skip to main content

13/09/2005, Συνέντευξη του Δημάρχου Θύμιου Σώκου στην εφημερίδα 'Μαχητής'

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Συνέντευξη του Δημάρχου Θύμιου Σώκου στην εφημερίδα

Ν.ΚΑΝΗΣ: Έχουμε σήμερα την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου και Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του Θύμιου Σώκου. Δε θα είναι μια συνέντευξη από τις γνωστές και καθιερωμένες με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά μια ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση με παρεμβατικές ερωτήσεις που θα αναφύονται και θα τίθενται στην πορεία της κουβέντας.

Κύριε Σώκο, προσφάτως και αξιοποιώντας την ιδιότητά σας ως Προέδρου της ΤΕΔΚ αναλάβατε μια αξιόλογη πρωτοβουλία ώστε ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα να ενταχθεί στις περιοχές από όπου διέρχεται το φυσικό αέριο. Προσπάθεια που αν ευοδώσει θα ωφελήσει τα μέγιστα τον τόπο. Υπήρξε κάποια ενδιάμεση εξέλιξη σ' αυτό το θέμα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη συνέντευξη και ελπίζω να είμαι χρήσιμος. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτοβουλία που είχαμε και στο ψήφισμα που εκδόθηκε από την ΤΕΔΚ για το φυσικό αέριο, το οποίο υιοθέτησε αμέσως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Νομάρχης με τον οποίο είχα επικοινωνήσει, έχω να πω ότι η συγκυρία δείχνει ακριβώς το δρόμο που έπρεπε να είχαμε χαράξει εδώ και αρκετά χρόνια για τα ζητήματα της ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Μια περιοχή η οποία είναι χαρακτηριστικά υποβαθμισμένη κόντρα στο μεγάλο φυσικό πλούτο και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αν οι νόμοι της αγοράς λειτουργούσαν σε ένα Κράτος που σέβεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και οδηγεί τη χώρα σε ανάπτυξη με βάση αυτά, θα ήμασταν εντελώς διαφορετικά. Θα ήμασταν από τους πιο προνομιούχους Νομούς της Ελλάδας, και σε πληθυσμό πολύ περισσότεροι.

Έρχεται λοιπόν η κρίση του πετρελαίου. Τι κάνουμε; Το φυσικό αέριο ήρθε στην Ελλάδα, μόνο που στο σχεδιασμό δεν υπάρχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή, δεν υπάρχει το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, δεν υπάρχει η Αιτωλοακαρνανία και δεν υπάρχει και η Ηλεία. Και οι εξηγήσεις των αρμοδίων είναι ότι δε συμφέρει.

Τι συμφέρει τελικά; Να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη μιας περιοχής, γιατί ο αγωγός κοστίζει κάτι περισσότερο και αν κοστίζει;

Δεν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι είναι μεγάλο το κόστος για να έρθει ο αγωγός φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Να σας πω και κάτι για να δείτε πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, στην Καρδίτσα γιατί πάει; Θα περάσει ο αγωγός από τη Λαμία, ένα άλλο ερώτημα. Έχει σχεδιάσει κανένας τον αγωγό από τη Λαμία στο Αγρίνιο και από το Αγρίνιο στην Πάτρα, και πόσα χιλιόμετρα είναι αυτό; Σας πληροφορώ ότι αν κινηθούμε σωστά οι αποστάσεις είναι μηδενικές.

Εκείνο που διαπιστώνει κανένας, κύριε Κανή, είναι ότι σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός και υπάρχει μία ανάπτυξη σαν να είμαστε στη χώρα των τυφλών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για μια ορθολογική ανάπτυξη ήταν, είναι και θα είναι ο Δυτικός Άξονας. Είναι αυτό το κομμάτι της Ελλάδος που συγγενεύει, συνορεύει με τις χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου, παραμένει υπανάπτυκτο και δυστυχώς χωρίς στρατηγικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Με βάση αυτά πήρα την πρωτοβουλία και βρίσκομαι σε συνεργασία και με το Δήμαρχο Πατραίων και με τους άλλους φορείς για να δούμε τι κάνουμε από εδώ και εμπρός.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Προφανώς υιοθετούν την πρωτοβουλία σας και την ενδυναμώνουν. Και πιστεύω ότι και ο Περιφερειάρχης είναι ενταγμένος σ' αυτή την πρωτοβουλία. Έτσι δεν είναι, κύριε Δήμαρχε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ελπίζω πως ναι.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Είναι γεγονός και αποδεκτό στο κοινωνικό σύνολο ότι το Αγρίνιο την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει όψη και συμπορεύεται πλέον με τις δέκα-δώδεκα μεγαλουπόλεις της χώρας. Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης, η ρυμοτομία, οι διανοίξεις δρόμων και πλατειών είναι μερικά από αυτά που έγιναν επί ημερών σας. Θα θέλαμε να μας καταθέσετε τα μελλοντικά σας σχέδια, το όραμά σας το φιλοσοφικότερο για το Αγρίνιο του μέλλοντος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η πόλη αυτή γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει μια μοναξιά. Δεν είχε, δεν έχει ακόμα, και δεν ξέρω πότε και πώς θα αποκτήσει, τη φροντίδα του Κράτους. Αν γυρίσουμε την πόλη και ψάξουμε να βρούμε ποια είναι τα δημόσια κτίρια θα απογοητευτούμε. Δε θα βρούμε κανένα δημόσιο κτίριο ή μάλλον, για να μην είμαι απόλυτος, θα βρούμε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι όντως ένα κόσμημα, το παλιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και αυτό το μισοεγκαταλελειμμένο κτίριο του ΙΚΑ.

Από εκεί και μετά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Σε ποια άλλη πόλη των εκατό χιλιάδων ανθρώπων, γιατί τόσος είναι ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, υπάρχει τέτοια έλλειψη παρουσίας του Κράτους; Όταν παλεύουμε μόνοι μας οι Αγρινιώτες ως πολίτες, ως γονείς, ως κάτοικοι, ως επαγγελματίες, χωρίς να έχουμε αυτή την επιπλέον φροντίδα, πόσο μπορεί να αντέξει μια κοινωνία;

Παρόλα αυτά όχι μόνο αντέξαμε και ξεπερνάμε κρίσεις διαρκώς, όχι μόνο αποτελεί σημείο αναφοράς το Αγρίνιο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά πιστεύω απόλυτα ότι είναι και η μόνη εγγύηση το δικό μας αστικό κέντρο για να έχουμε μια σωστή ανάπτυξη στο μέλλον.

Πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, πρέπει να πετύχουμε όλο εκείνο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων από πλευράς των Υπηρεσιών, που πρέπει να έχει ο πολίτης από τη μεριά του Κράτους, να έχουμε εκείνη την οικονομική ανάπτυξη που θα μας καθιστά απολύτως ανταγωνιστική πόλη προς όφελος βεβαίως των κατοίκων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

Ν.ΚΑΝΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι καταγγέλλετε μια Κυβερνητική αναλγησία σε ό,τι έχει σχέση με τις οικονομικές παροχές και τα χρήματα που εισρέουν στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι προφανές όμως ότι αυτό δεν επικεντρώνεται μόνο στη σημερινή Κυβέρνηση αλλά είναι ένα πρόβλημα ο οποίο βαθαίνει χρόνια πίσω, δεν είναι έτσι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επισημαίνω την ανυπαρξία του Κράτους σ' αυτό το Νομό ο οποίος έχει πλεονεκτήματα - και σ' αυτή την πόλη ασφαλώς - και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας, της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και για την ωφέλεια του Κράτους μας και της οικονομίας γενικότερα.

Η Αιτωλοακαρνανία από το 1971 είχε πληθυσμό - βάσει της απογραφής του '71- διακόσιες είκοσι εφτά χιλιάδες κατοίκους. Στην απογραφή του 2001 είχε τέσσερις χιλιάδες κατοίκους λιγότερους από ό,τι είχε το 1971.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Τριάντα χρόνια αργότερα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, τριάντα χρόνια αργότερα. Τη στιγμή κατά την οποία ο πληθυσμός της χώρας αυτά τα τριάντα χρόνια αυξήθηκε κατά είκοσι πέντε τοις εκατό.

Στην Αιτωλοακαρνανία ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές κοντά στους διακόσιους δέκα χιλιάδες και η απογραφή έδειξε διακόσιες είκοσι τέσσερις χιλιάδες κατοίκους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι περίπου ογδόντα και παραπάνω χιλιάδες λείπουν από τον τόπο μας, εξοικονομούν τα προς το ζην κάπου αλλού και αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν τα τελευταία τριάντα χρόνια από εδώ. Γεννήθηκαν εδώ, μεγάλωσαν εδώ και από την ώρα που πήγαν να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν την τύχη τους ή ένα μεροκάματο, εγκαταστάθηκαν κάπου αλλού. Αυτό είναι τραγικό.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Ποια είναι η λύση για σας στην υφιστάμενη σημερινή κατάσταση;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να αξιοποιήσουμε - το λέω αυθόρμητα και αμέσως - τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Συντάχθηκα με τη θέση των ομάδων παραγωγών του καπνού και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για την αποδέσμευση της παραγωγής από την επιδότηση. Συντάχθηκα και συντάσσομαι διότι δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν δώδεκα - δεκαπέντε χιλιάδες οικογένειες καπνό στην Αιτωλοακαρνανία την επόμενη πενταετία ή δεκαετία.

Ο μέσος όρος ηλικίας των καπνοπαραγωγών του Νομού μας είναι σήμερα εξήντα χρόνια. Η υπόθεση καπνός λοιπόν τελειώνει όταν τελειώνει και ο βιολογικός κύκλος των ανθρώπων. Σκεφτείτε πόσοι θα φυτεύουν καπνό όταν είναι σήμερα εξήντα, σε δέκα χρόνια; Ελάχιστοι από αυτούς.

Γιατί να μη διατηρήσουμε το πλεονέκτημα του καπνοπαραγωγού σε μία σημαντική μερίδα συμπολιτών, κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας, που όμως θα ζούν από αυτό; Θα έχουν πραγματικά την ικανοποιητική εκείνη γεωργική εκμετάλλευση που θα τους δίνει, το αναγκαίο εισόδημα για να ζήσουν. Να έχουν δηλαδή βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση. Το αν θα είναι τρεις χιλιάδες, πέντε χιλιάδες αυτό είναι κάτι που αναζητείται στην πορεία. Να εξασφαλίσουμε όμως έστω για πέντε χιλιάδες των γεωργικών βιώσιμων εκμεταλλεύσεων αυτό το προϊόν.

Από την άλλη μεριά έχουμε χιλιάδες αρδεύσιμα στρέμματα που δεν καλλιεργούνται. Τι συμβαίνει; Συμβαίνει ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία. Εγώ μιλάω με τον ίδιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχω να καλύψω κανέναν. Διεκδικούμε αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη έτσι πρέπει να πορευτούμε, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας και ποιο κόμμα υποστηρίζει.

Η ιστορία λέει ότι πριν μπει ο καπνός στην Αιτωλοακαρνανία που έχει μια πορεία λιγότερο από εκατόν πενήντα χρόνια, όπως ξέρετε, στην περιοχή του κάμπου υπήρχαν αμπέλια. Το Ξηρόμερο είχε αμπέλια. Η Ελλάδα είναι γνωστή από τους αιώνες για τον οίνο και το ελαιόλαδο. Είμαστε η μόνη περιοχή στην Ελλάδα, και θα έλεγα και στον κόσμο, που ολόκληρη πόλη προσδιορίζει το όνομά της από την παραγωγή της. Οι Οινιάδες ήταν τόπος παραγωγής κρασιού.

Κι ενώ έχουν μπει χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων καλλιεργειών αμπελιού σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε άγονες περιοχές ή ορεινές περιοχές όπως η Αρκαδία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην προνομιούχα αυτή φύση, στην εξαιρετική γη, στις αρδεύσιμες εκτάσεις, στις ημιορεινές μας εκτάσεις δεν υπήρξε πρωτοβουλία να υπάρξει ούτε ένα στρέμμα αμπέλι.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Να σας διακόψω; Εδώ ποιος φταίει; Φταίνε οι παραγωγοί ή φταίει η Κρατική παρέμβαση που δεν ενισχύει τις πρωτοβουλίες αυτές;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε φταίει ο παραγωγός και δεν κάνω λαϊκισμό. Έχει και ο παραγωγός τις ευθύνες του, έχουν και οι φορείς των παραγωγών τις δικές τους ευθύνες, έχουν και οι πολιτικοί τις ευθύνες τους, έχουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Από εκεί και μετά όμως, η έλλειψη σχεδιασμού από τη μεριά του Κράτους.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, οδηγεί τα πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση διότι ο παραγωγός στην Αιτωλοακαρνανία, αγαπητέ μου Νίκο, είναι απογοητευμένος παραγωγός. Διότι όσο ήταν το τσεμπέλι αγωνιζόταν να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα, και όντως είχαμε ποιότητα. Σε ποιο άλλο πακέτο τσιγάρων μπήκε η έννοια ή η λέξη «Αγρίνιο»; Αυτό είναι ταυτότητα, και είναι ταυτότητα ποιότητας.

Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι διότι αγωνίστηκαν δεκάδες χρόνια για την ποιότητα. Προστιθέμενη αξία δεν μπήκε. Οι βιομηχανίες επεξεργασίας καπνού και παραγωγής τσιγάρου έφυγαν από την Αιτωλοακαρνανία. Κι ενώ είχαμε επεξεργασία τσιγάρων στην Καλαμάτα που δεν παράγει ούτε στρέμμα καπνό, στην Αιτωλοακαρνανία δεν είχαμε. Είχαμε μόνο μία μορφή μεταποίησης που κρατούσε την οικονομία σε μία σταθερότητα. Όχι σε ανάπτυξη, σε μία σταθερότητα τα χρόνια τα παλιότερα.

Δεν δόθηκε στον παραγωγό από τη μεριά του Κράτους η προοπτική. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια ο καπνοπαραγωγός άλλαξε την ποικιλία του και πήγε από την άριστη ποικιλία του τσεμπελιού στην άριστη ποικιλία του Virginia. Κι επάνω εκεί που περίμενε το επόμενο, κατέρρευσε κι αυτό το σύστημα. Θυμάστε την κρίση του ‘91-‘92 σε σχέση με το Virginia και τι ακολούθησε; Δεν κατοχυρώθηκε ούτε αυτό το προϊόν και δεν κατοχυρώθηκαν και συγκεκριμένες βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις για το συγκεκριμένο προϊόν.

Ποια είναι η αλλαγή; Όπως υπήρξαν πρωτοβουλίες για τα σπαράγγια, θα μπορούσαν να υπάρξουν και για μια σειρά άλλων προϊόντων. Δε γίνεται γιατί ο γεωργός, ο καπνοπαραγωγός της Αιτωλοακαρνανίας, ο άνθρωπος που ασχολείται με το χωράφι του δεν είχε κάτι περισσότερο. Και από τη στιγμή που ποτέ η πρωτογενής παραγωγής δε συνοδεύεται από την επεξεργασία, από τη δευτερογενή παραγωγή σε καμία περιοχή του κόσμου δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Σε χώρες του τρίτου κόσμου παράγονται σπουδαία προϊόντα, μόνο που παραμένουν φτωχές γιατί τα προϊόντα αυτά φεύγουν από εκεί χωρίς να τυποποιούνται. Έτσι είμαστε κι εμείς δυστυχώς.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Θεωρείτε ότι η υπόθεση «καπνός» είναι βιώσιμη εμπορικά στην ευρύτερη περιοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, ή θεωρείτε ότι θα πρέπει να έρθουμε στις εναλλακτικές καλλιέργειες;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι βιώσιμη με τον τρόπο που ξέραμε, αυτό είναι ασφαλές. Είναι βιώσιμη όμως και πρέπει να κατοχυρωθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο παραγωγής. Συγκεκριμένες ποσότητες παραγωγής, σε βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Γιατί σήμερα ο άνθρωπος που βάζει δέκα στρέμματα καπνό είναι ζήτημα αν εξασφαλίζει τον επιούσιο για τρεις μήνες το χρόνο, δηλαδή ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Με δέκα στρέμματα καπνού, πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια, εξασφάλιζες σημαντικό εισόδημα για να ζεις την οικογένειά σου και να σου μείνουν και λεφτά.

Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Όσοι μείνουν, εγώ λέω να μείνουν οι περισσότεροι, να έχουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις που έχουν να κάνουν με τον καπνό. Πρέπει να έχουμε μεγάλες ποσότητες, πολλά στρέμματα, καλές διευκολύνσεις, το μικρότερο κόστος. Δεν μπορεί να είσαι στον κάμπο του Αγρινίου να ποτίζεις καπνό και να πληρώνεις τόσα πολλά χρήματα για το νερό. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα. Για σκεφτείτε πόσο είναι το κόστος παραγωγής.

Δεν ξέρω πόσα σοκ πρέπει να υπάρξουν ακόμα για να ταρακουνηθούμε, αλλά πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Και όπως αλλού ξεκίνησαν περίφημα, πράγματα και αποδείχθηκαν χρυσοφόρα στην πορεία, έτσι μπορούμε κι εδώ.

Νομίζω ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε στρατηγική, να διεκδικήσει και ο κάθε παραγωγός για τον εαυτό του - κάθε κάτοικος, γιατί από την ώρα που είσαι κάτοικος είσαι και παραγωγός, οι έννοιες αυτές είναι αλληλένδετες - και να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα. Σήμερα πόσοι κάνουν επεξεργασία ελιάς στο Αγρίνιο; Για να γυρίσουμε είκοσι-τριάντα χρόνια πίσω. Πόσοι έκαναν;

Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά και την πρωτοβουλία πρέπει να την έχει το Κράτος. Να πιέσουμε το Κράτος προς την κατεύθυνση αυτή να αλλάξει ρότα σε σχέση με αυτό το Νομό που χειμάζεται. Είναι παρανοϊκό, να έχουμε τόσους φυσικούς πόρους, να μας ζηλεύουν όλοι και να μην μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Ν.ΚΑΝΗΣ: Αλλαγή στρατηγικής λοιπόν, αλλαγή κοινωνικής νοοτροπίας και κρατική παρέμβαση.

Θέλω να έρθω σε δύο επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πόλη, τα έχουμε ξανασυζητήσει, κύριε Δήμαρχε, αλλά μεταφέρω αυτή τη φορά και τα ερωτήματα πολλών συμπολιτών μας. Πολλοί συμπολίτες ρωτούν, και ευλόγως πιστεύω, για την τύχη της περίφημης μελέτης αναδιοργάνωσης του Πάρκου Αγρινίου. Γιατί δεν προχώρησε η εφαρμογής της;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Πάρκο το έχουμε μελετήσει με έναν τρόπο συστηματικό, με έναν τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο και έχουμε μια μελέτη όπου το συντομότερο θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε μία φάση της μελέτης αυτής με ένα ποσό της τάξης των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ. Είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Μία φάση της μελέτης; Είναι καθαρά οικονομικό το ζήτημα, κύριε Δήμαρχε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι ασφαλώς καθαρά οικονομικό το ζήτημα.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Το κυκλοφοριακό της πόλης χρήζει άμεσης ανασύνταξης και αναθεώρησης. Πώς ακριβώς θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί η νέα μελέτη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε συμφωνώ μαζί σας. Και δε συμφωνώ βάσει των στοιχείων που υπάρχουν. Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι πολύ καλό για μια πόλη που έχει χίλιες αμαρτίες. Αμαρτίες που ξεπερνιούνται κι αυτό που ήταν βασανιστικό χθες, σήμερα μετατρέπεται σταδιακά και με σωστά οργανωμένο τρόπο σε πλεονέκτημα.

Εγώ θέλω να σας θυμίσω το Αγρίνιο του 1995 που είχε μια βασική αρτηρία να μπεις και να βγεις στην πόλη, και αυτή ήταν η Χαριλάου Τρικούπη. Ανατολικά ήθελες να πας; Από τη Χαριλάου Τρικούπη έπρεπε να πας και από τη Μακρή. Δυτικά ήθελες να πας; Από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στη βόρεια πλευρά; Από τη Χαριλάου Τρικούπη. Δείτε σήμερα πόσες αρτηρίες περιφερειακές και περιμετρικές έχει η πόλη. Πόσο έχει αλλάξει εντελώς η δομή του συστήματος για να λειτουργήσει αυτή η πόλη αποτελεσματικά.

Στο Αγρίνιο σήμερα, μπαίνουν και βγαίνουν ογδόντα πέντε χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα. Αυτό το σύστημα δε θα άντεχε έπ' ουδενί αν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια αυτές τις παρεμβάσεις τις μεγάλες που έχουμε κάνει. Σκεφτείτε πώς θα λειτουργούσε το σύστημα αν δεν είχαμε ανακατασκευάσει την Εθνική Οδό, αν δεν είχαμε την νέα περιμετρική οδό από την Κατράκη, την περιμετρική στην ανατολική πλευρά από το Πλατανάκι και πάνω. Αν δεν είχαμε κάνει τη σωρεία των διανοίξεων των δρόμων, αν δεν είχαμε ανοίξει τη δυτική πλευρά, την Εθνικής Αντιστάσεως στον Άγιο Κωνσταντίνο, αν δεν είχαμε δημιουργήσει τη διάνοιξη της οδού Κρυστάλλη. Μιλάω για περιμετρικούς δρόμους χωρίς να υπεισέρχομαι στους επιμέρους. Τι θα γινόταν; Η πόλη θα ήταν υπανάπτυκτη, μίζερη χωρίς κανένα όραμα.

Σήμερα έχουμε αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη μέσα στην εξαετία '98-'04 πάνω από σαράντα πέντε τοις εκατό. Εάν αυτό το σαράντα πέντε τοις εκατό της αύξησης στην εξαετία θέλει να μπει όλο στην πλατεία, λυπάμαι αλλά δε γίνεται.

Και βεβαίως πόλη των εκατό χιλιάδων ανθρώπων που δέχεται αυτά τα κυκλοφορικά φορτία κι αυτό τον κόσμο από την ευρύτερη περιοχή κάθε ημέρα, από και προς την πόλη - γιατί δε μένουν μόνο στο Αγρίνιο, βγαίνουν και από το Αγρίνιο - θα μπορούσε να λειτουργήσει με ένα κέντρο μόνο;

Δημιουργούμε πολλά κέντρα, θέλουμε τα κέντρα αυτά να είναι ισοδύναμα, τόσο καλά οργανωμένα που να μην έχει κανένας την ανάγκη να πάει στην τράπεζα επειδή θα τη βρει στην πλατεία.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι συνολικότερος ασφαλώς, και πρέπει αυτό το σχεδιασμό και την οργάνωση του Δήμου να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Το 1995 ήταν εννέα υποκαταστήματα τραπεζών στην πόλη του Αγρινίου. Σήμερα είναι είκοσι ένα και όλα αναπτύσσονται γύρω-γύρω από την πλατεία. Δε γίνεται αυτό, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτό πουθενά.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Συμφωνώ μ' αυτό. Είναι κακή νοοτροπίας και παλιάς εποχής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι μόνο κακή νοοτροπία. Είναι ότι δε γνωρίζουν τι είμαστε. Κέντρα όπως είναι η περιοχή του Τρένου, όπως η περιοχή στα Φανάρια, όπως είναι η οδός Καρπενησίου σε όλο της το μήκος - και από την πλατεία στα Καραπανέϊκα, και στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη, την καινούργια πλατεία που δημιουργούμε, κέντρα όπως είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, περιοχές όπως του Νοσοκομείου.

Όλα αυτά πρέπει να αποκτήσουν εκείνη την ισχυρή τους δομή που το ένα να συμπληρώνει το άλλο αλλά και να ανταγωνίζεται το ένα το άλλο. Το Αγρίνιο και κάθε μεγάλη πόλη μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει.

Επίσης, δεν μπορεί σε έναν πεζόδρομο που είναι μόνο για την ξεκούραση, την επαφή των ανθρώπων, που έχουμε τις καφετέριες, τις ταβέρνες, ξάφνου να αναπτύσσονται ασύμβατες δραστηριότητες με αυτή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που δίνει μια ταυτότητα μια περιοχή.

Ν. ΚΑΝΗΣ:Τι εννοείτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εννοώ ότι κάποια καταστήματα πρέπει να αλλάξουν χώρο για να ζήσουν. Πώς είναι οργανωμένη πάρα πολύ καλά η Μπαϊμπά και η Παπαστράτου στην εμπορία και τη δραστηριότητα που έχει να κάνει με την ένδυση και την υπόδηση; Δεν μπορείς να πουλάς υδραυλικά στην οδό Παπαστράτου, δεν μπορείς να πουλάς πλακάκια στην οδό Μπαϊμπά.

Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά. Δεν μπορείς να θέλεις να φορτο-εκφορτώνεις διαρκώς γιατί μεταφέρεις πράγματα και να έχεις τη βιτρίνα σου μαζί με την αποθήκη σου και να είσαι στην οδό Μπαϊμπά. Δε γίνονται αυτά. Μιλάμε για μια σύγχρονη πόλη, καλά οργανωμένη, και για μια οικονομία που περπατάει. Αλλιώς δε γίνεται τίποτε.

Άρα η αναθεώρηση που κάνουμε αυτή την ώρα στο κυκλοφοριακό μας έχει να κάνει με τις εμπειρίες όλων αυτών τα χρόνων που το εφαρμόζουμε. Ξέρουμε πού πρέπει να πάμε, οδηγούμαστε σε καινούργιες λύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και βεβαίως, αυτό που δυναστεύει την πόλη δεν είναι το κυκλοφορικό της. Είναι το παράνομο παρκάρισμα.

Εάν δεν είχαμε παράνομο παρκάρισμα στο βαθμό που έχουμε δε θα γινόταν αυτά τα πράγματα. Θέλω να σας πω ότι εδώ δηλώνω αδυναμία, διότι ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει Δημοτική Αστυνομία. Και αν είχε ακόμα, θα ήταν περιορισμένων αρμοδιοτήτων. Η Κυβέρνηση δεν έδωσε στο Δήμο Αγρινίου Δημοτική Αστυνομία.

Εν τω μεταξύ απαγορεύεται να κάνουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Κάναμε τη μεγαλύτερη επένδυση σε υπόγειο χώρο στάθμευσης που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Με προλάβατε. Μήπως είναι ακριβό;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου ακριβό. Να δούμε τι γίνεται οπουδήποτε αλλού, σε οποιοδήποτε άλλο Δημοτικό πάρκινγκ και βεβαίως εδώ. Δεν μπορεί να έχεις επιδοτούμενη επιχείρηση πάρκινγκ. Θα πρέπει η επιχείρηση αυτή να βγάλει τα έξοδά της. Εγώ δεν είπα να κάνει απόσβεση. Το κεφάλαιο είναι κεφάλαιο. Το έβαλε ο Δήμος. Άρα πρέπει να αποκτήσουμε και μία άλλη συμπεριφορά ως πολίτες, ως οδηγοί και βεβαίως κάποια πράγματα θέλουν και πολλά χρήματα για να γίνουν. Το σύστημα των νέων πεζοδρομήσεων μέσα στην πόλη θέλει πάρα πολλά χρήματα.

Σήμερα οι κοντά στο πάρκινγκ περιοχές πρέπει να ημιπεζοδρομηθούν και κάποιες να πεζοδρομηθούν για να αναπτυχθεί σωστά και ομαλά η περιοχή. Και νομίζω ότι ξεπεράστηκε πλέον η αντίληψη που είχαμε πριν από δέκα χρόνια όταν ξεκινούσαμε να κάνουμε πεζοδρόμους επί πεζοδρόμων και όλοι γκρινιάζαμε. Σήμερα έρχονται και ζητάνε να έχουμε σύστημα πεζοδρομήσεων ή ημιπεζοδρομήσεων εκεί που αναπτύσσονται δραστηριότητες με πολύ κόσμο.

Άρα δεν είναι ούτε ρόδινα τα πράγματα αλλά δεν είναι και καθόλου τραγικά. Βελτιώνονται διαρκώς. Πού παρουσιάζεται το πρόβλημα στην κυκλοφορία; Στην οδό Μπαϊμπά.

Ν.ΚΑΝΗΣ: Τις ώρες αιχμής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί στην οδό Μπαϊμπά; Γιατί κακώς διαλέγουν την οδό Μπαϊμπά να πάνε προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Θα μπορούσαν ανετότατα όλοι, μεταξύ αυτών κι εγώ, να διαλέξουν την οδό Μακρή από τη Δαγκλή. Έχουμε χίλιες λύσεις.

Υπάρχει αυτό το σύστημα και αν δείτε στο χάρτη και στο σχέδιο πόλης τέτοια οργάνωση με περιμετρικούς δρόμους, εγώ που γυρίζω την Ελλάδα, και ψάχνω τα πράγματα παντού όπου πηγαίνω για να μαθαίνω κιόλας, δεν το έχω δει.

Η πόλη αλλάζει δομή, οργάνωση και βεβαίως ζητήματα και προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν μόνο που πρέπει αυτά να βελτιώνονται. Και βελτιώνονται βάσει σχεδίου και βάσει προγράμματος.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Είναι σαφές ότι επιζητούμε το καλύτερο το οποίο είναι εχθρός του καλού...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το επιζητούμε και το πετυχαίνουμε.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Πάντως, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να συμφωνήσετε, κι αυτό είναι και η άποψη των εμπόρων της πόλης, ότι κάποιες ώρες αιχμής το κέντρο μπλοκάρει. Δεν ξέρω αν αυτό έγκειται στην κακή κυκλοφοριακή αγωγή κάποιων, αν έγκειται στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας όλων ημών των οδηγών - βάζω και τον εαυτό μου βεβαίως μέσα - ή αν το κυκλοφοριακό θέλει μία ήπια ή μια πιο σοβαρή αναδιοργάνωση και αναδιάταξη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο θέμα του κυκλοφοριακού. Απλά πρέπει να ισχύσουν περισσότερο κάποιοι κανόνες.

Πρώτον, το παράνομο παρκάρισμα. Δεύτερον, δεν μπορεί στην πόλη να κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία τόσο μεγάλα. Με τόσους στενούς δρόμους τόσο μεγάλα πού να πάνε;

Λέτε για τους εμπόρους. Εγώ αυτούς τους συμπολίτες όχι μόνο τους σέβομαι αλλά προσπαθώ να τους υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο γιατί η πόλη αυτή στηρίζεται κυρίως στην αγορά της. Η οικονομία της πόλης είναι η αγορά της. Είμαστε μια πόλη-αγορά.

Αλλά θέλετε να πάμε σε οποιοδήποτε εμπορικό δρόμο της πόλης το Σάββατο το μεσημέρι για να παρατηρήσουμε τι κάνει μια σειρά από τους καταστηματάρχες; Σάββατο μεσημέρι πάει να πει ότι Σάββατο απόγευμα και Κυριακή όλη ημέρα και τη Δευτέρα δεν πρέπει να υπάρχει Υπηρεσία Καθαριότητας. Κι όμως διαλέγουν εκείνη την ώρα για να βγάλουν τα σκουπίδια τους απέξω.

Ποιος να το φροντίσει αυτό αν δεν το φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι; Οι πολίτες έχουμε δικαιώματα, όλοι, αλλά έχουμε και υποχρεώσεις. Έχουμε υποχρεώσεις πρώτα και κύρια απέναντι στο επάγγελμά μας. Πώς θα μπει ένας ευαίσθητος πολίτης σε ένα μαγαζί όταν ο μαγαζάτορας επιμένει να στοιβάζει έξω από το μαγαζί του τα κουτιά χωρίς να μπορεί να τα τακτοποιήσει, και σε ακατάλληλες ώρες;

Πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να σεβαστεί έναν επαγγελματία ο οποίο στις έντεκα ή στις δώδεκα η ώρα το μεσημέρι, μόλις αδειάζει το εμπόρευμα από τα κουτιά, παίρνει το κουτί και το βγάζει απέξω; Τι εικόνα παρατηρείτε; Δε θα πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε για το καλύτερο;

Ν. ΚΑΝΗΣ: Να έρθουμε σε πολιτικές ερωτήσεις. Αυτή την εποχή η Κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει - συνεκτιμώντας βεβαίως και αντιδράσεις - ένα νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου για τον υποψήφιο θα αρκεί το σαράντα δύο τοις εκατό των ψήφων για να εκλεγεί.

Θα ήθελα να σχολιάσετε αυτή την Κυβερνητική επιλογή ελεύθερα και χωρίς κομματικές παρορμήσεις, όπως συνηθίζετε άλλωστε, και το ζητάω από εσάς όντας σίγουρος ότι μιλάω μ' έναν καθ' ύλην αρμόδιο άνθρωπο αφού ανδρωθήκατε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεωρείστε καταξιωμένος και επιτυχημένος στο έργο σας, και πιστεύω ότι η γνώμη σας σ' αυτήν ακριβώς την ερώτηση βαρύνει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σ' αυτή τη νοοτροπία και σ' αυτή τη λογική του σαράντα δύο τοις εκατό. Αυτό προδίδει μια ολοκληρωτική πολιτική. Είναι πρωτόγνωρο πράγμα.

Αφαιρείται από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή το δικαίωμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης που εξασφαλίζει μόνο η απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα συν ένα.Είναι πρωτόγνωρο και από μία άλλη πλευρά. Είναι πιο έντιμο πολιτικά να έχεις σχετική πλειοψηφία, να έχεις πλειοψηφικό σύστημα. Είναι συστήματα τα οποία εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Το Κοινοβουλευτικό σύστημα της Αγγλίας, το αρχαιότερο του σύγχρονου κόσμου, στηρίζεται στην Αρχή της σχετικής πλειοψηφίας. Ο Μπλερ έγινε Πρωθυπουργός για τρίτη φορά με κάτι περισσότερο από τριάντα τρία τοις εκατό, το ξέρετε. Το σαράντα δύο τοις εκατό γιατί είναι; Και γιατί νομιμοποιείται; Γιατί πάμε στην εκλογή του Δημάρχου που έχει σαράντα δύο τοις εκατό και αποκλείουμε το Δήμαρχο που έχει σαράντα ένα κόμμα ενενήντα εννιά;

Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν περίμενα ότι μπορούσαν να ισχύσουν στη σύγχρονη Ελλάδα. Η δημοκρατία μας και τα δημοκρατικά μας ανακλαστικά επιβάλουν περισσότερες ανοχές και περισσότερη διεύρυνση της δημοκρατίας σε θεσμούς όπως είναι η Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει μια αντίληψη σε όλα τα κόμματα του εσείς κι εμείς, εμείς που είμαστε στην κεντρική πολιτική σκηνή, που κάνουμε την κεντρική διοίκηση, κι εσείς που είστε στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μία πλευρά κι αυτό είναι λάθος. Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός στης συντεταγμένης πολιτείας, στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος που βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη.

Θα πρέπει η δημοκρατία να βρει λύσεις, που να είναι αποτελεσματικές για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το σαράντα δύο τοις εκατό κι αυτή η ολοκληρωτικής νοοτροπίας αντίληψη που περνιέται για την Αυτοδιοίκηση είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να αποτελεί το λίγο μακρύτερο χέρι της τοπικής κοινωνίας του κόμματος. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Εκτιμάτε ότι γίνεται όλη η ιστορία κινούμενη από κομματικά κριτήρια; Να εξηγηθώ... Με τον τρόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερους Δήμους και περισσότερες Νομαρχίες στη χώρα, και γι' αυτό το πράττει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κοιτάξτε, είναι γνωστή η παροιμία που λέει ότι «όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα». Και σας μιλάω ως Δήμαρχος που ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το σαράντα δύο τοις εκατό. Την πρώτη μου φορά, το 1994, πήρα σαράντα εφτά τοις εκατό. Τη δεύτερη φορά και με πολλά αντίπαλα ψηφοδέλτια πήρα σαράντα εννιά τοις εκατό, και μάλιστα με τη συνένωση που είχε γίνει τότε. Και την τρίτη φορά πήρα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα.

Οι Αγρινιώτες με έχουν τιμήσει και έχω πραγματικά εργαστεί πάρα πολύ σκληρά είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο όλες τις ημέρες του χρόνου, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει να έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση με το πενήντα συν ένα ο Δήμαρχος;

Δηλαδή εκείνος ο πολίτης που καλείται να ψηφίσει για την επίλυση των τοπικών του πραγμάτων, να ψηφίσει τις τοπικές του αρχές, δε θα πρέπει να έχει στο μυαλό του παρά μόνο το τι θα του πει το κόμμα του; Δικαίωμα επιλογής, κρίσης, ανάλυσης της συμπεριφοράς των προσώπων που τον εκπροσώπησαν ή που θέλουν να τον εκπροσωπήσουν στην τοπική του κοινωνία για τις τοπικές του υποθέσεις δεν πρέπει να έχει;

Με αυτές τις πολιτικές νομίζω ότι αδικεί και η Νέα Δημοκρατία τον εαυτό της ως κόμμα δημοκρατικό. Αυτή η μανία να ελέγξουμε τους πάντες και τα πάντα δεν οδηγεί σε κανένα καλό αποτέλεσμα. Οδηγεί σ' αυτή την κατάσταση που «όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα».

Δεν μπορεί να κυριαρχεί στις αντιλήψεις κανενός κόμματος το πώς θα ελέγξει. Εκείνο για το οποίο πρέπει να ενεργούν τα κόμματα και τα κόμματα που κυβερνούν είναι και πώς θα έχω αποτελεσματικότερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητά της, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε σχέση με την ανάπτυξη.

Ν.ΚΑΝΗΣ: Τώρα με εθίζετε λίγο αλλά θα σας κάνω την ερώτηση, κύριε Δήμαρχε. Δε βλέπω και από το ΠΑΣΟΚ καμία ιδιαίτερη αντιπολιτευτική διάθεση στο θέμα του σαράντα δύο τοις εκατό. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ τη στιγμή αυτή μετράει κουκιά, εμφορούμενο κι αυτό προφανώς από κομματικά κριτήρια και όχι από πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Σε ποιους Δήμους θα μπορούσαμε να πάρουμε το σαράντα δύο τοις εκατό από την πρώτη Κυριακή και σε ποιους δε θα μπορούσαμε να το πάρουμε; Συνεκτιμά και το ΠΑΣΟΚ αντιδράσεις αυτή τη στιγμή, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακούστε, είναι περίπου έτσι τα πράγματα σε σχέση με τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις που ορθώνει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτό το περίφημο σαράντα δύο τοις εκατό.

Όμως να πω και κάτι άλλο. Ό,τι υπάρχει σήμερα στην Αυτοδιοίκηση και στα ζητήματα αποκέντρωσης της χώρας είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα και ως Κυβέρνηση, όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό στα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, κάθε φορά που γινόταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία αφαιρούνταν αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση. Για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που υπερασπίζεται σήμερα με πάθος, η Νέα Δημοκρατία θυμάστε πάρα πολύ καλά ότι αποχώρησε από τη Βουλή και δεν τον ψήφισε.

Ποιες ήταν οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα των συνενώσεων των βιώσιμων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αποχώρησε και σ' αυτό από τη Βουλή. Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των επιχορηγήσεων σήμερα στους Δήμους; Την άλλη φορά ανέδειξα ένα ζήτημα που είχε να κάνει με την πολιτική προστασία. Είναι η δεύτερη φορά που κυβερνάει τον τόπο, και ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για πολιτική προστασία. Είναι σωστό αυτό;

Ν.ΚΑΝΗΣ:Σαφώς και όχι. Είναι καθαρά κομματικά κριτήρια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι σωστό ο Δήμος Αγρινίου με τα εκατό σχολεία, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια να παίρνει μόνο ενενήντα χιλιάδες ευρώ για να συντηρήσει τα σχολεία;

Ν.ΚΑΝΗΣ:Σε σχέση με άλλες πόλεις και με άλλους Δήμους...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πολύ μικρότερου μεγέθους δήμοι παίρνουν πολλαπλάσια. Μπορεί αυτές οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, που είναι οι συντηρήσεις των σχολείων, να περνάνε μέσα από το φίλτρο αν ο Δήμαρχος είναι δικός μας ή άλλου κόμματος, όποια Κυβέρνηση και να είναι;

Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τέτοια φαινόμενα εγώ τα κατήγγειλα και όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση.

Να σας πω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό; Είχα κάνει άπειρες ενέργειες να συνεχιστεί το Κλειστό Γυμναστήριο στην Αερογέφυρα και να ολοκληρωθεί, σε ένα οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Αγρινίου και που αγωνίστηκα προσωπικά να συνεχίσει. Είχε κάποια προβλήματα με τον εργολάβο. Αυτά έληξαν.

Όταν έγινε Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, συνέχισα τις ίδιες πιέσεις που έκανα στους Υπουργούς Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ. Με δέχτηκε μια φορά ο κ. Ορφανός ο οποίος μου είπε εντάξει, θα το δούμε, και μέχρι εκεί.

Ν. ΚΑΝΗΣ:Πότε έγιναν αυτά;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τέλη Μαΐου του 2004. Έκτοτε επιχείρησα να δω τον κύριο Κουκοδήμο, το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Δε με δέχτηκε ποτέ.

Κοινοποιήθηκε η απόφαση στο Δήμο η οποία λέει ότι λύθηκε οριστικά η σύμβαση που είχε με τον προηγούμενο εργολάβο. Εδώ κι ένα χρόνο ακριβώς. Έκτοτε προσπάθησα πάλι να τον συναντήσω αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Ειλικρινά, κύριε Δήμαρχε, εγώ αρνούμαι να αντιληφθώ και να πιστέψω ότι μία Κυβέρνηση τιμωρεί μια ολόκληρη περιοχή επειδή, και σας μιλάω με πάθος αυτή τη στιγμή, ο Δήμαρχος εξελέγη από το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να σας πω και ένα άλλο παράδειγμα; Ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο αγωνίστηκα και πόσα προσέφερε ο Δήμος για να γίνει το Αστυνομικό Μέγαρο. Αγωνίστηκα και ως μέλος της Επιτροπής επί δυόμισι χρόνια για να τελειώσει αυτό το έργο. Να τελειώσει η δημοπρασία γιατί το σύστημα ήταν μελέτη - κατασκευή. Αγωνίστηκα και επί ΠΑΣΟΚ, και τουλάχιστον εκεί είχα εξασφαλίσει τις υποσχέσεις και είμαι βέβαιος θα γινόταν, να φτιάξουμε και τους δρόμους γύρω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Όταν έγινε Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ζήτησα ραντεβού από τον κύριο Βουλγαράκη για να τον ενημερώσω για την πορεία του Αστυνομικού Μεγάρου το οποίο και τότε ήταν σε επίπεδο ολοκλήρωσής του. Ήθελα να του ζητήσω να συνεργαστούμε και να με βοηθήσει για να ολοκληρώσουμε και τους δρόμους γύρω από εκεί.

Με παρέπεμψε στον κύριο Μαρκογιαννάκη. Ο άνθρωπος με δέχτηκε, ήταν ευγενικός, τα κουβεντιάσαμε, μου ζήτησε να απευθυνθώ κάπου για να συνεργαστούμε και το έκανα. Και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που ήταν υποχρεωμένη να φτιάξει τους δρόμους, και στο ΥΠΕΧΩΔΕ στον κύριο Σουφλιά, και οπουδήποτε αλλού εν πάση περιπτώσει.

Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο είναι; Μετακομίζει το Αστυνομικό Μέγαρο και δε θα κάνουμε ούτε εγκαίνια, και ο δρόμος δεν έχει γίνει ακόμα.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Το γνωρίζω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένα κόσμημα για την πόλη. Μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά έτσι; Και όχι μόνο αυτό αλλά άκουσα να μου χρεώνουν ότι δεν έχω φτιάξει και τους δρόμους. Πώς; Με ποιες οικονομικές δυνατότητες;

Παρόλα αυτά φτιάχνουμε δρόμο πρόσβασης προς το Αστυνομικό Μέγαρο αλλά ένας μόνο δε φτάνει. Και επέλεξα αυτή την περιοχή ακριβώς για να εξυπηρετήσω τις ανάγκες του Αστυνομικού Μεγάρου.

Εγώ δε θέλω να μπω σ' αυτή τη λογική γιατί ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Όμως δεν πάμε μπροστά ως κοινωνία έτσι. Με τους δικούς μου κι τους δικούς σου δεν πάμε μπροστά.

Ν. ΚΑΝΗΣ: Θα έρθω στην τελευταία ερώτηση, κύριε Δήμαρχε, και βεβαίως δεν μπορώ να μην την κάνω.

Τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε ολόκληρο το Νομό οι πολίτες ζητούν να μάθουν τις προθέσεις σας για τη νέα τετραετία που έρχεται. Το ίδιο επιθυμούν να πληροφορηθούν για τους δικούς του βεβαίως λόγους, οι εν δυνάμει υποψήφιοι στο Δήμο ή στη Νομαρχία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω διότι την ερώτηση αυτή «απαιτεί» το κοινωνικό σύνολο της ευρύτερης περιοχής.

Θα ήθελα να μου απαντήσετε με σαφήνεια για το ποιες είναι οι προθέσεις σας, αν σας ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, η Νομαρχία, αν σας ενδιαφέρει ένα βουλευτικό ψηφοδέλτιο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αγαπητέ μου Νίκο, πριν από έντεκα-δώδεκα χρόνια, όταν δέχτηκα να συμμετάσχω στις δημοτικές Εκλογές του 1994, τότε που ήμουνα Νομάρχης στην Εύβοια, μία μερίδα φίλων και άλλων μου έλεγαν «από Δήμαρχος κλητήρας»; Δηλαδή ότι η θέση που είχα μέχρι τότε ήταν ανώτερη για να υποβαθμιστώ στη θέση του Δημάρχου Αγρινίου.

Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και κάθε φορά μου έλεγαν ότι ο Δήμαρχος ο Θύμιος ο Σώκος χρησιμοποιεί το Δήμο ως σκαλοπάτι για να ανέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ν.ΚΑΝΗΣ: Ως εφαλτήριο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μάλιστα μερικοί από τους αντιπολιτευόμενους μου ζητούσαν να υπογράψω κάτι σαν δήλωση ότι θα παραμείνω στο Δήμο και δε θα πάω αλλού.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Από τους αντιπολιτευόμενους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από τους αντιπολιτευόμενους την εποχή που κάναμε εκλογές. Συνεχίζω να υπηρετώ με αυταπάρνηση, στα πλαίσια του καθήκοντος και της εντολής που μου έχει δώσει ο Αγρινιώτης και η Αγρινιώτισσα αυτή την πόλη. Εργάζομαι σκληρά διαρκώς, και αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενος και περήφανος γιατί αυτή η πόλη αποκτάει ταυτότητα, φυσιογνωμία, γίνεται ελκυστική, γίνεται τόπος επιλογής επιχειρηματικών, εμπορικών δραστηριοτήτων πολλών νέων ανθρώπων. Έρχονται νέοι άνθρωποι για να κάνουν εδώ την επιστημονική τους καριέρα, τα δικά μας παιδιά τις περισσότερες φορές, που δε συνέβαινε αυτό στη δική σου εποχή και στη δική μου παλιότερα. Όποιοι συμμαθητές μας γινόταν γιατροί ή δικηγόροι κοίταζαν πώς θα φύγουν από εδώ.

Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι πολύ καλύτερα από το παρελθόν και θα συνεχίσω αυτό που με εμπνέει - κα με εμπνέει η πρόοδος της πόλης και της περιοχής μου - να το υπηρετώ. Θα είμαι σε κάθε περίπτωση παρών.

Μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμα ένα χρόνο. Ξέρετε πόσο έργο πρέπει να παραχθεί αυτό το χρόνο το Δήμο; Αν πούμε από τώρα, από αυτή τη στιγμή ότι εγώ θα κάνω ετούτο ή το άλλο, το πιο απλό είναι ότι δε θα κάνω τη δουλειά μου ως Δήμαρχος. Κι έχω μπροστά μου ακόμα περίπου δεκαεφτά μήνες για να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα.

Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα πολύ μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην πόλη. Υπάρχουν δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουμε. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο. Αυτά τα πράγματα εγώ δεν μπορώ να τα πάω στο συρτάρι και να ασχολούμαι με μια εκλογολογία που εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνω ότι θα είμαι παρών. Δεν απαρνήθηκα ποτέ ρόλους προκειμένου να είμαι στην υπηρεσία του κόσμου. Η πολιτική είναι κάτι που με συνδέει από τα παιδικά μου χρόνια, μόνο που είναι μια πολιτική την οποία εγώ δεν εννοώ όπως κάποιοι την εννοούν. Εννοώ μια πολιτική με αποτέλεσμα. Στο Δήμο παράγουμε έργο και έργο καλό με τους συνεργάτες μου.

Υπάρχει το ενδεχόμενο της Νομαρχίας και βεβαίως δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να είναι κλειστές και οι πόρτες του Κοινοβουλίου. Δε γεννιούνται κάποιοι για να γίνουν μόνο Βουλευτές ή μόνο δήμαρχοι ή μόνο Νομάρχες. Οι ενεργοί πολίτες είναι ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο, φτάνει να έχουν την έγκριση και την εντολή του κόσμου μέσα από μία διαδικασία διαλόγου, αποδοχής, προτάσεων, προγραμμάτων και στόχων.

Αυτά θέλω να υπηρετήσω και βεβαίως δεν το αρνούμαι. Κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό. Σας το λέω έτσι ευθέως, με την έννοια ότι είμαι παρών στην πολιτική. Είμαι πενήντα χρόνων, κλείνω τριάντα χρόνια ενεργός στην πολιτική και τα μισά από αυτά τα χρόνια τα υπηρέτησα από θέσεις ευθύνης ως Νομάρχης και ως Δήμαρχος.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Είστε πενήντα χρόνων, βιολογικά αρκετά νέος και με μία μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κύριε Δήμαρχε, θεωρώ δεδομένο ότι αν το κόμμα σας ζητήσει τη βοήθειά σας με το δεδομένο ότι είστε καταξιωμένος πολιτικός, βοήθεια σε εθνικό επίπεδο στις βουλευτικές εκλογές, νομίζω ότι δε θα μπορείτε να «αρνηθείτε» να προσφέρετε αυτή τη βοήθεια στο κόμμα σας. Συμφωνείτε σ' αυτό;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θέλω να σας δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που διαλέγουν θέσεις. Δε μου το επιτρέπει ούτε η αγωγή μου, ούτε η εμπειρία μου ούτε και το ήθος μου. Δε διαλέγω θέσεις.

Από την άλλη μεριά όμως δεν απαρνούμαι και τα δικαιώματά μου. Εάν το κόμμα μου επιλέξει συγκεκριμένα πράγματα, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου για να πω κι εγώ την άποψή μου, βεβαίως εκεί θα προχωρήσουμε σύμφωνα με αυτό που θα βγει ως αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας, κουβέντας και επαφών που θα πρέπει να έχω με το κόμμα.

Αν το κόμμα επιλέξει ότι εγώ πρέπει να πάνω στη Βουλή, είναι κάτι που πραγματικά θα πρέπει να μου το πει εγκαίρως. Θα πρέπει πραγματικά να έχω κι εγώ την άποψή μου γι' αυτό. Θα πρέπει να έχω και ένα χρόνο να προβληματιστώ γι' αυτό. Σας πληροφορώ ότι δεν παρακαλώ για τίποτε και δε μου επιτρέπει και η θέση μου να παρακαλέσω.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Είναι γνωστό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί ο Δήμαρχος στην ιστορία αυτής της χώρας ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έχει μία άλλη σχέση ο Δήμαρχος με τη δική μας πόλη, με την κοινωνία. Εμένα εκείνο που πραγματικά με συγκινεί είναι γιατί είμαι ο Θύμιος, για τον απλό και τον καθημερινό άνθρωπο. Στη γειτονιά που πάω, στα έργα που επισκέπτομαι διαρκώς, όπου κι αν είμαι.

Και την αντιπαράθεση αν την έχουν, καμιά φόρα μετατρέπεται και σε προσωπική γιατί δεν το περίμεναν αυτό από το Θύμιο. Αυτό πραγματικά είναι πάρα πολύ τιμητικό και με γεμίζει υποχρεώσεις. Έτσι νιώθω.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Διακρίνω καμιά φορά ότι το πάθος σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αέναο και επιτρέψτε μου να εκτιμήσω ότι σας ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερο από μια βουλευτική έδρα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ έχω ένα πάθος με την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ζω σε μια χώρα που έχει δομές και χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το εξήντα τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας συγκεντρώνεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Αυτά θα πρέπει να αλλάξουν. Υπηρετώ και είναι βιωματική η σχέση μου αυτή, με εκείνες τις πολιτικές που οδηγούν σε περισσότερη αποκέντρωση, σε αυθεντικούς θεσμούς που εκπροσωπούν τις κοινωνίες στην ελληνική περιφέρεια. Επαναλαμβάνω, χωρίς να απεμπολώ τίποτε από τα δικαιώματά μου.

Βεβαίως η Αυτοδιοίκηση με γεμίζει, είναι σχέση έρωτα, είναι βιωματική σχέση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχω εμπειρίες και γνώσεις που μου δίνουν δύναμη και κουράγιο για να κάνω πράγματα και να υπηρετώ τον κόσμο χωρίς να τον κοροϊδεύω, να είμαι ειλικρινής με τον κόσμο και τα καταφέρνω να είμαι ο εαυτός μου σε κάθε περίπτωση, και βεβαίως αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά που έτσι τα είχα και έτσι θέλω να τα έχω.

Δεν επεδίωξα να χρησιμοποιήσω το Δήμο ως σκαλοπάτι. Αυτό το γέμισμα της ψυχής με τη δημιουργική παρουσία που μπορεί να έχω ως Δήμαρχος στην πόλη μας, τι θα μου το έφερνε; Ποια άλλη δραστηριότητα;

Βεβαίως όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος και ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην πολιτική θα πρέπει να διαλέγει και στον κατάλληλο χρόνο την αποχώρησή του.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Έτσι. Δίνετε το παρόν, είστε ενεργός, είστε δυναμικός και σας εύχομαι να έχετε υγεία, να έχετε όπως πάντα νέες ιδέες και νέα οράματα από όποιο μετερίζι και αν κληθείτε να υπηρετήσετε στις εκλογές και εκλεγείτε. Σας ευχαριστώ για της συνέντευξη η οποία πιστεύω ότι ήταν άκρως ενημερωτική και αποκαλυπτική. Σε ό,τι αφορά την τελευταία μου ερώτηση όσοι σκέφτονται πολιτικά μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ γι' αυτή την πολύ καλή επικοινωνία. Ευχαριστώ γιατί υπήρξατε συνομιλητής μου για δύο περίπου ώρες και μου δώσατε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε αυτές τις απόψεις. Χαίρομαι γιατί είχαμε μια γνησιότητα απόψεων κι εσείς κι εγώ.

Ν.ΚΑΝΗΣ:Θα χαρώ να ξαναβρεθούμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να είστε καλά.