τμήμα, η Β φάση.

ΣΩΚΟΣ: Η β φάση. Και γνωρίζετε επίσης ότι εκεί είχαμε μια περιπέτεια χρόνων με ενστάσεις της Μηχανικής κατά της νομίμου αναδόχου που ήταν η ΤΕΡΝΑ. Υπήρξε παρελκυστική διαδικασία και δικαστήρια και κάποια στιγμή ξαφνικά οι αντίδικοι γίνονται συνεργάτες. Η Μηχανική εκχωρεί το δίκιο της, όπως έλεγε, και δέχεται να πάρει ποσοστό του έργου και βεβαίως η ΤΕΡΝΑ που ήταν νόμιμη ανάδοχος, το επαναλαμβάνω και το τονίζω αυτό, εκχωρεί κι αυτή μέρος των δικαιωμάτων της στη Μηχανική. Στο έργο αυτό δεν κουνιέται φύλλο, γίνονται κάποιος εργασίες ελάχιστες αλλά το χρονοδιάγραμμα νομίζω ότι έχει και αυτό πετάξει.

Τα θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, ό,τι έχει να κάνει με τον Θησέα, Θησέας βαπτίστηκε το ΕΠΤΑ, το υπόλοιπο 50%, αυτό που εγκρίθηκε με καθυστέρηση δεκατριών μηνών, είναι το 45%, το οποίο υπολείπεται κατά 30% του 50% του ΕΠΤΑ. Και το λέω αυτό με στοιχεία, διότι διαφημίζεται ότι θα γεμίσουν οι Δήμοι λεφτά, όχι μόνο δεν θα γεμίσουν οι Δήμοι λεφτά αλλά οποιονδήποτε Δήμαρχο αν ρωτήσετε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, παίρνει λιγότερα απ' ό,τι πήρε σε χρήματα - δε λέω με βάση τον πληθωρισμό, με βάση τις αυξήσεις, συγκρινόμενο αυτό με πόσο είναι η ΣΑΤΑ. Η τακτική επιχορήγηση η ετήσια είναι λιγότερη απ' ό,τι πήραμε πριν από εφτά χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μ' αυτά τα χρήματα ευνοήθηκαν οι γαλάζιοι Δήμαρχοι κύριε Σώκο;

ΣΩΚΟΣ: Από το 45% δεν μπορεί να υπάρξει ευνόηση κανενός, είναι κριτήρια. Στα κριτήρια αυτά η ΤΕΔΚ του Νομού κι εγώ προσωπικά συμμετείχαμε ώστε να είναι αντικειμενικά κατά το δυνατόν, να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα όμως είναι όλοι οι Δήμοι να έχουν πολύ λιγότερα χρήματα..., αν είναι δύο-τρεις που έχουν κάτι περισσότερο μικρή αξία έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλλον προβληματίζεστε για το υπόλοιπο 55% απ' ό,τι καταλαβαίνω.

ΣΩΚΟΣ: Ακούστε κάτι, για το υπόλοιπο 20% που αφορά τις οριζόντιες δράσεις εγώ σαν πρόεδρος της ΤΕΔΚ, η ΤΕΔΚ και ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν ξέρουμε τίποτα. Διαδίδεται ότι αυτό έχει ήδη μοιραστεί, κάτω από το τραπέζι, με αδιάφανη διαδικασία. Και το 35% ακούμε ότι θα μοιραστεί κι αυτό με τα ίδια κριτήρια που μοιράστηκε το 45%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προεκλογικά;

ΣΩΚΟΣ: Ασφαλώς. Γιατί καθυστερεί τότε και δεν κάνουν την κατανομή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΣΩΚΟΣ: Μιλάμε για να πρόγραμμα το οποίο έχει γραφειοκρατία, σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερη απ' ό,τι είχε το ΕΠΤΑ. Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν αυτή η γραφειοκρατία, γιατί δεν είναι και πολλά τα λεφτά, τα λεφτά είναι τόσα όσα σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 30 έως 50% στην ετήσια τακτική μας επιχορήγηση για έργα που είναι η ΣΑΤΑ. Δεν χρειαζόταν λοιπόν ούτε οι εγκρίσεις, ούτε τα συμβούλια, θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν αυτή την αύξηση στα τακτικά μας έσοδα και να κλείσει το θέμα του Θησέα. Αυτό το λένε όλοι οι Δήμαρχοι και βεβαίως εκείνοι που γνωρίζουν τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ' αυτό το θέμα δηλαδή υπάρχει μια ένσταση, ένας προβληματισμός ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης και του Δήμου Αγρινίου, γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας, ή κάποιων Δήμων συγκεκριμένα από την κεντρική εξουσία. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο δηλαδή πολιτικό που σχετίζεται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές, έτσι; Έχει ακουστεί π.χ. ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τα ρέστα της για το Δήμο Αγρινίου.

ΣΩΚΟΣ: Δεν ξέρω τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, εγώ ξέρω τι κάνει ο κόσμος και τι κάνει ο λαός και τι κάνει ο καθένας μας εδώ σαν ενεργός πολίτης. Και με ενοχλεί πάρα πολύ τα κόμματα, μεταξύ αυτών και το δικό μου κόμμα, να αποφασίζουν για τις τύχες της πόλης, του λαού, της κοινωνίας από τα γραφεία τους στην Αθήνα και να έχουν πληροφόρηση από τον άλφα ή το βήτα ή το γάμα.

Διάβαζα χθες στην Ελευθεροτυπία π.χ. κάτι το οποίο είναι εκπληκτικό, είναι αμοραλιστικό, ένα σχόλιο - με ειρωνική διάθεση - ότι κάποιος πήγε γκάλοπ για να αποδείξει στην εξουσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι ικανός να γίνει Δήμαρχος Αγρινίου.

Αυτά διακωμωδούν την πολιτική μας ζωή. Η κοινωνία, ο λαός σ' αυτούς γυρίζει την πλάτη, είναι σαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κι εύκολο να κάνεις γκάλοπ απ' ό,τι διάβασα τουλάχιστον στο σχόλιο...

ΣΩΚΟΣ: Ήθελα όμως να κάνω ένα σχόλιο, σε σχέση με το προηγούμενο. Το Αγρίνιο αναπτύσσεται μ' ένα ρυθμό 120 στρεμμάτων σχεδίου πόλης το χρόνο, χτίζονται περίπου 420 με 450 χιλιάδες κυβικά μέτρα οικοδομών, αναγείρονται περίπου 700 με 750 κατοικίες. Το 2005 δε, οι ρυθμοί θα είναι πολλαπλασιαστικοί, αν λάβει κανένας υπόψη ότι με στοιχεία της 30ης Ιουνίου του 2005 είχαμε τόσες άδειες νέων οικοδομών όσες είχαμε τους έντεκα περσινούς μήνες, είδαμε μέχρι και τέλος Νοέμβρη πέρυσι. Ό,τι είχαμε τους έντεκα πρώτους μήνες του 2004 είχαμε φέτος τους έξι πρώτους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μπορεί να έχει σχέση και με το ΦΠΑ βέβαια και με τις αλλαγές...

ΣΩΚΟΣ: Έχουμε λοιπόν μια αύξηση πληθυσμού, έχουμε μια δραστηριότητα οικοδομική και αυτό τώρα τις επιπτώσεις, τις θετικές κυρίως, στην οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά έχει και κοινωνικές παραμέτρους όπως είναι νέες οικογένειες, παιδιά που πάνε στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στους παιδικούς σταθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πιο μεγάλες ανάγκες.

ΣΩΚΟΣ: Για τη συντήρηση λοιπόν των 110 περίπου σχολικών μονάδων που έχουμε στα όρια του Δήμου Αγρινίου, ο Δήμος μας πήρε 180.000 €. Και πραγματικά δεν ξέρω ποια κριτήρια πρυτανεύουν για να μας δοθούν, μας δόθηκαν την περίοδο του καλοκαιριού 90.000 και πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν άλλες 90.000 €. Μπορεί ένας Δήμος σαν το δικό μας να συντηρήσει με 180.000 € όλα αυτά τα σχολεία; Τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν σχολεία, όπως το 5ο Λύκειο, όπως τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, όπως το πρώην Πολυκλαδικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα ήταν τα προηγούμενα χρόνια;

ΣΩΚΟΣ: Πολύ περισσότερα ασφαλώς, διπλάσια και τριπλάσια. Κι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας να παρακαλέσω τον Υπουργό να μου τα δώσει, υπήρχαν κάποια κριτήρια, τα οποία κριτήρια η ΤΕΔΚ τα έχει εισηγηθεί και κάποια στιγμή πέτυχε να το κερδίσει, που σημαίνει αριθμός μαθητών σχολείων, αριθμός αιθουσών και βεβαίως ένα πλαφόν στα μονοθέσια σχολεία. Αν αυτό συνέβαινε για όλη την Ελλάδα θα είχαμε μια δικαιότερη και καλύτερη κατανομή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχορηγήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς. Υπάρχει ένα αυθαίρετο κονδύλι, που για το Αγρίνιο είναι περίπου 700.000 δρχ. για κάθε παιδί, ίσως φέτος να είναι 750.000 δρχ. για το κάθε παιδί, τόσο στοιχίζει για το κράτος το κάθε παιδί, για να πληρωθεί ο εκπαιδευτικός, η καθαρίστρια, η μαγείρισσα, να πληρωθεί ενδεχομένως ενοίκιο, και στην Αθήνα το ποσό αυτό είναι περίπου τα δύο και δυόμισι εκατομμύρια δραχμές. Γιατί στοιχίζει περισσότερο δηλαδή το παιδί στην Αθήνα απ' ό,τι στοιχίζει στο Αγρίνιο ή σε μια άλλη επαρχιακή πόλη;

Λέω, λοιπόν, ότι γι' αυτά τα πράγματα περίμενα από την κυβέρνηση μια τακτική αντικειμενικοποίησης των κριτηρίων. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι ίδια παντού, ανεξάρτητα αν οι Δήμαρχοι είναι γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μιλάτε για υποκειμενικά κριτήρια, ουσιαστικά επιβεβαιώνετε αυτό που λέω για πολιτικό υπόβαθρο ενόψει δημοτικών εκλογών.

ΣΩΚΟΣ: Μιλάω για μια κυβέρνηση που πορεύεται με το ρουσφέτι στη σύγχρονη Ελλάδα, δεν οδηγεί αυτή τη χώρα μπροστά όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι πάτημα για το επόμενο ερώτημα, τι έγινε με τους 18 άνεργους του προγράμματος stage, γιατί πολλή φασαρία έγινε, είχαμε αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά είχαμε και μερίδα του τοπικού τύπου να λέει ότι ο Δήμος Αγρινίου αρκείται 18 θέσεις εργασίας σε 18 ανέργους.

ΣΩΚΟΣ: Αν ακούγανε το Δήμαρχο με προσοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε τις εξηγήσεις, θα καταλαβαίνανε περί τίνος πρόκειται.

Καταρχήν, οι απασχολήσιμοι αυτοί, ανασφάλιστοι, εστάλησαν όχι στο Δήμο Αγρινίου, αλλά στην Τριχωνίδα - τη διαδημοτική αναπτυξιακή μας εταιρεία - τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και στη ΔΕΠΑΑ, χωρίς να τους έχουμε ζητήσει, χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι - αλλά αυτό είναι το λιγότερο - και χωρίς να έχουν οριστεί από κάπου οι θέσεις που θέλουμε ενδεχομένως.

Θέλω να σας πω λοιπόν πολύ απλά, στην Τριχωνίδα εργάζονται τέσσερις εξειδικευμένοι υπάλληλοι στα γραφεία, κάνουν συγκεκριμένη δουλειά. Και βεβαίως έχει μια πληθώρα άλλων εργαζομένων η Τριχωνίδα, περί τους 120, στα διάφορα προγράμματα, αυτοί δεν είναι υπάλληλοι των γραφείων. Εστάλησαν νομίζω 8, ή 6 στην Τριχωνίδα, για να κάνουν τι; Ποιες ειδικότητες, τι θα κάνουν εκεί πέρα; Μα ούτε γραφεία είχαν να τους βάλουν. Όπως είπα στείλανε παιδιά, που έπρεπε με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία, ανασφάλιστα και βεβαίως με κάτι το οποίο για μένα έχει κι έναν δόλο, αφού τους στέλνουν για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία τι νόημα είχε η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν; Γιατί τη σύμβαση αυτή δεν την κάνουν με τον ΟΑΕΔ και να κλείσει το θέμα εκεί;

Αυτό το θέμα έχει και μία πονηρία, αναλαμβάνω, το ότι σου δίνουν να υπογράψεις σύμβαση με κάποιον ο οποίος δεν είναι εργαζόμενος, δεν είναι ασφαλισμένος και πάει να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Ωραία, να τους στείλει λοιπόν ο ΟΑΕΔ ή το Υπουργείο και να αποκτήσουν αυτή την εργασιακή εμπειρία, όπως γίνεται με αυτούς που αποκτούν εμπειρία από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου ή από διάφορες σχολές των ΤΕΙ.

Αυτό λοιπόν συνέβη και με την ΔΕΠΑΑ, συνέβη και με τη ΔΕΥΑΑ. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν κάποιους ανθρώπους, που τις ειδικότητες τους δεν τις χειρίζεσαι εσύ και που θα βρίσκονται σ' ένα χώρο όπου και άσχημα θα αισθάνονται, είναι σίγουρο γιατί δεν θα είχαν να κάνουν και πολλά πράγματα και θα ήταν μειωμένη η προσωπικότητά τους.

Δεν πρόκειται λοιπόν για εργαζόμενους, πρόκειται για κάποια παιδιά τα οποία στείλανε δυστυχώς να παρκάρουν σε διάφορες θέσεις κι αυτά τα στοιχεία να τα παρουσιάζει ο κύριος Παναγιωτόπουλος μεθαύριο - γιατί αυτό έγινε σ' όλη την Ελλάδα, δεν έγινε μόνο στο Δήμο Αγρινίο - για να μειώσει δείθεν τα ποσοστά της ανεργίας και να εμφανίζει ότι ο αριθμός είναι μονοψήφιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, αναφερόμασταν πριν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τρέχουσα επικαιρότητα και βέβαια δεν μπορώ να αφήσω έξω την εκτροπή του Αχελώου, θέλω ένα σύντομο σχόλιο, γιατί για πρώτη φορά φαίνεται ότι δεν είμαστε τόσο μόνοι, μετά και το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΣΩΚΟΣ: Είναι γεγονός ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάρθηκε μια ομόφωνη απόφαση για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, όπου εκφράζεται η βούληση και του Περιφερειακού Συμβουλίου και βεβαίως των φορέων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό το έργο, το έργο της εκτροπής της λογικής να σταματήσει, να φύγει από το μυαλό και τις σκέψεις των κυβερνώντων και των υπολοίπων που το υποστηρίζουν, γνωρίζετε ότι το έργο αυτό το υποστηρίζουν όλα τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία, και το ΚΚΕ, δεν το υποστηρίζει το έργο αυτό μόνο ο Συνασπισμός.

Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται κατά του έργου αυτού, ακόμα και στην ίδια τη Θεσσαλία μόνο το 39% των πολιτών είναι υπέρ της εκτροπής, τη στιγμή κατά την οποία άλλο ένα 39% είναι κατά της εκτροπής και το υπόλοιπο ποσοστό είναι δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο το οποίο έχει να κάνει μόνο με κομματικές σκοπιμότητες, ένα έργο φαραωνικής έμπνευσης, ένα έργο το οποίο δεν χρειάζονται στην Ελλάδα επιμένουν να το κάνουν. Και να το κάνουν πώς; Ο κύριος Σουφλιάς το πρώτο έργο που δημοπράτησε ως Υπουργός, παρά τις δυσκολίες και τα λοιπά που υπήρχαν, ήταν το φράγμα στη Συκιά, ένα έργο 175 εκατομμυρίων ευρώ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα έργο καθοριστικό για την εκτροπή.

ΣΩΚΟΣ: Βεβαίως, είναι έργο κορμός. Το βαφτίζει αυτό ως υδροηλεκτρικό και ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκτροπή, αλλά έχει ακριβώς σχέση με την εκτροπή γιατί τα φράγματα στη Συκιά και στη Μεσοχώρα ξεκίνησαν να γίνονται, ή να μπαίνουν μάλλον στο σχεδιασμό της ΔΕΗ τη στιγμή κατά την οποία καταργήθηκε, εν έτει 1985 το φράγμα που προβλεπόταν να γίνει, το μεγάλο φράγμα, στο Αυλάκι, δηλαδή στα όρια του Βάλτου, της Ευρυτανίας, της Άρτας και της Καρδίτσας.

Καταργήθηκε λοιπόν το έργο του Αυλακίου και συνδέσανε τα δύο έργα της Συκιάς και της Μεσοχώρας με το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει.

Επισπεύσανε λοιπόν, και ενώ γνωρίζανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει για μία ακόμα φορά την απόφαση της πρώην Υπουργού της κ. Παπανδρέου και της προηγούμενης κυβέρνησης, το δημοπρατήσανε, λίγες μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση η οποία ήταν γνωστή. Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράψανε τη σύμβαση με τον εργολάβο, που παραδόξως κι εδώ είναι η Μηχανική και αναμένουμε μεθαύριο στις 25 του μηνός από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δεχθεί την προσφυγή μας και να σταματήσει, να ακυρωθεί αυτή η σύμβαση.

Ελπίζω ότι για μια ακόμα φορά θα κερδίσουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καλό που θα έχουμε πιο δυνατή φωνή πλέον, σ' όλη τη Δυτική Ελλάδα.

ΣΩΚΟΣ: Κοιτάξτε, η ηθική των πραγμάτων είναι με το μέρος μας, έχουμε ηθικό δικαίωμα και κάθε άλλο δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι το έργο αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον της χώρας, για την οικονομία της χώρας, είναι ένα έργο που θα σπαταλήσει ένα τρισεκατομμύριο τριακόσια δισεκατομμύρια δραχμές από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να μην πετύχουμε τίποτα απολύτως, για να γίνει μια τρύπα στο νερό. Τη στιγμή κατά την οποία αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στην ελληνική περιφέρεια και να έχουμε πραγματικά έργα ανάπτυξης, έργα που θα ισορροπούν την Ελλάδα, έργα τα οποία θα δίνουν προοπτική σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Με τα χρήματα που δίνονται για το φράγμα της Συκιάς συγκεκριμένα, αυτά τα 175 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαμε να έχουμε την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα στο τμήμα από Αντίρριο μέχρι το Κομπότι της Άρτας, αφαιρουμένων των 11 χιλιομέτρων που έχουν γίνει και των 22 που έχουν δημοπρατηθεί, γιατί το έργο της εθνικής οδού κοστίζει περίπου 1 δισ. το χιλιόμετρο. Υπολογίστε λοιπόν πόσα χιλιόμετρα δρόμου κάνεις με 60 δισ. δρχ., ή υπολογίστε πόσους οδικούς άξονες και πόσο μεγάλα έργα αποκτά η χώρα με ένα τρισεκατομμύριο τριακόσια δισεκατομμύρια που μέλλει να στοιχίσει, που υπολογίζουν ότι θα στοιχίσει το έργο της εκτροπής. Για να ποτίζουμε τα βαμβάκια; Και να μην τα επιδοτεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και να μπούμε σε καινούργιες περιπέτειες.

Η Θεσσαλία έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για να διαχειριστεί ορθολογικά τα πολλά νερά που έχει. Στη Θεσσαλία αποξηράνθηκαν λίμνες, με μεγαλύτερη από αυτές την Κάρλα, καταστράφηκε κατά συνέπεια από την αποξήρανση των λιμνών και των υδροβιοτόπων εκεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Δεν είναι μόνο η υπεράντληση, είναι ότι δεν μένει τίποτα στην επιφάνεια του Θεσσαλικού κάμπου.

Το φράγμα Πλαστήρα αποτελεί μερική εκτροπή του Αχελώου, εκτροπή του Μέγδοβα είναι, ο οποίος είναι βασικός παραπόταμος του Αχελώου. Λύσεις όπως είναι τώρα το φράγμα του Σμοκόμβου, που έγινε μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας όταν προσφεύγαμε εμείς, επισπεύσανε και κάνανε το φράγμα Σμοκόβου, τέτοιες λύσεις σαν το φράγμα του Σμοκόβου λοιπόν, που είναι περίφημο έργο, μικρό έργο, σπουδαίο όμως - μικρό για τα μεγέθη που οραματίζονται αυτοί - μπορούν να γίνουν και άλλα στην Πίνδο και στην ευρύτερη περιοχή. Και ο Πηνειός, που αυτό είναι το πρόβλημά τους, μπορεί να εξυγιανθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας να σηκωθεί και βεβαίως με την ορθολογική διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας να έχουμε πραγματικά την επάρκεια που χρειάζεται η Θεσσαλία σε νερό την περίοδο του καλοκαιριού ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο, γιατί δεν είναι μόνο η άρδευση είναι και η ύδρευση των Θεσσαλικών πόλεων.

Γιατί δεν λένε π.χ. ότι τα νερά του Πηλίου χύνονται στο Αιγαίο και στον Παγασητικό και δεν υδρεύουνε το Βόλο και μέσα στο σχεδιασμό είναι να πάνε το νερό του Αχελώου να υδρεύσουνε το Βόλο;

Υπάρχουν παραλογισμοί σ' αυτή την υπόθεση, υπάρχει έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και βεβαίως το χαρακτηριστικό, που είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής, έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού για μια ορθολογική ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει κάθε τόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Περνάμε τώρα στα δικά μας, στην καθημερινότητα, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα και σημαντικά για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και του Δήμου Αγρινίου.

Έχουμε μια σειρά παρεμβάσεως, κύριε Δήμαρχε, πέριξ της πόλης, εκεί όπου αναπτύσσεται η πόλη, σειρά όμως παρεμβάσεων και στο κέντρο της πόλης, δίνεται η αίσθηση ότι θέλετε να διώξετε τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Αυτό είναι το σκεπτικό σας για να λειτουργήσει καλύτερα η πόλη;

ΣΩΚΟΣ: Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα έτσι. Ούτε θέλω να διώξω τα αυτοκίνητα από το κέντρο, ούτε θέλω τα αυτοκίνητα να δυναστεύουν το κέντρο και την πόλη. Πρέπει να έχουμε μια πόλη η οποία θα λειτουργεί, μια πόλη η οποία θα αναπτύσσεται και μια πόλη σαν το Αγρίνιο η οποία είναι πόλη-αγορά, να αναπτύσσεται σωστά το εμπόριό της και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι υπηρεσίες και όλα αυτά που συγκροτούν ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως είναι το Αγρίνιο.

Η ανάπτυξη λοιπόν της αγοράς, των υπηρεσιών, η ανάπτυξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων πρέπει να βοηθιέται και από πολλές και διάφορες παρεμβάσεις και στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια της πόλης, και στις γειτονιές της πόλης.

Σήμερα το Αγρίνιο είναι υποδοχέας πολλών και σημαντικών επενδυτικών δραστηριοτήτων που δίνουν θέσεις εργασίας, που εξασφαλίζουν τον επενδυτή, που εν πάση περιπτώσει καθιστούν την πόλη μας ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες πόλεις.

Όταν πριν μερικά χρόνια επιχειρήσαμε την ανακατασκευή της εθνικής οδού - στο κομμάτι που έγινε και με ελλείψεις οφείλω να παραδεχτώ, μέχρι τώρα, αλλά λύσαμε οριστικά προβλήματα αποχέτευσης, οργάνωση της περιοχής - μου λέγανε ότι πετάω τα χρήματα.

Η απάντηση ήρθε πάρα πολύ γρήγορα, από τον ίδιο τον κόσμο. Δύο ξενοδοχεία - το ένα είναι έτοιμο, το άλλο σε διαδικασία ολοκλήρωσης - κατά μήκος της εθνικής οδού, ξενοδοχείο νέο να δει το Αγρίνιο είχε σαράντα πέντε χρόνια. Εκεί πήγε η Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας.

Και θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση, δεν θα κάνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εγκαίνια στο σπουδαίο αυτό έργο, στο κόσμημα αυτό στο οποίο στεγάζεται ήδη η Αστυνομική μας Διεύθυνση; Και να πω και κάτι άλλο, δεν θα δώσει η κυβέρνηση, όλοι οι Υπουργοί στους οποίους έχω απευθυνθεί, χρήματα για να διαμορφώσουμε τις προσβάσεις στη σύνδεση του Αστυνομικού Μεγάρου με την υπόλοιπη πόλη; Γιατί ο Δήμος έχει εξαντλήσει τα όριά του τα οικονομικά να υποστηρίξει και το συγκεκριμένο δημόσιο κτίριο, αλλά και τη συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η περιοχή αυτή έχει προοπτικές, είναι και το ΙΚΑ εκεί, έχει σχεδιαστεί και το Δημαρχιακό Μέγαρο.

ΣΩΚΟΣ: Και το ΙΚΑ και εν πάση περιπτώσει έχουμε ζητήσει, και τουλάχιστον δεν μας έχουν αρνηθεί, να αξιοποιηθεί το οικόπεδο δίπλα από την Αερογέφυρα, την κάτω πλευρά, των 9 και πλέον στρεμμάτων του Οργανισμού Καπνού, που είναι περιουσία του δημοσίου, από το ΙΚΑ, που χρειάζεται η πόλη μας νέο κτίριο γραφείων, ιατρείων και το κτίριο του ΙΚΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 6.000 τετραγωνικά μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι σ' αυτό το σημείο της πόλης μεταφέρονται βασικές λειτουργίες;

ΣΩΚΟΣ: Είναι αναμφίβολο ότι ένα υπερτοπικό κέντρο, ένα κέντρο όπως είναι το Αγρίνιο, με ολοκληρωμένη, επιζητούμενη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, ένα κέντρο που είναι για να εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ένα κέντρο που δημιουργεί προϋποθέσεις ισορροπίας των οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης των υπηρεσιών και του δευτερογενούς τομέα, νομίζω ότι ο εθνικός δρόμος σ' αυτό το κομμάτι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι αντικειμενικό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της παράκαμψης,

ΣΩΚΟΣ: Είναι αντικειμενικό αυτό και με πολιτικούς όρους, αλλά κυρίως με τεχνοκρατικούς, με οικονομικούς όρους. Αυτό είναι ασφαλές.

Και η πόλη σήμερα στη νότια στην ανατολική της πλευρά και στη δυτική της πλευρά, σε κάθε της σημείο διαθέτει εξαιρετικές υποδομές που μπορούν να υποδεχθούν επενδυτικές και άλλες δραστηριότητες, να αναπτυχθεί δηλαδή ο τομέας εκείνος που βρίσκεται σε κάποια υστέρηση σε σύγκριση με άλλα αστικά κέντρα, ο τομέας των υπηρεσιών, ο τομέας της αγοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στο έργο σας όλα αυτά τα χρόνια λένε ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα με την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Αγρίνιο. Βέβαια όσοι έχουν επισκεφτεί άλλες πόλεις, ακόμη και μικρότερες, ξέρουν ότι κάποιες ώρες οι πόλεις αυτές έχουν κυκλοφοριακά προβλήματα. Τι απαντάτε σ' αυτούς που ασκούν κριτική σ' αυτό;

ΣΩΚΟΣ: Η μαγική πόλη που τα πάντα είναι λυμένα δεν νομίζω ότι έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Και μάλιστα πόλεις οι οποίες έχουν ταλαιπωρηθεί και δεν έχουν και τη βοήθεια του κράτους, όπως είναι το Αγρίνιο.

Θεωρώ ότι όχι μόνο έχουμε λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Αγρίνιο, αλλά λίαν συντόμως θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για υποδειγματική λειτουργία της κυκλοφορίας στο Αγρίνιο, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πόλη, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους.

Μια πόλη που ζώνεται περιμετρικά πλέον από δρόμους, ανατολικός περιμετρικός άξονας, νότιος άξονας, δύο δυτικοί περιμετρικοί άξονες, με τη διάνοιξη που κάνουμε τώρα στην περιοχή του γηπέδου, από τη Βιβλιοθήκη μέχρι και το γήπεδο, αποκτάμε προέκταση της Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι το γήπεδο και την Προυσσιωτίσσης, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις το Αγρίνιο δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να λειτουργεί ομαλά σαν σύγχρονη αναπτυγμένη πόλη στα θέματα της κυκλοφορίας.

Μια πόλη του μεγέθους του δικού μας που έχει δικό της υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς δεν το αξιοποιούμε όμως κύριε Δήμαρχε.

ΣΩΚΟΣ: Άρα λοιπόν, δυστυχώς το ένα, δυστυχώς το άλλο, τι μας φταίει; Η κακή μας η μοίρα; Θα πρέπει λοιπόν αυτά τα πράγματα να τα δούμε στο πού ήμασταν, πού είμαστε και πού σκοπεύουμε να πάμε.

Και να σας πω και κάτι άλλο, ένα στοιχείο, όχι γιατί είμαι αριθμολάγνος, αλλά μερικά πράγματα δεν είναι να αμπελοφιλοσοφούμε στις καφετέριες ή στους δημόσιους άλλους χώρους, την περίοδο λοιπόν 1998-2004 με τις μετρήσεις, τις μελετημένες από πάσης πλευράς μετρήσεις του 1998 και του 2004, έχουμε μια αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη κατά 47%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περισσότερα αυτοκίνητα δηλαδή.

ΣΩΚΟΣ: Περισσότερα κατά 50% περίπου. Το κέντρο έχει επιβαρυνθεί μόνο με 5% από αυτή την κυκλοφορία και όλο το όλο σύστημα λειτουργεί με την οργάνωση που πετύχαμε και στο κέντρο, εγγύς αλλά και παραπέρα από το κέντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν μπορούν κάποιοι να μιλάνε για κυκλοφοριακό πρόβλημα, τη στιγμή που μόνο 20 ή 50 αυτοκίνητα μπαίνουν μέσα στο Δημοτικό πάρκνιγκ και οι περισσότεροι προτιμούν να παρκάρουν παράνομα, για κοντινές αποστάσεις να παίρνουν αυτοκίνητο, είναι και θέματα αγωγής.

ΣΩΚΟΣ: Το Αγρίνιο είναι πολύ μεγάλη πόλη, 85.000 αυτοκίνητα μπαίνουν κάθε μέρα στην πόλη και άλλα τόσα βγαίνουν κατά συνέπεια. Ποιο είναι αυτό το σύστημα που μπορεί να το αντέξει αυτό; Παρ' όλα αυτά το σύστημα λειτουργεί ομαλά και θα λειτουργούσε ομαλότερα αν δεν είχαμε το παράνομο παρκάρισμα, για το οποίο παράνομο παρκάρισμα πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Υπάρχει ένα ζήτημα, τον έλεγχο του παρκαρίσματος δεν τον έχει ο Δήμος Αγρινίου, δεν έχουμε Δημοτική Αστυνομία στην πόλη μας, η κυβέρνηση δεν μας έδωσε, έχει δώσει άλλου, για να μπορέσουμε πραγματικά να ασκήσουμε αρμοδιότητα στον έλεγχο της στάθμευσης, της παράνομης στάθμευσης ή να διευκολύνουμε την κυκλοφορία.

Η Τροχαία κάνει τη δουλειά της, όπως αυτή νομίζει και όπως αυτή μπορεί. Το τελευταίο διάστημα, οφείλω να αναγνωρίσω, κάπως καλύτερα. Κανόνες λοιπόν που επιβάλλουν τη σωστή λειτουργία δεν υπάρχουν, γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν κανόνες από τη στιγμή που δεν έχουμε την ευθύνη.

Είδατε ότι κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια να δημιουργήσουμε τουλάχιστον μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους κεντρικούς δρόμους, να μην παρκάρουν π.χ. πάνω στα πεζοδρόμια, όπου εμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα, με τα κολωνάκια, με διάφορους τρόπους, τους ημιπεζοδρόμους. Αυτά τα πράγματα βοηθάνε το σύστημα αλλά δεν δίνουν τη λύση του προβλήματος.

Η λύση του προβλήματος σημαίνει μια διαφορετική αγωγή από τον καθένα μας, εφαρμογή δηλαδή των κανόνων που υπάρχουν, να υπάρξει η εφαρμογή αυτών των κανόνων από την Τροχαία, αφού έχει αυτή την αρμοδιότητα, ή να δώσει η κυβέρνηση στο Δήμο τη Δημοτική Αστυνομία για να κάνει αυτή τη δουλειά και βεβαίως θέλουμε και πάρα μα πάρα πολλά χρήματα για να εφαρμόσουμε όλο το μοντέλο μιας καλά οργανωμένης πόλης, με τις διανοίξεις των δρόμων του σχεδίου πόλης και βεβαίως και με τα έργα τα απαραίτητα που πρέπει να υπάρξουν για να ομαλοποιηθεί καλύτερα το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε περισσότερες πεζοδρομήσεις στο κέντρο;

ΣΩΚΟΣ: Πεζοδρομήσεις στο κέντρο θα έχουμε κάποιες, ήδη έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων στην πόλη, ό,τι γίνονται όμως γίνεται με ένα σχέδιο και με ένα πρόγραμμα.

Σήμερα που μπήκε σε λειτουργία το υπόγειο πάρκινγκ των πολλών αυτών θέσεων και μπορούν να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι στο κέντρο της πόλης δρόμοι όπως η Μπουκογιάννη, η Καραπαπά, η Σταϊκου, η Σμύρνης και λοιπά μπορούν να ημι-πεζοδρομηθούν - και πρέπει και θα γίνει αυτό, είναι βάσει σχεδίου - διότι δεν υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης. Μπορεί να παρκάρουν για να εξυπηρετηθούν σε σχέση με την αγορά και τις άλλες δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης στο υπόγειο πάρκινγκ που έχουμε, γίνονται δουλειές που έχουν να κάνουν με την κατασκευή της πλατείας πάνω από το γκαράζ, βρίσκονται σε εξέλιξη ένα σωρό έργα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του σχεδίου και νομίζω ότι είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση, σε χτίσιμο νέων υποδομών. Αυτή η πόλη πραγματικά θα αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την επιβάλουν ούτως ή άλλως σαν πόλη στην ευρύτερη περιοχή και στο χάρτη της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία επίσης κριτική είναι ότι με αυτόν τον τρόπο που έχετε επιλέξει τις παρεμβάσεις σας ευνοούνται κάποιοι επαγγελματίες και κάποιοι άλλοι δεν ευνοούνται, έχουμε ακούσει πολλά παράπονα από τους οδηγούς των Αστικών ή τους οδηγούς Ταξί, ότι δηλαδή ευνοούνται κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, παράδειγμα το ανοίξει κάποιος καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Οι ταξιτζήδες ειδικά παραπονούνται ότι θέλετε να τους απομακρύνετε από το κέντρο.

ΣΩΚΟΣ: Οι ταξιτζήδες είναι μια συμπαθέστατη ομάδα εργαζομένων, σκληρά εργαζομένων, κι εγώ έχω πολλούς λόγους να τους αγαπώ περισσότερο και να τους βοηθάω. Και το έχω κάνει συνειδητά, όλα τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος έβαλα την πλάτη μου να μην υπάρξουν άλλες άδειες ταξί στην πόλη, που επιχειρήθηκε πολλές φορές. Έβαλα την πλάτη μου να λυθούν δίκαια ζητήματά τους, είμαι ο Δήμαρχος που τους φώναξε και τους στέγασε σε δημοτικό κτίριο για να έχουν καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την επικοινωνία μεταξύ τους και την εξυπηρέτηση των πελατών τους και ό,τι προτάσεις τους έχω κάνει δεν έχω διαψευστεί και είναι προς το συμφέρον τους, όπως είναι η πιάτσα στην πλατεία στα Φανάρια, όπως είναι η πιάτσα στην Πεταλούδα και όπου με ακούσανε πέτυχαν.

Βεβαίως καμία τάξη εργαζομένων δεν μπορεί να επιβάλλει τις θελήσεις της, τις απαιτήσεις της στην υπόλοιπη κοινωνία. Θα πρέπει να έχουμε πραγματικά τέτοια συμπεριφορά, όλοι προς όλους, το συμφέρον του ενός να μη θίγει το συμφέρον του άλλου.

Σε σχέση τώρα με τα Αστικά, κι εκεί είναι μια ομάδα σκληρά εργαζομένων ανθρώπων, που έχουν και επιχειρηματική δραστηριότητα εν προκειμένω και που πραγματικά τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Δεν μπορεί όμως ένα αυτοκίνητο 10-15 μέτρων, πόσο είναι αυτά και μάλιστα είναι και καινούργια τώρα, να λειτουργεί μέσα σ' αυτή την πόλη με τα παράνομα παρκαρισμένα, με τους στενούς δρόμους και τα λοιπά, πρέπει να αλλάξουν κι αυτοί τους ρυθμούς της δικής τους δουλειάς και να κερδίσουνε πελάτες και να εξυπηρετήσουν και τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε στο τρίτο μέρος της εκπομπής και δύο καθοριστικές ερωτήσεις και άκρως ενδιαφέρουσες για τα πολιτικά πράγματα της περιοχής, μιας και έχουν να κάνουν με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Λοιπόν, το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το 42%, θα οδηγηθούμε κύριε Δήμαρχε στην εκλογική διαδικασία για Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με το 42% και βέβαια υπάρχουν δεδομένες αντιδράσεις από την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ. Να μου σχολιάσετε αυτό.

ΣΩΚΟΣ: Το θεωρώ αυταρχικό, αλαζονικό, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται καθόλου τους θεσμούς της αποκέντρωσης, θεωρεί ότι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες πρέπει να είναι προέκταση του μεγάλου χεριού της κυβέρνησης και του κόμματος, κυρίως του κόμματος, και βεβαίως αυτό για τα ελληνικά πράγματα είναι πρωτόγνωρο. Αντίστοιχο καθεστώς υπάρχει στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει τέτοια παντοδυναμία γιατί έχει βάλει ένα όριο, κάτι ανάλογο, και αν προσέξατε μόνο ένα κόμμα είναι, με ελάχιστους βουλευτές, στην αντιπολίτευση, όλους τους άλλους τους έχει πάρει μαζί του. Δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη και δεν ίσχυσε και ποτέ στην Ελλάδα.

Το σύστημα για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση στη δική μας χώρα είναι το μακροβιότερο σύστημα που ίσχυσε ποτέ, ένα σύστημα που έχει αποδώσει καρπούς και δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να αλλάξει.

Αν έπρεπε να αλλάξουν κάποια πράγματα στα θέματα αυτά, θα έπρεπε να αλλάξει ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου, να γίνει πιο ουσιαστικός, να αλλάξει ο ρόλος των οργάνων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως η Δημαρχιακή Επιτροπή - να είναι πραγματικά η κυβέρνηση του Δήμου και βεβαίως να αλλάξουν και οι ρόλοι των επιτροπών, των επιμέρους επιτροπών του Δήμου και να είναι πιο ενεργή η συμμετοχή και η παρουσία των πολιτών στα του Δήμου. Αυτό, ναι, πρέπει να βελτιωθεί.

Όχι όμως να φτάνουμε να αυθαιρετούμε και να λέμε 42%, δηλαδή αυτός που θα πάρει 41,99% δεν θα έχει τη μαρτυρία για να εκλεγεί; Σε τι θα διαφέρει; Μία ψήφο διαφορά;

Λοιπόν, το 50% συν ένα, αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αιρετών, κάθε μορφής αιρετών, και νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν το καταλαβαίνω, ειλικρινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, θα γίνει νόμος του κράτους και θα πάμε έτσι στις εκλογές.

ΣΩΚΟΣ: Έχουνε και το μαχαίρι, έχουνε και το πεπόνι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα βάσει των ποσοστών...

ΣΩΚΟΣ: Αφού δεν αλλάζουν, λοιπόν, τι τους αναγκάζει να κάνουν αυτό το πράγμα; Ξέρετε, καμιά φορά, όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα. Και λυπάμαι που το λέω, αυτό συμβαίνει σήμερα με την κυβέρνηση.

Εγώ πρόσεχα πάρα πολύ τον κύριο Καραμανλή ως αρχηγό της αντιπολίτευσης να επαγγέλλεται και να ευαγγελίζεται την επανίδρυση του κράτους. Και το μόνο που είδα σ' αυτή την επανίδρυση του κράτους είναι αύξηση των Νομικών Προσώπων, διπλασιασμό των αμοιβών ή και των ανθρώπων που πηγαίνουν στα Νομικά Πρόσωπα.

Θέσεις οι οποίες ήταν μη αμειβόμενες, θέσεις που ήταν με εθελοντική προσφορά των πολιτών, βεβαίως τους όριζε η κυβέρνηση, όπως είναι σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα κυρίως προνοιακού χαρακτήρα, αυτές οι θέσεις γίνανε αμειβόμενες και μάλιστα αμειβόμενες με πάρα πολλά χρήματα. Δηλαδή σε πιάνει ίλιγγος να σκέφτεσαι ότι ο πρόεδρος του τάδε Νομικού Προσώπου που έχει καμιά τριανταριά εργαζόμενους να παίρνει ενάμιση και δύο εκατομμύρια δραχμές μισθό το μήνα. Γιατί γίνονται αυτά;

Και από την άλλη μεριά, να φτάνουμε στο σημείο οι Δήμαρχοι και οι άλλες αμειβόμενες θέσεις στην Αυτοδιοίκηση να παίρνουν τα έξοδα παράστασης με καθυστέρηση δύο και τριών μηνών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δηλαδή αυτή η απαξίωση στο ρόλο του αιρετού στην Αυτοδιοίκηση, είτε είναι Νομάρχης είτε είναι Δήμαρχος, από ένα κράτος το οποίο έπρεπε ακριβώς να υποστηρίξει και να δώσει μεγαλύτερο κύρος στους θεσμούς της αποκέντρωσης, στους Δήμους και στις Νομαρχίες, για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε πρόοδο σ' αυτή τη χώρα.

Όπου οι Δήμοι είχαν τη βοήθεια του κράτους πρωταγωνίστησαν σε μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή τους. Και αυτό είναι γνωστό στον καθέναν. Και δεν εννοώ πάντα τη σημερινή κυβέρνηση, εννοώ ένα σύστημα, αλλά η δράση της σημερινής κυβέρνησης εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ.

Ένα ακόμα παράδειγμα, τι νόημα έχει μετά από είκοσι πέντε χρόνια η επανίδρυση της Αγροφυλακής; Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Είναι ένα θέμα αντιδραστικής, βαθύτατα αντιδραστικής νοοτροπίας. Δείχνει σ' αυτούς που σκέφτονται αυτά τα πράγματα ότι δεν έχει περάσει τίποτα σ' αυτή τη χώρα τα τελευταία 25-30. Για όνομα του Θεού. Αγροφυλακή χρειαζόμαστε; Ή χρειαζόμαστε Δημοτική Αστυνομία σοβαρή, ισχυρή, ή Αστυνομία Περιβάλλοντος να ελέγξει το θέμα των αυθαιρέτων, να ελέγξει το θέμα των καταπατήσεων, να ελέγξει τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος που έχουμε τεράστια προβλήματα; Αυτό χρειαζόμαστε. Και φορέας πρέπει να είναι η Δημοτική Αστυνομία. Όχι να επανασυστήσουμε την Αγροφυλακή.

Ήθελα να ήξερα τις τραγικές υποθέσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, μέσα από ανάλογες καταστάσεις, ο κάθε δικαστής στα θέματα των αγροζημιών αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε στο τελευταίο ερώτημα, κύριε Δήμαρχε, έχει να κάνει με τη δική σας πολιτική πορεία και παρουσία. Σύντομα εισερχόμαστε στο 12ο έτος που είστε επικεφαλής στο Δήμο Αγρινίου και το ερώτημά μου είναι αν θεωρείτε ότι ο κύκλος αυτός πλέον κλείνει.

ΣΩΚΟΣ: Εγώ είμαι υπέρ της αρχής ότι οι κύκλοι στα δημόσια πράγματα πρέπει να κλείνουν, αλλά πρέπει να ανοίγουνε κιόλα, πρέπει να έχουμε επάλληλους κύκλους στη συμπεριφορά μας ως ενεργοί πολίτες, ανεξάρτητα από το ρόλο που έχει ο καθένας από μας, ο κάθε ενεργός πολίτης κι εγώ πιστεύω στην ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στα δημόσια πράγματα.

Η έννοια της ιδιώτευσης, του δε βαριέσαι, αυτό δεν είναι για μας, αφήστε τα σ' αυτούς που κυβερνάνε και τα λοιπά, δεν είναι ωραίο πράγμα για τη δημοκρατία. Πρέπει να έχουμε ενεργή συμμετοχή.

Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, είμαι ενεργός πολίτης από τα μαθητικά μου χρόνια και ενεργός πολίτης θέλω να παραμείνω μέχρι τέλους του βίου μου.

Είχα τη μεγάλη τιμή από τους συμπολίτες μου να με εκλέξουν τρεις φορές Δήμαρχό τους. Το αν θα ζητήσω να είμαι και μια τέταρτη φορά έχει να κάνει με αποφάσεις που θα ληφθούν και βεβαίως με την έγκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες κάθε μέρα το επόμενο διάστημα. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τι θα γίνει. Δεν παραιτούμαι και βεβαίως δηλώνω παρών σε κάθε περίπτωση.

Θέλω να πω και κάτι ακόμη, ότι κάθε φορά υπάρχει μια νοοτροπία ότι, ξέρεις, θα πας λίγο παραπάνω, ή θα πας πολύ παραπάνω. Στην πολιτική και σε ό,τι έχει να κάνει με την Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει παραπάνω ή παρακάτω, υπάρχει ευθύνη, καθήκον και ανάληψη όλων των ευθυνών που έχει αναλάβει ο καθένας μας με δεσμεύσεις απέναντι στον κόσμο, τις ευθύνες του πρέπει να τις εκπληρώνει.

Εγώ δεν είμαι καλός στις δημόσιες σχέσεις, εγώ πραγματικά είμαι δύσκολος στις επαφές μου με κάποιους ανθρώπους, δεν έχω πολύ χρόνο να είμαι στα καφενεία, δεν έχω πολύ χρόνο να είμαι σε άλλες δραστηριότητες και τα λοιπά.

Εγώ και οι συνεργάτες μου δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό εξάλλου ζητήσαμε από τον κόσμο, να μας ψηφίσει για να τον υπηρετήσουμε.

Αυτό θα κάνω και στις προσεχείς εκλογές, είτε ως υποψήφιος Δήμαρχος στην πόλη μου, που την αγαπώ και την τιμώ και λατρεύω τους ανθρώπους της, είτε σε κάποιο άλλο ρόλο.

Μη με ρωτάτε όμως αυτή τη στιγμή να σας πω εδώ ή εκεί. Τιμώ και σέβομαι την κοινωνία, την αγαπώ, θέλω να την υπηρετώ, είναι μια δουλειά που την έχω κάνει με έναν τρόπο συστηματικό από τα παιδικά μου χρόνια, το επαναλαμβάνω και το τονίζω, και βεβαίως πρώτα και κύρια δεν θέλω να προδώσω τον εαυτό μου.

Θεωρώ ότι η κουβέντα που άνοιξε για το ποιος θα είναι υποψήφιος Νομάρχης, ποιος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος, άνοιξε νωρίς. Και την ευθύνη εδώ μάλλον την έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το δικό μου κόμμα. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Όμως αυτά διορθώνονται, έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, έχουμε ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

Και θέλω να σας θυμίσω ότι στην πρώτη μου εκλογή ως Δήμαρχος το 1994 η απόφαση ελήφθη γύρω στις 45 μέρες πριν από τις εκλογές, χωρίς το προηγούμενο διάστημα να γνωρίζω τίποτα σχετικά μ' αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ για την κουβέντα που είχαμε την προηγούμενη ώρα μαζί και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία τους επόμενους μήνες να τα ξαναπούμε.

ΣΩΚΟΣ: Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω και τους ακροατές μας που είχαν την υπομονή να μας ακούσουν.