skip to main content

07/11/2005, Συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου στο Ρ/Σ 'Αρμονία FM' και στον δημοσιογράφο Φώτη Μπερίκο

Συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ "ΑΡΜΟΝΙΑ FM"

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΤΗ ΜΠΕΡΙΚΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε καλεσμένο μας σήμερα εδώ στο στούντιο του Αρμονία FM τον δήμαρχο Αγρινίου κύριο Θύμιο Σώκο, τον οποίο ευχαριστώ που είχε την καλοσύνη να έρθει μέχρι εδώ για να συζητήσουμε. Κύριε δήμαρχε, τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν, άλλα με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, άλλα είναι διαχρονικά, τα έχουμε συζητήσει και παλιότερα, να δούμε αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, τι εξελίξεις είναι αυτές, όπου υπάρχουν, και όπου δεν υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν.

Σας καλημερίζω λοιπόν και θέλω να ξεκινήσουμε με όλη αυτή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών που έχει να κάνει με τον πόλεμο της πλατείας, όπως ονομάζω εγώ όλη αυτή τη συζήτηση, που έχει να κάνει με τις προσλήψεις, που έχει να κάνει μ' αυτί το κλίμα της σκανδαλολογίας αν θέλετε, διαπλοκολογίας, που έχει μεταφερθεί, δυστυχώς κατά τη δική μου άποψη και σε τοπικό επίπεδο.

Ρωτάω, κύριε δήμαρχε, θεωρείτε ότι θα έχει και συνέχεια αυτό το πράγμα όσο οδεύουμε προς τις εκλογές ή είναι μια έκρηξη που ξεθύμανε και τελειώνουμε εδώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καλημέρα κι από μένα στους ακροατές, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και να απαντήσω στην ερώτησή σας. Είναι γεγονός ότι σ' αυτή τη χώρα πολλά πράγματα αναδεικνύονται εκ του μη όντως και κάποια άλλα δεν αναδεικνύονται καθόλου, απλώς γίνονται.

Στο Δήμο κάνουμε ένα πρόγραμμα, σε όλους τους τομείς, για την αναβάθμιση και τη λειτουργία της πόλης. Εδώ και αρκετά χρόνια φροντίσαμε να αναπτύξουμε και αναπτύσσουμε διαρκώς υποδομές τέτοιες που θα καθιστούν την πόλη βιώσιμη, καλύτερα οργανωμένη, μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που έχει ως μεγάλο αστικό κέντρο στην ευρύτερη περιφέρειά μας.

Εφαρμόζουμε και επεκτείνουμε το σχέδιο πόλης ,το διπλασιάσαμε, η γη στο Αγρίνιο σήμερα είναι φτηνή, και βεβαίως φροντίζουμε αυτό που είναι η βάση της οικονομίας της πόλης και που είναι η αγορά της. Το Αγρίνιο είναι μια πόλη - αγορά και πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπηρεσίες της αγορά που προσφέρει.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν κάναμε κατά το παρελθόν και συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις και βεβαίως ήρθε και η ώρα να αναπλάσουμε την κεντρική μας πλατεία, που δεν είναι η μόνη πλατεία την οποία αναπλάθουμε. Όπως καταλαβαίνετε, για μερικούς αυτό το εγχείρημα, επειδή προφανώς νομίζουν ότι πουλάει, αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα. Δεν ψηφίσανε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο την ανακατασκευή της πλατείας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπονοείτε ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι ή παρατάξεις που δεν θέλουν να γίνει ένα τέτοιο έργο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ασφαλώς. Εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ψηφίσαμε την ένταξη αυτού του έργου.

Το έργο αυτό είναι ένα σχετικά μικρό έργο, σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόγραμμά μας, απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο για να αποκτήσει το κέντρο της πόλης που έχει αναφορά την πλατεία, γιατί το Αγρίνιο δεν έχει μόνο ένα κέντρο πλέον και δεν είναι η μόνη πλατεία που έχει γίνει ή που γίνεται. Στα πλαίσια της αναβάθμισης των λειτουργιών του κέντρου και της αγοράς, των υπηρεσιών δηλαδή και του εμπορίου, με μια μελέτη η οποία είναι πάρα πολύ καλή εντάξαμε το έργο της ανάπλασης της πλατείας στο πρόγραμμα «Θησέας», με ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, και δεν είναι μόνο η πλατεία, είναι και οι γύρω δρόμοι, για να πετύχουμε μια συνολική αναβάθμιση, μια καλύτερη οργάνωση.

Η πλατεία δεν είναι πλατεία ενός μεγάλου αστικού κέντρου όπως είναι το Αγρίνιο, είναι ένα πάρκινγκ στο οποίο δεν υπάρχει και ο κατάλληλος έλεγχος για τις παράνομες σταθμεύσεις και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή για την αγορά, για την οικονομία της πόλης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγα ότι το Αγρίνιο δεν έχει καθόλου πλατεία, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα. Εγώ δεν θέλω να σταθούμε σε αυτό καθαυτό το θέμα, νομίζω ότι έχει εξαντληθεί, δεν ξέρω αν θα ανέλθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η ερώτησή μου, επειδή πραγματικά δεν θέλω να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα, νομίζω ότι δεν τιμά ούτε την αντιπολίτευση ούτε κανέναν, ούτε το δημοτικό συμβούλιο στο σύνολό του, εγώ ρώτησα κάτι διαφορετικό, αν η εκτίμησή σας είναι ότι οδεύοντας προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα συνεχιστεί όλο αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης με τέτοιο ύφος και τέτοιους τόνους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σε ότι με αφορά, ποτέ δεν σήκωσα τους τόνους και δεν λειτούργησα με βάση οφέλη ενόψει των εκλογών. Άσκησα πάντοτε τα καθήκοντά μου, και θα τα ασκήσω σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης και την εντολή που έχω από τους Αγρινιώτες. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν άλλους.

Τώρα, αν με ρωτάτε τι είναι αυτό που βλέπω, από μερικούς βλέπω μια κατάσταση η οποία δεν τιμά τους ίδιους. Δεν γίνεται αντιπολίτευση μ' αυτούς τους όρους. Δεν γίνεται αντιπολίτευση με βάση αυτά που διημείφθησαν στο δημοτικό συμβόλαιο την περασμένη εβδομάδα. Και βεβαίως δεν γίνεται και αντιπολίτευση στη λογική ότι κάθε φορά χτυπάμε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από το αν ό,τι γίνεται είναι θετικό ή αρνητικό.

Για το συγκεκριμένο θέμα, στα μπαλκόνια και στις πλατείες, μερικοί στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με κατηγορούσαν ότι έχω σχέση με συγκεκριμένο εργολάβο. Και μάλιστα γράψανε πλείστα όσα την εποχή εκείνη, τα οποία θα σήκωναν και εισαγγελέα, αν οι θιγόμενοι προσέφευγαν. Δεν το κάναμε. Τώρα λοιπόν, με κατηγορούν γιατί δεν έχω σχέσεις. Και αποκτήσανε αυτοί. Δεν σας θυμίζει λίγο θέατρο του παραλόγου αυτή η ιστορία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε δήμαρχε, ο κόσμος αυτό το καταλαβαίνει και νομίζω εδώ είναι το σημείο που πρέπει να σταθούμε, όταν ακούει τη μια παράταξη να λέει ότι ο δήμαρχος μπλοκάρει, η δημοτική αρχή, να το προσωποποιήσουμε, τις διαδικασίες ανάθεσης ενός έργου για να το πάρει κάποιος άλλος, το κλίμα όλο είναι ότι μια παράταξη υποστηρίζει τον έναν εργολάβο η άλλη παράταξη τον δεύτερο εργολάβο και όλο αυτό, ξέρετε, μεταφέρει ένα κλίμα το οποίο δεν είναι καθόλου ευνοϊκό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κανέναν εργολάβο δεν υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Όπως δήλωσα στο παρελθόν, θεωρούμε ότι από τη στιγμή κατά την οποία η πολιτεία έχει εμπιστευθεί δίπλωμα στους εργολάβους πρέπει να υπογράψουμε τις συμβάσεις που προκύπτουν μέσα από διαγωνισμό, δεν κάνουμε τίποτε άλλο, υποστηρίζουμε το έργο της δημοτικής μας αρχής, του δήμου μας, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του δήμου μας με τους εργολάβους τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να συνεργαζόμαστε. Οι εργολαβίες γίνονται με διαγωνισμούς. Αυτό γινότανε και θα γίνεται σε κάθε περίπτωση.

Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν αφορούν στο αν τηρείται η νομιμότητα. Υπάρχουν όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τη νομιμότητα και σε τελική ανάλυση υπάρχουν και τα δικαστήρια. Εγώ προέτρεψα πολλές φορές κατά το παρελθόν τον όποιον έχει ενστάσεις επί των διαδικασιών να προσφύγει. Η δημοκρατία μας έχει θεσμούς, που στα πλαίσια των θεσμών αυτών πρέπει η νομιμότητα να εφαρμόζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχολιάστε μου λίγο τη στάση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης Νέο Αγρίνιο, του κυρίου Γιώργου Αλεξόπουλου, ο οποίος σ' αυτήν εδώ την εκπομπή όταν τον καλέσαμε να σχολιάσει όλη αυτή τη συζήτηση, κάλεσε στο να πέσουν λίγο οι τόνοι, είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αναδεικνύονται ζητήματα, ο ρόλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο αυτός είναι, αλλά όχι με υπερβολές και όχι με εντάσεις. Ήταν μια στάση, πρέπει να πω, από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, συνετή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν άκουσα ακριβώς τι είπε ο κύριος Αλεξόπουλος, εκείνο που έχω να πω όμως είναι ότι ο καθένας έχει έναν τρόπο να ηγείται της παράταξής του. Ο Γιώργος ο Αλεξόπουλος είναι ένας πολιτικός με μακρά πείρα, με βουλευτική εμπειρία και είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Κάνει τη δουλειά του όπως αυτός νομίζει και εγώ πραγματικά δεν έχω να του καταμαρτυρήσω κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο το Γιώργο τον Αλεξόπουλο και όχι την παράταξή του, αν καταλαβαίνω σωστά αυτό που λέτε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε θα το έλεγα, διότι εδώ, βάσει στοιχείων πλέον, έχει αναληφθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ένας πόλεμος με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, εναντίον μου, προσωπικά, ένας πόλεμος που ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής κριτικής, πρόκειται για εμπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιμένετε στο να εμπλέκετε τη Νέα Δημοκρατία και την κομματική της οργάνωση;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί με τα δημοσιεύματά της και τις πολλαπλές ανακοινώσεις της κατά το παρελθόν, άστοχες, άδικες και σ' ένα βαθμό προσβλητικές, πέρα από το πολιτικό ήθος, συμπεριφέρονται μ' έναν τρόπο μανιακό εναντίον μου. Στόχος είναι να κερδίσουνε με κάθε τρόπο το Δήμο Αγρινίου. Αυτό θα το κρίνει ο λαός. Η πολιτική όμως αντιπαράθεση πρέπει να έχει κάποια κοσμιότητα.

Άσκησα τα καθήκοντά μου και θα τα ασκώ πάντα σαν δήμαρχος χωρίς να έχω κομματική ταμπέλα, υπήρξα αντικειμενικός και θα υπάρξω σε κάθε περίπτωση. Και αυτό το γνωρίζει ο λαός του Αγρινίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υποψιάζομαι και αυτό είναι που καταλαβαίνουμε όλοι, ότι αν υπάρχει ένας τέτοιος πόλεμος έχει ξεκινήσει από τη φημολογούμενη μετακόμισή σας, σε εισαγωγικά η λέξη, προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθήκατε για το θέμα αυτό ακριβώς μια βδομάδα πριν, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε σε όλους τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, είπατε ότι είναι νωρίς ακόμη για να πάρετε μια απόφαση και έχετε το 25% του έργου της τετραετίας μπροστά σας, θα αφιερωθείτε σε αυτό, είπατε ότι δεν επιδιώκετε να πάτε στη Νομαρχία, από την άλλη πλευρά όμως κάνατε μία αναφορά η οποία εμένα με προβλημάτισε λίγο, είπατε ότι εγώ δεν είμαι υπό του κόμματος, και χρησιμοποιώ την ακριβή σας φράση έτσι όπως τη θυμάμαι, και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω πουθενά αιτήσεις.

Και διερωτώμαι κύριε δήμαρχε, εάν είναι να μείνετε στο Δήμο Αγρινίου δεν υπάρχει λόγος να καταθέσετε πουθενά κάποια αίτηση, διότι αυτοδικαίως θα είστε ξανά υποψήφιος. Αίτηση θα χρειαστεί να καταθέσετε, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει επιλέξει το κόμμα σας, μόνο εάν επιλέξετε να θέσετε υποψηφιότητα για νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Συνεπώς να συμπεράνω τι πράγμα; Ότι εμμέσως πλην σαφώς μας είπατε ότι θα είστε υποψήφιος νομάρχης;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακούστε, το ότι στην άσκηση των καθηκόντων μου δεν είμαι υπό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτό είναι γεγονός. Από τη στιγμή κατά την οποία εκλέγεται κάποιος, σε οποιοδήποτε αξίωμα, ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να ισχύει στη συνείδηση του και στη συμπεριφορά του το θέμα της κομματικής νομιμότητας, από κει μετά όμως υπάρχουν και τα θέματα άσκησης καθηκόντων. Και για έναν δήμαρχο, με όποια παράταξη κι αν είναι, εκείνο που προέχει στη θέση του και στη συμπεριφορά του κατά την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του είναι να είναι δήμαρχος για όλους.

Εγώ είμαι δήμαρχος των Αγρινιωτών. Όπως και παλιότερα υπήρξα νομάρχης, διορισμένος από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά νομάρχης που αγκάλιασα όλο τον κόσμο. Κι αυτό έχει αναγνωριστεί, από κάθε πλευρά.

Είπα ότι δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αίτηση και βεβαίως το εννοώ με την έννοια ότι εγώ δεν έρχομαι στην πολιτική σήμερα, είμαι πάρα πολλά χρόνια. Έχω ένα έργο πίσω μου, έχω μια ιστορία, έχω μια ηλικία και σ' αυτές τις περιπτώσεις νομίζω ότι τα κόμματα λειτουργούν και με πολιτικές αποφάσεις.

Εάν το κόμμα μου λοιπόν εκτιμήσει ότι εγώ πρέπει να είμαι υποψήφιος νομάρχης για την Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει να το συζητήσει μαζί μου και θα προκύψει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα ανακοινώσει το κόμμα μου. Είναι έτσι, σαφή και ξεκάθαρα. Δεν αρνούμαι να υπηρετήσω τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και να είμαι ο υποψήφιος της παράταξής μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι η απόφαση θα είναι του κόμματος και όχι δική σας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η απόφαση θα είναι του κόμματος με τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου ασφαλώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει κάποια συζήτηση μέχρι σήμερα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Φαίνεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβληματίζεται για τη δική μου υποψηφιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα που σας έχει σταλεί ποιο είναι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακριβώς αυτό που σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι προβληματίζεται. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη

Δεν θέλετε ακόμη να πείτε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν το ανακοινώνω εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτή η φράση που και προχθές είπατε και σήμερα επαναλαμβάνετε εδώ, δημιουργεί αν θέλετε κάποια αναστάτωση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αναστάτωση σε ποιον και γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Παναγιώτη Κουρουμπλή για παράδειγμα, να το προσωποποιήσουμε, ο οποίος έχει πει ότι ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος νομάρχης, είναι φίλος σας, το γνωρίζω, έχετε συνεργαστεί σε πάρα πολλά ζητήματα, επιτυχώς έχετε συνεργαστεί, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το Δήμο, σε ό,τι έχει να κάνει με την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα, ως βουλευτής παλιότερα, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ του Νομού εσείς, έχει πει ο κύριος Κουρουμπλής ότι θέλω να είμαι υποψήφιος νομάρχης και ότι θα ζητήσω, και το έχει κάνει αυτό, προκριματικές διαδικασίες και να αποφασίσει ο λαός τι επιθυμεί. Έχετε μιλήσει καθόλου με τον κύριο Κουρουμπλή για το θέμα αυτό; Ανθρώπινα, φίλοι είστε, σύντροφοι στο κόμμα...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, στήριξα και βοήθησα τον Πάνο τον Κουρουμπλή. Τον προσφώνησα μάλιστα σε συγκέντρωση, που πήγα κι όχι μόνο χαιρέτισα, ξεκίνησα τη διαδικασία πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στο Δημοτικό Στάδιο που με είχε καλέσει και δεν το έχω κάνει με κανέναν άλλον υποψήφιο, ο Πάνος Κουρουμπλής είναι σύμβολο της δικιάς μου γενιάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να πω κύριε δήμαρχε, λέτε κάτι το οποίο εγώ το δέχομαι, ότι δεν είστε καινούργιος στην πολιτική, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν θέλετε και ανταποδοτικά θα πρέπει να αναγνωρίσει κάποια πράγματα, διότι κρατάτε το δήμο Αγρινίου επί τρεις τετραετίες με πλειοψηφία και επικράτηση άνετη από την πρώτη Κυριακή, και προσφορά στο Δήμο, στον τόπο αν θέλετε, αλλά και στο κόμμα από την άλλη πλευρά και ότι δεν βρίσκεται το λόγο για τον οποίο θα εμπλακείτε σε μια τέτοια διαδικασία, αλλά καλώς ή κακώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως κόμμα, αντιπολίτευσης σήμερα, έχει επιλέξει αυτή τη διαδικασία...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα γίνει και αυτό, αλλά δεν θα γίνει μόνο αυτό. Τα κόμματα λειτουργούν με πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ηγεσιών. Έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, τότε να μην το προχωρήσω, αλλά τι θα γίνει αν όλοι πουν ότι εγώ δεν καταθέτω αιτήσεις, γιατί είμαι αυτός που είμαι και το κόμμα μου πρέπει να...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Φαντάζεστε δηλαδή ότι στο Δήμο της Αθήνας ή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν αυτά; Και γιατί να ισχύσει στην Αιτωλοακαρνανία που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της χώρας. Δεν πρέπει να λειτουργούμε προκρούστεια σ' αυτά τα ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή όμως ως πολιτικοί εσείς θα πρέπει να προλαμβάνετε και ορισμένες καταστάσεις, επαναφέρω το ερώτημα, μου είπατε ότι δεν είχατε κάποια επικοινωνία με τον κ. Κουρουμπλή, εάν θα έχετε στο άμεσο μέλλον, ούτως ώστε να μην υπάρξει κάποιου είδους υπονόμευση, υπόγεια αντιπαράθεση, όλα αυτά που ακούμε σε προεκλογικές περιόδους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σας είπα και σας επαναλαμβάνω, σε κάθε περίπτωση σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Πάνου του Κουρουμπλή ως βουλευτή και πριν εκλεγεί βουλευτής στήριξα τον Πάνο τον Κουρουμπλή. Εγώ δεν διεκδίκησα ποτέ τίποτα για τον εαυτό μου. Κι έχω μια κρυστάλλινη πολιτική ιστορία και κομματική συμπεριφορά πίσω μου.

Εγώ ήμουνα νομάρχης στην Εύβοια, διορισμένος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σ' έναν από τους μεγαλύτερους Νομούς της Ελλάδας και δέχτηκα μία εντολή να κατεβώ υποψήφιος Δήμαρχος το 1994. Και δεν διεκδίκησα να είμαι υποψήφιος βουλευτής. Εγώ δεν έψαξα ποτέ το επόμενο σκαλοπάτι. Οι καρέκλες δεν είναι να μας υπηρετούν κύριε Μπερίκο, είναι να υπηρετούμε τον κόσμο. Γι' αυτό μας εκλέγει ο κόσμος.

Και η όποια μανία εκφράζεται από τον οποιονδήποτε να διεκδικήσω κάτι σώνει και καλά, γιατί εγώ είμαι ο καλύτερος, εμένα δεν με εκφράζει. Έχουμε πολλά άλλα πράγματα να κάνουμε. Έχω μια άλλη πολιτική συμπεριφορά. Είμαι στην πολιτική από 17 χρονών παιδί, από μαθητής ακόμα στο Γυμνάσιο, από την περίοδο της χούντας, δεν έχω καμία μανία για καρέκλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε και πρόταση για περιφερειάρχης...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχα και αρκετά πράγματα άλλα. Δεν θα βγω εγώ ούτε το κόμμα μου να διχάσω, ούτε να δημιουργήσω την αντίληψη ότι εγώ είμαι κι άλλος δεν είναι. Υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα, διαδικασίες, υπάρχει ο ίδιος ο λαός που κρίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να πάρει την απόφαση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να την ανακοινώσει ούτως ώστε να δώσει και στους υποψηφίους το χρονικό διάστημα για να οργανώσουν την εκστρατεία τους, να προχωρήσουν σε ορισμένα θέματα που οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να το κάνουν;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σας είπα ότι θεωρώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε γρήγορα μια διαδικασία η οποία δεν ήταν, κατά τη γνώμη μου, η σωστή. Έπρεπε να συζητάμε για προγράμματα, να συζητάμε για προτάσεις ανάπτυξης του τόπου, για το ρόλο της αυτοδιοίκησης, για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Για πρόσωπα δεν θα έπρεπε αυτή την περίοδο.

Εν πάση περιπτώσει, αφού τα πράγματα οδηγήθηκαν έτσι όπως οδηγήθηκαν, νομίζω ότι το συντομότερο πρέπει να λήξει αυτό το θέμα από την πλευρά του κόμματος, του κάθε κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το συντομότερο, δηλαδή σίγουρα εντός του έτους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εντός του έτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Επειδή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και πολύ ορατό και σοβαρό το να είστε υποψήφιος νομάρχης, στο Αγρίνιο τι θα γίνει; Θα υποστηρίξετε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο που εσείς κρίνετε ως κατάλληλη διάδοχο κατάσταση;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ελπίζω να ρωτηθώ και να έχω κι εγώ την άποψή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εκφράσετε απλώς μια άποψη δηλαδή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν συμβεί αυτό δηλαδή. Νομίζω μία υπεύθυνη πολιτική στάση του οποιουδήποτε έχει ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα και έχει και μια ιστορία στο χώρο, είναι αυτή. Βεβαίως, θα πρέπει να ρωτηθώ και να έχω κι εγώ την άποψή μου. Μάλλον να υποχρεωθώ να έχω την άποψή μου. Αυτό θα έκανα εγώ αν ήμουν καθοδήγηση σε οποιοδήποτε κόμμα, ή στο δικό μου κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμπεραίνω ότι στο μυαλό σας υπάρχει κάποιο πρόσωπο αυτή την ώρα. Δεν θα ρωτήσω ποιος είναι, γιατί ξέρω ότι δεν θα πάρω απάντηση...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δοκιμαζόμαστε πάρα πολύ σ' αυτή την υπόθεση και βεβαίως αυτή η δοκιμασία δεν τελειώνει παρά μόνο όταν εκφράζουμε με επιχειρήματα την άποψή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την άποψή σας αυτή θα την πείτε δημόσια ή μόνο στο κόμμα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν νομίζω ότι δικαιούμαι να μιλήσω δημόσια γι' αυτό το ζήτημα, θα ήταν αλαζονικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λοιπόν σε κάποια άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθεαυτή τη λειτουργία του Δήμου Αγρινίου, θέλω ένα σύντομο σχόλιο, για να πάμε σ' ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα και να επιστρέψουμε αμέσως μετά, μου είχατε πει σε μια άλλη συνέντευξη, πριν από ενάμιση χρόνο αν θυμάμαι καλά, ότι το Αγρίνιο το οραματίζεστε, το φαντάζεστε και πιστεύετε ότι έτσι θα είναι μετά από τα λίγα χρόνια, ότι θα είναι μία πόλη περίπου των 200.000 κατοίκων.

Η ερώτηση είναι η εξής, κύριε Δήμαρχε, μπορεί να γίνει αυτό, είναι εφικτό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις; Γιατί 200.000 άνθρωποι είναι περίπου το σύνολο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πιστεύω πράγματι ότι το μεγάλο αστικό κέντρο της περιφέρειάς μας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε αυτά τα μεγέθη, οι προδιαγραφές υπάρχουν, φτάνει να υπάρξουν και οι ανάλογες πολιτικές από την πλευρά της πολιτείας, της διοικητικής αλλά κυρίως της οικονομικής αποκέντρωσης.

Το ζήτημα της ελληνικής επαρχίας σήμερα είναι η οικονομική ανάπτυξη. Όταν πάνω από το 75% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος συγκεντρώνεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το μέλλον των περιφερειών της χώρας είναι μαύρο κι άραχνο. Κι είναι και το μέλλον της χώρας άραχνο.

Καταντήσαμε στην πατρίδα μας, να είμαστε μια χώρα χωρίς ενδοχώρα. Τα πάντα κινούνται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σ' μικρότερο, πολύ μικρότερο βαθμό, στη Θεσσαλονίκη. Πού είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειες της χώρας, αν εξαιρέσεις δηλαδή την Πάτρα και το Ηράκλειο, που θα διαδραματίσουν ένα ρόλο ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Είμαστε η χώρα που συγκεντρώνει πάνω από το 60% του πληθυσμού σε δύο γεωγραφικά σημεία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η υπόλοιπη Ελλάδα τι γίνεται;

Η πυκνότητα πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο, κύριε Μπερίκο, βάση των στοιχείων της απογραφής του 2001, είναι χίλιοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Και είναι το ποσοστό αυτό μικρότερο σε σχέση με την πραγματικότητα γιατί εκατοντάδες χιλιάδες μετακόμισαν εκείνη την ημέρα της απογραφής στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως έγινε και στην περίπτωση του Δήμου Αγρινίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ξέρετε πόσοι είναι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο οι κάτοικοι; Μόνο 42. Ο ιδανικός πανελλαδικός μέσος όρος θα ήταν γύρω στους 85 κατοίκους, εμείς είμαστε στο μισό του ιδανικού πανελλαδικού μέσου όρου. Μπορεί ο πιο πλούσιος σε νερά, σε άλλους φυσικούς πόρους, ένας φιλημένος από το Θεό τόπος όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία, να βιώνει αυτή την παρακμή την πληθυσμιακή και την οικονομική; Ως πότε. Κι αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών που εφαρμόζονται σ' αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τωρινό. Κι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς επειδή δεν βλέπουμε να γίνονται ορισμένα βήματα, αλλά βλέπουμε κάποια οπισθοδρόμηση σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απάντησε μετά, απλά το θέτω υπόψη σας, υπάρχει αυτή η συζήτηση που κρατά αρκετά χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία και στη χώρα ολόκληρη, για τη δεύτερη φάση του Καποδίστρια, για το αν θα έχουμε μητροπολιτικούς δήμους, ακούμε ότι αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί μόνο στην Αθήνα κι εγώ διερωτώμαι γιατί όχι στην υπόλοιπη περιφέρεια και βλέπουμε κινήσεις ιδιαίτερα έντονες το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία νέων δήμων στην Αιτωλοακαρνανία, έχουμε πει πάρα πολλές φορές και μαζί και με άλλους συνομιλητές ότι είναι πάρα πολλοί δήμοι 29 για την Αιτωλοακαρνανία. Γίνεται προσπάθεια λοιπόν, οργανωμένη και συντεταγμένη να δημιουργηθούν κι άλλοι δήμοι, Δήμος Ευήνου, Δήμος Κατοχής, Δήμος Μάνινας και Δήμος Αγίου Κωνσταντίνου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το σχόλιο το δικό μου είναι το εξής, κύριε Μπερίκο. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι πρόσθεση. Και σε ό,τι έχει να κάνει με την άσκηση της πολιτικής σ' αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε υστέρηση σημαντική σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στους τομείς της διοίκησης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της επαφής του πολίτη με την εξουσία, θα πρέπει η πρόσθεση να είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Ο Καποδίστριας ήταν μια τομή στα διοικητικά πράγματα της Ελλάδας, αναβάθμισε σε ικανοποιητικό βαθμό τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η αυτοδιοίκηση στους δημότες, στους πολίτες, ενίσχυσε την αποκέντρωση και οτιδήποτε είναι κατά αυτού του εγχειρήματος, κατά του Καποδίστρια, είναι αφαίρεση.

Η χώρα χρειάζεται βιώσιμους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να προωθηθεί καλύτερα η ανάπτυξη και η αποκέντρωση. Ό,τι υπάρχει όμορφο, στην περιφερειακή κυρίως Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις διεκδικήσεις που κάνει απέναντι στο κεντρικό κράτος και ως φορέας ανάπτυξης, με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει και με τις περιορισμένες αρμοδιότητες που ακόμα έχει.

Η αυτοδιοίκηση σ' αυτή τη χώρα λοιπόν έχει μέλλον και το μέλλον δεν είναι η διάσπαση αλλά η δημιουργία βιώσιμων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιας αυτοδιοίκησης που έχει άμεση επαφή και σχέση με τον πολίτη, που συμβάλλει στην ανάπτυξη, που έχει ρόλο στα κοινωνικά προβλήματα και που συμπορεύεται με την κεντρική εξουσία για το καλό της χώρας και των πολιτών.

Εγχειρήματα λοιπόν σαν κι αυτά δεν οδηγούν πουθενά, οδηγούν σε μια μιζέρια που βίωσε το ελληνικό κράτος χρόνια και χρόνια και είναι αναποτελεσματικά, εξυπηρετούν ελάχιστους και βλάπτουν τον τόπο και τη χώρα.

Πραγματικά είναι παράδοξο να συζητάμε ότι μπορεί να υπάρξει επανασύσταση του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μια από τις παλιές και τις καλές γειτονιές του Δήμου Αγρινίου, σημαντικότατος χώρος για την ολική ανάπτυξη της πόλης, σε αρκετές περιπτώσεις έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα για μεγαλύτερη ανάπτυξη όλης της περιοχής αυτής και τα εγχειρήματα το να αποκοπεί αυτή η γειτονιά της πόλης, με τα ξεχωριστά προνομιούχα χαρακτηριστικά, από το Δήμο δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα.

Εγώ θα ρωτήσω έτσι απλά, αυτούς που επιχειρούν αυτό, ξέρουν ποια είναι τα όρια του Αγίου Κωνσταντίνου από το Αγρίνιο; Μπορούν να μας πούνε ποια είναι τα όρια; Βέβαια μπορεί να τους βάλω σ' έναν προβληματισμό να ψάξουν τώρα και να αρχίσουν να μετράνε ποιο είναι το όριο, ποιο σπίτι είναι στον Άγιο Κωνσταντίνο και ποιο είναι εδώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν το ξέρουν.

Αυτά τα πράγματα δεν ωφελούν, βλάπτουν. Και επαναλαμβάνω, δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, η άποψή σας έχει καταγραφεί, θέλω μία δύο ερωτήσεις να κάνω ακόμη για να περάσουμε μετά σε ορισμένα θέματα που δεν τα πολυσυζητάμε κύριε δήμαρχε, αλλά αφορούν άμεσα τους δημότες, αφορούν άμεσα την κοινωνία την τοπική στο σύνολό της.

Να ξεκινήσω με το θέμα του Πανεπιστημίου. Επανήλθε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα πριν από 20-25 μέρες αν θυμάμαι καλά, με αφορμή εκείνη την επιστολή που είχε στείλει ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Σταμάτης τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, όπου τον αποκαλούσε πρόεδρο της επιτροπής εργασίας, απάντησε ο πρύτανης μα ποιος πρόεδρος, τι είναι αυτά, εν πάση περιπτώσει υπήρξε κάποια ένταση και παρέμβαση δική σας στο θέμα αυτό.

Δεν θέλω να ρωτήσω γιατί όλο αυτό το εξάμηνο - επτάμηνο από τότε που έγινε η πρώτη επιτροπή, η πρώτη σύσκεψη υπό τον κύριο Ταλαδούρο, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό, θα μας πείτε αν έγινε ή όχι, θέλω να ρωτήσω, από εκείνη την ημέρα που υπήρξε η διαπίστωση ότι χάσαμε ουσιαστικά έξι μήνες, κοινή διαπίστωση και δική σας και του κυρίου νομάρχη, υπήρξε κάποια ενέργεια, τουλάχιστον από τη δική σας πλευρά; Ή θα πούμε σε λίγο ότι χάσαμε και τον έβδομο μήνα, τον όγδοο και ούτω καθεξής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Μπερίκο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και το γνωρίζει κι όλος ο κόσμος, ότι το θέμα του Πανεπιστημίου Αγρινίου το σήκωσα στην πλάτη μου εδώ και έντεκα χρόνια, με βοήθειες που είχα και που ζήτησα σε κάθε περίπτωση από τους φορείς της πόλης. Από ένα σημείο και μετά αρχίσαμε να μιλάμε για διάλυση αυτού του πανεπιστημίου, με τα περίφημα ακτινωτά πανεπιστήμια. Και δε μιλούσαμε γι' αυτό προσφάτως. Το θέμα αυτό αναδείχτηκε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όπου κάποιοι μιλάγανε για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Αυτά δεν μπορούν να ισχύουν.

Και καθαρά και αντρίκια, να το πω έτσι, η κυρία Υπουργός ξεκαθάρισε μπροστά σε όλους, στους βουλευτές του νομού, στον κύριο νομάρχη, στους δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου, στον κύριο πρύτανη και τους συνεργάτες, στον κύριο υφυπουργό, ότι το Πανεπιστήμιο Αγρινίου θα είναι στην Πανεπιστημιούπολη Αγρινίου στην έκταση του Αεροδρομίου, όπως ακριβώς αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια. Και όπως έχουμε αποφάσεις και ψηφίσματα.

Ανέλαβα την υποχρέωση να ενημερώσω για τις λεπτομέρειες το Υπουργείο Παιδείας, τον κύριο υφυπουργό. Πράγμα το οποίο και έκανα και με έγγραφα.

Από ένα σημείο, και μετά τη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής ο κύριος Ταλιαδούρος ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις να φέρει σε πέρας. Σημειώστε δε ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος σε μια επιτροπή στην οποία παρίσταται ο αρμόδιος υφυπουργός με εντολή της υφυπουργού, κανένας άλλος. Αυτό είναι αντιθεσμικό και είναι και αδιανόητο. Αν είχε κάποιο ρόλο ο κύριος πρύτανης είναι ο ίδιος ρόλος που είχα εγώ και ο κ. νομάρχης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο, ο κύριος υφυπουργός ως πρόεδρος αυτής της επιτροπής δεν προχώρησε στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τις επαφές λοιπόν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με το υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε να τις κάνει ο κύριος υφυπουργός. Και αν δεν έχει κάνει κάτι, αυτός θα πρέπει να ελεγχθεί. Ή να ρωτηθεί. Από ποιους; Πρώτον, από τους βουλευτές του νομού, δεύτερον από τον νομάρχη, τρίτον από τον κύριο πρύτανη, τέταρτον από το δήμαρχο.

Ο δήμαρχος σας πληροφορώ ότι δεν είναι και τόσο αρεστός στην κυβέρνηση. Και βεβαίως μου έχουν κλείσει την πόρτα πολλές φορές. Έχω τόσα χρόνια στην πολιτική και πραγματικά είναι η πρώτη φορά - και όχι κατ' ανάγκη γιατί ήταν κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια, και σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν - που πραγματικά, δεν ξέρω για ποιους λόγους, δεν έχω πέρα από τα καλά λόγια κανένα άλλο αποτέλεσμα στις επαφές μου. Καμιά φορά δεν μου ανοίγει και καθόλου η πόρτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή εγώ δεν ξέρω τι επαφές έχετε, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε, προτίθεται ο δήμος να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να πιέσει λίγο την κυβέρνηση που αδιαφορεί, να το θέσω έτσι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εννοείτε να σηκώσω το θέμα και να κάνω αντιπολίτευση; Μα δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να σηκώσω το θέμα λοιπόν και να κάνω αντιπολίτευση. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω έτσι εύκολα, παρά μόνο αν προκληθώ για ακόμη μία φορά. Γιατί ο νομός έχει πέντε κυβερνητικούς βουλευτές, που έπρεπε ήδη να έχουν κάνει αρκετές δουλειές γι' αυτό. Και σε ό,τι έχει δεσμευθεί η κυρία Υπουργός, η οποία δεν μπορεί να παρακολουθεί το θέμα κάθε μέρα, κάποιοι άλλοι έπρεπε να της υπομνήσουνε τις υποχρεώσεις της, ή στον αρμόδιο Υφυπουργό στον οποίο ανατέθηκε να κάνουν κάποιες παραστάσεις.

Από την άλλη μεριά, εκείνο που εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να βελτιωθεί και να βελτιώνεται κάθε μέρα η κατάσταση σε σχέση με το Πανεπιστήμιό μας. Και σ' αυτή την υπόθεση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δημιουργήσαμε υποδομή τέτοια που να είναι η υποδοχή του τετάρτου τμήματος εύκολη και να μη βγουν αύριο και μας πουν, πάλι στα ίδια είμαστε, όπως πέρσι και δεν γίνεται το τέταρτο τμήμα. Γιατί οι προφάσεις για το ότι δεν έγινε πέρσι το τέταρτο τμήμα είναι ότι δεν υπήρχαν υποδομές.

Σήμερα λοιπόν, με τη γενναία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και ο κύριος πρύτανης, το θέμα αυτό λύθηκε και λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε σχέση με τους άλλους τρόπους που είχαμε. Γιατί αν μέναμε στα ίδια και αν δεν προχωρούσε η προκήρυξη για την εκμίσθωση σωστού κτιρίου και αν δεν γινόταν αυτή η εκμίσθωση, αντιλαμβάνεστε ότι πολύ εύκολα θα μας λέγανε δεν κάνατε τίποτα, ή θα ανταλλάσαμε επιστολές, ή και κάποιοι θα κάνανε και ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς αποτέλεσμα.

Δημιουργήσαμε λοιπόν δεδομένα, δημιουργήσαμε μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να μας πει κανένας σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα. Εγώ λοιπόν, σε συνεργασία με τον πρύτανη και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φρόντισα αυτή την περίοδο και συγχαίρω τον πρύτανη, τον ευχαριστώ που έκανε το επόμενο βήμα της ύπαρξης υποδομών για τη σωστή λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων στην πόλη και γι' αυτό που θα έρθει αύριο και αποτελεί αυτό που θα έρθει απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και δέσμευση της τωρινής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φρόντιζε και για να λειτουργήσει οικονομική υπηρεσία στην εδώ σχολή νομίζω ότι θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν υπεισέρχομαι σ' αυτά και καλό είναι να αφήσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να κάνει τη δουλειά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο, επειδή υπάρχει και αυτή η εκκρεμότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τα κτίρια του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού επί της οδού Μακρή, το οικόπεδο στην εθνική οδό, ή τις αποθήκες που είναι στην Καρπενησίου, έχουμε το προηγούμενο άλλων περιπτώσεων, όπως αυτό στο Μεσολόγγι για παράδειγμα, όπου υπήρξε ένα αίτημα για τη δημιουργία Μουσείου, αμέσως το υπουργείο φρόντισε με τη μεσολάβηση του αρμόδιου υφυπουργού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο κύριος Τατούλης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, να δοθεί η έκταση για να ξεκινήσουν κάποια στιγμή οι διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου. Άμεση ανταπόκριση.

Εδώ ζητάμε στο Αγρίνιο χρόνια ολόκληρα, και εσείς με επιστολές σας και οι βουλευτές με ερωτήσεις στη Βουλή και με παρεμβάσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές να παραχωρηθεί το κτίριο της οδού Μακρή για να δούμε μετά πώς θα το διαμορφώσουμε για να στεγαστεί εκεί το τέταρτο τμήμα του πανεπιστημίου ή μελλοντικά κάποιες άλλες υποδομές. Γιατί αυτή η απαξίωση του Αγρινίου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό είναι και το ερώτημα το δικό μου. Και η απορία μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει να κάνει με το δικό σας πρόσωπο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με το δικό μου πρόσωπο, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι σ' αυτή την πόλη, την οποία δεν γνωρίζουν. Και απέναντι σ' αυτό το νομό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πλουσιότερος νομός σε φυσικούς πόρους στη χώρα είναι και ο φτωχότερος.

Διαβάσαμε λοιπόν πριν από ένα μήνα περίπου ότι το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε παραχωρήσεις δικής του περιουσίας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις. Πολλές απ' αυτές αφορούσαν και ιδιώτες. Έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και ένα σωρό Δήμους. Το σχόλιο που διάβασα κι απ' ό,τι είδα κι εγώ είναι ότι πραγματικά οι παραχωρήσεις αυτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν σε γαλάζιους δημάρχους. Και βεβαίως σε γαλάζιους επενδυτές. Αυτό δεν διαψεύστηκε, γιατί υπάρχουν ντοκουμέντα και στοιχεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι εδώ το δήμαρχο Αγρινίου δεν τον εννοούν δήμαρχο αλλά σε ποιο κόμμα ανήκει. Διότι τόσο ώριμα πράγματα, όπως είναι το Αεροδρόμιο, τα 178 στρέμματα τουλάχιστον, και η υπόθεση της περιουσίας του Οργανισμού Καπνού, έπρεπε να είχαν λήξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα δύο υπογραφών είναι. Πάμε σ' ένα άλλο θέμα, μιας και είπατε για το Αεροδρόμιο, όχι αυτό το Αεροδρόμιο, θέλω να μιλήσουμε για τις εγκαταστάσεις της 132 Σμηναρχίας Μάχης, υπάρχει το προηγούμενο και είναι καινούριο το θέμα, φρέσκο, σε άλλες περιοχές όπου με απόφαση της κυβέρνησης αλλάξει κάπως η χρήση ορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θα μπορούσε αυτή η Σμηναρχία και οι υποδομές που υπάρχουν εκεί να λειτουργήσουν και ως πολιτικό αεροδρόμιο; Διότι το Αγρίνιο δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη, συγκαταλέγεται στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος και δεν έχουμε επικοινωνία.

Υπάρχει το Αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο, γνωρίζετε καλύτερα από μένα, δεν αφορά το μέσο πολίτη, αν χρειάζεται ο Αγρινιώτης να ταξιδέψει μιάμιση - δύο ώρες μέχρι το Άκτιο για να πάει μετά από κει στην Αθήνα, πάει κατευθείαν στην Αθήνα και πιο γρήγορα. Δεν μας αφορά λοιπόν το Άκτιο.

Το Αγρίνιο αεροδρόμιο δεν έχει, μπορεί αυτό να γίνει, υπάρχει κάποια σκέψη, κάποιο αίτημα από τη δική σας πλευρά, έχει συζητηθεί ποτέ; Με δεδομένο, επαναλαμβάνω, ότι είναι πρόσφατες οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων σε άλλες περιπτώσεις να γίνει κάτι αντίστοιχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι δικές μου θέσεις είναι ξεκάθαρες και μάλιστα είναι δημοσιευμένες. Σ' ένα από τα τελευταία τεύχη του περιοδικού Βουλή Και Ευρωβουλή δημοσιεύτηκε ένα άρθρο δικό μου που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία έχει αυτός ο Νομός.

Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι τα αεροδρόμιά του. Το αεροδρόμιο λοιπόν του Αγρινίου θα μπορούσε θαυμάσια να είναι σ' ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, μαζί με το Πλατυγιάλι και το Δυτικό άξονα, για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε και ανακούφιση των άλλων αεροδρομίων της χώρας, αλλά και να έχουμε το πλεονέκτημα να ξεφορτώνουμε για το Πλατυγιάλι και να φορτώνουμε για οποιοδήποτε σημείο του κόσμου ή της Ελλάδας.

Μίλησα λοιπόν εκεί και το γράφω στο περιοδικό αυτό, στο άρθρο μου αυτό για τις συνδυασμένες μεταφορές και για κάργκο μεταφορές από το αεροδρόμιο του Αγρινίου. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο αεροδρόμιο μιλάτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα για το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το άλλο είναι για πανεπιστημιούπολη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο στο παλιό αεροδρόμιο. Είναι η τελευταία δημόσια περιουσία που έχουμε στα όρια του Δήμου Αγρινίου. Μια περιουσία η οποία απαλλοτριώθηκε το 1932 και πρέπει να αξιοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μην υπάρξει σύγχυση, μιλάμε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Παραμένει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου μας, για την ανάπτυξη όλης της περιφέρειάς μας και αν θέλετε να συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αντί να ψάχνουμε και να αυξάνουμε τα μεγέθη των οικονομικών δραστηριοτήτων και των υποδομών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, πολύ κοντά, εδώ, μπορούσαμε να κάνουμε άλλα σπουδαία πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πρώτη φορά που ακούμε αυτές τις απόψεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ τις έχω δημοσιεύσει στο περιοδικό που σας είπα. Παλιότερα είχα επέμβει στον προηγούμενο υπουργό και είχα προτείνει εγγράφως, και νομίζω είχε γίνει και μια ερώτηση στη Βουλή, για να έχουμε εδώ τα πυροσβεστικά που είναι στην Ελευσίνα. Και ξέρετε πόσο κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα ένα πυροσβεστικό να έρθει από την Ελευσίνα εδώ; Η υπηρεσία αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι εδώ, ή να είναι ένα τμήμα της, μία μονάδα, για να λύσουμε προβλήματα.

Δεν θα ήταν καλύτερα θωρακισμένη απέναντι στις πυρκαγιές η χώρα, όταν σ' αυτό το αεροδρόμιο αποκλειστικά λειτουργούσε μία μονάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών όλη την κρίσιμη περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο;

Αυτά εύκολα μπορεί να γίνουν. Και αυτά πρέπει να γίνουν με πολιτικές αποφάσεις, για να αναπτυχθεί κάθε τόπος με βάση τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Τα λέω πάρα πολλά χρόνια και είναι κάτι που με δένει πραγματικά με τον τόπο μου και με την ανάπτυξη της περιοχής μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, έντονα, τώρα, που αν θέλετε η κυβέρνηση αρχίζει και συζητά λίγο όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά για μια ακόμη φορά παρατηρούμε ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά την Αιτωλοακαρνανία.

Επειδή μας πιέζει ο χρόνος κύριε Δήμαρχε, θέλω να πάμε σε κάποια άλλα θέματα που έχουν να κάνουν λίγο με όλους εμάς, τους ανθρώπους που κινούμαστε καθημερινά σ' αυτή την πόλη. Δεν θα ρωτήσω για το κυκλοφοριακό, επειδή είπα κινούμαστε, θέλω να ρωτήσω όμως τι γίνεται, ακριβώς επειδή είπατε κι εσείς προηγουμένως ότι η αυτοδιοίκηση είναι εκ των πραγμάτων ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, τι γίνεται με δομές προνοιακού χαρακτήρα.

Παράδειγμα, λειτουργεί το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, εκεί υπάρχει και ένα δωμάτιο με δύο κρεβάτια, δεν υπάρχει όμως ένας άνθρωπος, δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι τελευταία, που να μπορεί να το λειτουργήσει αυτό ως οικοτροφείο. Υπαρκτή ανάγκη. Υπάρχουν τα παιδιά, υπάρχουν οι υποδομές, δεν χρειάζεται δηλαδή να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κτίριο από την αρχή, που συνεπάγεται έξοδα, μελέτες και ούτω καθεξής, υπάρχουν, απλά κάποιος που θέλει να λείψει, χρειάζεται να λείψει δεν έχει πού να αφήσει το παιδί. Οικοτροφείο δεν υπάρξει στην περιοχή.

Μ' αυτά τα ζητήματα υπάρχει κάτι από τη δική σας πλευρά που μπορούμε να ανακοινώσουμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σήμερα λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στο Δήμο Αγρινίου και αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες άλλες πόλεις στη χώρα. Είμαστε στην πρωτοπορία σ' αυτόν τον τομέα.

Όπως επίσης λειτουργεί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των άλλων παιδιών. Και δεν υπάρχουν ούτε πέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σ' αυτά τα θέματα ο Δήμος Αγρινίου έσπασε αυγά κι έφτιαξε ομελέτα. Με ελάχιστες δυνατότητες που του παρέχει η πολιτεία και με πολύ μεγάλη φροντίδα από την πλευρά του Δήμου.

Κι εγώ δεν θέλω να αναφερθώ εκτενέστερα, αλλά δέχομαι όμως και οποιαδήποτε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο δήμο, οποιουδήποτε μεγέθους στη χώρα μας.

Να πάμε σε δυνατούς, πολύ πιο δυνατούς γειτονικούς δήμους και να δούμε αν έχουνε την ελάχιστη προνοιακή στήριξη απέναντι στους τσιγγάνους; Να πάμε σε πάρα πολύ δυνατούς και φροντισμένους από την πολιτεία δήμους σε άλλα σημεία της χώρας για να δούμε αν έχουνε οποιοδήποτε προνοιακό πρόγραμμα; Κι αυτό αφορά τη μόνιμη και διαρκή προσπάθειά μας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μέσα από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, είτε μέσα από τα ΚΔΑΠ, είτε μέσα από τους Παιδικούς Σταθμούς. Στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας πηγαίνουν 700 παιδιά Αγρινιωτών, ανακουφίζονται 700 οικογένειες. Ξέρετε πόσο παιδιά ήταν πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν οι παιδικοί σταθμοί στο υπουργείο Πρόνοιας; Μόνο 250 παιδιά. Ξέρετε πόσα παίρνουμε για κάθε παιδί από το κράτος; 700 με 750 χιλιάδες δραχμές. Ξέρετε πόσα παίρνουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου της Αθήνας για κάθε παιδί; Δύο εκατομμύρια δραχμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρεφονηπιακό Σταθμό όμως δεν έχουμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε, διότι τα χρήματα που δίνει το κράτους είναι ελαχιστότατα. Έχουμε όμως πρόγραμμα για την απογευματινή απασχόληση των παιδιών. Και έχουμε αυτόν τον τεράστιο αριθμό των παιδιών στους παιδικούς μας σταθμούς. Τώρα ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε κι έναν παιδικό σταθμό ακόμα, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και έναν αριθμό αιτήσεων που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε με τις υπάρχουσες υποδομές που έχουμε.

Γίνεται μια καθημερινή προσπάθεια, ένας αγώνας, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, σε μια πόλη που μεγαλώνει, που αυξάνουν τα κοινωνικά της προβλήματα, σε μια πόλη που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας, όπου η μοναξιά είναι έντονη για πολλούς ανθρώπους και η αλληλεγγύη λείπει. Προσπαθούμε πραγματικά να επιτελέσουμε το ρόλο μας ως τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουμε τη φροντίδα και τη συμπαράσταση του κράτους.

Ο Δήμος Αγρινίου, έδωσε το καλύτερό του οικόπεδο, εφτά στρέμματα, για να γίνει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ξέρετε, δεν μας κάνανε την τιμή να έχουμε ούτε ένα μέλος του δημοτικού μας συμβουλίου στη διοίκηση. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα στη διοίκηση, σε καμία περίπτωση. Έχει να κάνει με τη λειτουργία του συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια αν λειτουργούσε όπως έπρεπε και το ίδιο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ θα ήταν ακόμα καλύτερα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Χαίρομαι που το επισημάνατε. Κι αυτό πραγματικά ας το συγκρίνουμε πώς λειτουργούν τα δημόσια ιδρύματα και οργανισμοί, όπως είναι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και πώς λειτουργούν οι φορείς που έχουν εθελοντισμό μέσα τους.

Προχθές βραβεύτηκε Γηροκομείο του Αγρινίου. Το επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά. Παρέχει ανεπανάληπτες, μοναδικές υπηρεσίες στον κόσμο, στην κοινωνία μας. Με εθελοντισμό πρωτίστως και με πολύ λίγα μέσα δευτερευόντως, από τη μεριά της πολιτείας που δεν παρέχονται. Γιατί λοιπόν αυτά τα παραδείγματα δεν τα επιδοτούμε;

Είμαι άνθρωπος που ποτέ δεν δίστασα ποτέ να πω τις απόψεις μου. Λέω, βεβαίως το κυβερνητικό σχήμα των 60 υπουργών που είχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι υδροκέφαλο σχήμα, αναποτελεσματικό. Υπουργείο Πρόνοιας μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες υπάρχει. Έχει εξαντληθεί ο κύκλος. Πρέπει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ρόλο, αρμοδιότητες και πάνω απ' όλα τη συμπαράσταση του κράτους για να πάμε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Βοηθήστε με λίγο, επειδή είμαστε ήδη εκτός χρόνου και είναι πολλές οι ερωτήσεις που θέλω να κάνω, ρωτάω λοιπόν, αστική συγκοινωνία ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει, τα αστικά ΚΤΕΛ κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που θεωρούν και με τις δυνατότητες που έχουν, όσο καλύτερα μπορούν. Από κει και πέρα δεν αφορά αυτό τον Αγρινιώτη. Η αστική συγκοινωνία υπάρχει για τον κάτοικο όμορων δήμων που θέλει να έρθει στο Αγρίνιο και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ο ίδιος ο Αγρινιώτης, ο άνθρωπος που μένει στην Αγία Βαρβάρα για παράδειγμα και που θέλει να πάει στον Άγιο Κωνσταντίνο, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ρωτάω λοιπόν, επειδή υπάρχει και συγκεκριμένη πρόταση από τη διοίκηση των αστικών ΚΤΕΛ για να συμβάλλει και ο Δήμος, αν μπορεί, θα μας πείτε και με ποιον τρόπο, σ' αυτή την προσπάθεια για να λειτουργήσει, να αποκτήσουν οι Αγρινιώτες μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα δούμε αστική συγκοινωνία στο Αγρίνιο; Πρέπει κάποια στιγμή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Με τον νόμο ο οποίος υπάρχει δεν θα δούμε κύριε Μπερίκο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσο ξεκάθαρα. Δηλαδή;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν θέλει το κράτος τη συμμετοχή των δήμων στις συγκοινωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα άλλοι δήμοι το έχουν κάνει...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ποιοι Δήμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κομοτηνή, Μαρούσι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν ξέρω τι κάνει το Μαρούσι, η Ηλιούπολη και ο Υμηττός, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι είναι γειτονιές της Αθήνας και το μόνο που τους απασχολεί είναι να κάνουν τέτοιες δουλειές. Δεν έχουν ούτε 160.000 στρέμματα γεωργικής γης. Και οι αρμοδιότητες που έχει ο Δήμος Υμηττού π.χ. ή της Ηλιούπολης, αυτές που ασκούν τουλάχιστον, είναι ούτε το ένα τρίτο των όσων ασκεί ένας δήμαρχος της επαρχίας. Και παίρνουν περισσότερα χρήματα απ' ό,τι παίρνει ένας δήμος της επαρχίας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Το κράτος λοιπόν, δεν θέλει την αυτοδιοίκηση στις συγκοινωνίες. Και ό,τι γίνεται, είτε στην Κομοτηνή είτε αλλού, είναι πειράματα τα οποία δεν έχουν και βάθος χρόνου. Είναι κάτι σαν τις περίφημες δημοτικές επιχειρήσεις αναψυκτηρίων, που ξεκινήσανε να αλλάξουνε τη ρότα και τη δομή της διασκέδασης στην Ελλάδα και των ελλήνων πολιτών πριν από 20 και 30 χρόνια και πού καταντήσανε;

Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα πειράματα. Έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένη νομοθεσία, από θεσμικό πλαίσιο και από λειτουργία που να έχει εμπιστοσύνη το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με κανόνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, όχι εντελώς άσχετο με την μεταφορά και την κίνηση των πολιτών, στο κυκλοφοριακό θα επανέλθω, σκέφτεστε καθόλου θέμα δακτυλίου, ελεγχόμενης στάθμευσης, ή πεζοδρόμησης ολόκληρου του κέντρου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πόλη λειτουργεί, λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη σε όλη την Ελλάδα, προχωράμε στην αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μας μελέτης και βεβαίως το σύστημα των πεζοδρομήσεων και της καλύτερης οργάνωσης της πόλης θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα δακτυλίου τίθεται;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, δεν τίθεται θέμα δακτυλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ελεγχόμενης στάθμευσης;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ελεγχόμενης στάθμευσης ναι, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ελεγχόμενη στάθμευση. Πρώτον, είμαστε ο μόνος δήμος σε όλη την Ελλάδα που δεν μας δόθηκε δημοτική αστυνομία, βγάλτε τα συμπέρασμα εσείς και οι ακροατές μας, ο μόνος δήμος σε όλη την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι αφορούσε τις πρωτεύουσες των Νομών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:Έχει ρεαλισμό αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει, εντάξει. Αλλά ο νόμος είναι νόμος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για όνομα του Θεού. Μα τους νόμους κάποιοι τους φτιάχνουν. Και δεν είναι νόμος, απόφαση του υπουργού είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απόφαση, ναι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν μπορούσε ο κύριος υπουργός να γνωρίζει ποιο είναι το μέγεθος του Αγρινίου; Πολύ καλά, η πρωτεύουσα να έχει όσα δικαιούται, αλλά να μην αφαιρούνται από οπουδήποτε αλλού. Έλεος πλέον. Αυτή η δογματική συμπεριφορά κι αυτή η απαξίωση των πραγματικών αναγκών δεν μπορεί να ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε δήμαρχε, βοηθήστε με λίγο να προλάβουμε και τα άλλα σημαντικά ερωτήματα. Μιλούσαμε προχθές σ' αυτή την εκπομπή με τον αντιδήμαρχο Αγρινίου κύριο Μοσχολιό, και μαζί το έχουμε πει παλιότερα, ότι το Αγρίνιο έχει μητροπολιτικό ρόλο, εκ των πραγμάτων, ηγεμονικό αν θέλετε στην περιφέρεια, στην Αιτωλοακαρνανία, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ενδοχώρα. Αυτό είναι δεδομένο.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται με την κοινή αγροτική πολιτική, με τις επιδοτήσεις, θα καταργηθούν, δε θα καταργηθούν, θα καταργηθούν το 2013, ίσως νωρίτερα, ακούμε ακόμη και σήμερα προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Τόνι Μπλερ, από τον αρμόδιο Επίτροπο για να σταματήσουν, άμεσα, το 2009 λέει άλλος, εν πάση περιπτώσει υπάρχει όλη αυτή η αμηχανία και η αβεβαιότητα, είναι ειλημμένη πλέον απόφαση η ολική αποσύνδεση, δεν ξέρει ο κόσμος τι θα καλλιεργήσει το καλοκαίρι που έρχεται και ρωτάω ποιο είναι το μέλλον του Αγρινίου, όταν δεν θα μπορεί να τροφοδοτηθεί από τα περίχωρα; Και, ο δήμος Αγρινίου μπορεί να κάνει κάτι στα θέματα της αγροτικής πολιτικής;

Αναφέρω το παράδειγμα του δημάρχου Ποταμιάς, του συναδέλφου σας, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός παραγωγής πούρων. Μια μελέτη που πρώτα είχε εφαρμοστεί στην Αιτωλοακαρνανία, είχε δοκιμαστεί, με εξαιρετικά αποτελέσματα, καλύτερα απ' ότι στην Ποταμιά, αλλά εδώ κύριε δήμαρχε δεν βρέθηκε κανένας, μα απολύτως κανένας να προωθήσει αυτό το σχέδιο και να δοθεί μια διέξοδος σε χιλιάδες οικογένειες, να βγάζουν λεφτά οι άνθρωποι και να μην έχουν ανάγκη ούτε από επιδοτήσεις ούτε από κοινές αγροτικές πολιτικές ή οποιοδήποτε άλλο. Αυτά τα θέματα γιατί δεν τα συζητάμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι να τα συζητήσουμε, θεσμικά, υπάρχουν πιο αρμόδιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διοικείτε ένα δήμο με αρκετά μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με φτώχια και πολύ μεγάλη αβεβαιότητα των ανθρώπων για το τι θα κάνουν οι ίδιοι αύριο και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους. Αυτό ναι μεν είναι θέμα κεντρικής πολιτικής, αλλά ο δήμαρχος δεν πρέπει να...;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι μόνο κεντρικής πολιτικής. Και πρωτοβουλιών των ίδιων των ανθρώπων και των ίδιων των παραγωγών. Εγώ ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή επανειλημμένα κατά το παρελθόν πήραμε θέσεις και αναπτύξαμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τα προϊόντα του νομού μας και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Και όχι μόνο, αλλά κυρίως του γεωργικού τομέα, μια και συζητάμε γι' αυτό.

Το 1997 η ΤΕΔΚ του νομού έκανε συνέδριο όπου αναδείχτηκε το πόσο πλούσιος είναι ο νομός στα εδάφη του, σε χαρακτηριστικά τέτοια που θα επιτρέπανε μια ανάπτυξη της αμπελουργίας στον υπερθετικό βαθμό, Και αυτό ήταν δική μου πρωτοβουλία. Ήδη από το 1997 με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, που αποδεικνύει, πόσο καλός είναι ο τόπος μας για ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη συγκεκριμένη καλλέργεια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στηρίξαμε επανειλημμένα και ως ΤΕΔΚ και ως Δήμος Αγρινίου τις πρωτοβουλίες για τη βιολογική γεωργία. Στηρίξαμε τη βιολογική κτηνοτροφία. Και βεβαίως αισθάνομαι ότι έχω κάνει πάρα πολλά προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς να μπαίνω στα αμπέλια και στα χωράφια κάποιων άλλων, που είναι πλέον αρμοδιότεροι. Έχουμε ικανούς και μεγάλους σε μέγεθος φορείς εκπροσώπησης και διεκδίκησης των αγροτών.

Να δούμε τι γίνεται εκεί; Να δούμε ποια είναι η θέση της πολιτείας απέναντι στη χειμάζουσα καπνοκαλλιέργεια της Αιτωλοακαρνανίας, με τι αντικαθίσταται αυτό το προϊόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φταίει μόνο η πολιτεία; Εμείς πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες; Λεφτά ήρθαν στην Αιτωλοακαρνανία.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, δεν ήρθαν, γιατί δεν είδα κανένα πρόγραμμα εγώ για καινούριες καλλιέργειες. Δεν είδα κανένα πρόγραμμα που να προωθείται από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας για το θέμα των δενδοκαλλιεργειών, δεν είδα κανένα πρόγραμμα να προωθηθεί το θέμα της αμπελουργίας. Μόνο μέσα από την αναπτυξιακή μας εταιρία, την Τριχωνίδα Α.Ε., βοηθάμε επισκέψιμα αγροκτήματα και κάποιες άλλες δραστηριότητες μέσα από τις μελέτες που μας δίνουνε.

Προσφάτως εγκρίναμε μια θαυμάσια επένδυση στην Κομποτή Ξηρομέρου. Πριν από κάμποσους μήνες εγκρίναμε μια άλλη στην περιοχή του Καστρακίου. Αυτές είναι πρωτοβουλίες πάρα πολύ σημαντικές, τις οποίες κάνει ο δήμος Αγρινίου με την αναπτυξιακή εταιρία και τη συνεργασία των άλλων δήμων της περιοχής. Είμαστε στο Leader στην κορυφή, σε όλη την Ελλάδα και σε συμβατοποιήσεις και σε απορρόφηση. Και αντί να πολλαπλασιαστούν τα κεφάλαια που έρχονται μέσω της Τριχωνίδας της αναπτυξιακής προς τους φορείς τους επενδυτικούς του τόπου μας, δεν το βλέπουμε αυτό.

Έχουν γίνει ένα σωρό πράγματα, τα οποία ενδεχομένως ο πολύς κόσμος δεν τα ξέρει, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πολύ καλά τα γνωρίζουν. Αλλά δεν μπορεί να στοχεύεις πάρα πολύ ψηλά, τη στιγμή που οι δυνατότητές σου είναι περιορισμένες. Ή καμιά φορά υπάρχει το εξής, άσχημο, το χειρότερο, τι θέλει αυτός και χώνεται στα πόδια τα δικά μας. Υπάρχουν και θεσμικοί ρόλοι με τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε να λειτουργούμε.

Ως πρόεδρος λοιπόν της ΤΕΔΚ, πρόεδρος της αναπτυξιακής Τριχωνίδας και ως δήμαρχος αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καθήκον μου σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο. Γιατί αν μιλάμε το 1997 που πρωτοξεκινήσαμε τη διαδικασία, με συνέδριο, για την ανάπτυξη της αμπελουργίας στον τόπο μας, δεν υπήρχε ούτε ένα μπουκάλι κρασί εμφιαλωμένο με ετικέτα του νομού. Σήμερα είναι έξι μονάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από τις καλύτερες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχει μέλλον αυτό; Έχει. Μερικά πράγματα πρέπει να ωριμάσουν, να κουβεντιάσουμε περισσότερο, να απασχοληθούμε περισσότερο, να δουλέψουμε περισσότερο. Γιατί μπορεί να κουβεντιάζουμε πολλές φορές, αλλά να μη δουλεύουμε για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε στην κουβέντα. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να δουλεύω. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι που εργάζονται έχουν και αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα μπορούμε να τα δούμε μέσα από σωστές αποφάσεις και από πολύ εργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνεργασία με τους άλλους φορείς είναι πάντα δόκιμη και αποδοτική;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Είπατε αρκετά πράγματα που σας ενοχλούν σε σχέση με την κεντρική εξουσία, σε σχέση με άλλους φορείς, υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στους ίδιους τους Αγρινιώτες; Που θεωρείτε ότι δεν είναι η πλέον κατάλληλη συμπεριφορά, νοοτροπία, οτιδήποτε. Τι θα θέλατε να αλλάξει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κοιτάξτε, η σχέση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής στο σύνολό της με τους δημότες, πρέπει να είναι σχέση μάνας με παιδί. Έχω πει ένα παράδειγμα, με την έννοια ότι θα πρέπει να είναι ο δήμαρχος τόσο τρυφερός, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αυστηρός σε κάποιες παραβατικές συμπεριφορές εις τρόπον ώστε να μην παρεκκλίνουμε του στόχου.

Παράπονο δεν μπορώ να έχω, γιατί μπορώ να εξηγώ τα πράγματα. Το Αγρίνιο είναι μια πραγματικά καινούρια πόλη στο χάρτη της χώρας, μια πόλη με ιστορία, στην ανάπτυξή της, μικρότερη από εκατό χρόνια. Αν υπολογίσει κανένας ότι στην απογραφή του 1837 ήταν τρεισήμισι χιλιάδες και στην απογραφή του 1906 ήταν περίπου έξι χιλιάδες, και σήμερα είναι μια πόλη που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού του νομού μας, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πόλη που διαρκώς μετασχηματίζεται.

Ο κοινωνικός ιστός της πόλης σήμερα είναι διαφορετικός από αυτόν που ήταν πριν από δέκα χρόνια, πιο διαφορετικός από αυτόν που ήταν πριν από είκοσι χρόνια και τα επόμενα 10 - 20 χρόνια θα είναι πάλι διαφορετικός. Είναι μια πόλη πολυπολιτισμική, είναι μια πόλη που συγκεντρώθηκαν εδώ κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή και που η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό σε κάποιες περιπτώσεις αργεί κιόλα.

Ελπίζω στις καινούριες γενιές να αγαπήσουμε όλοι μαζί περισσότερο το Αγρίνιο, να το θεωρήσουμε δικό μας και χαίρομαι γιατί αυτό το διαπιστώνω. Το διαπιστώνω στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες. Στη γενιά τη δική μου όποιος έφευγε από δω έφευγε για πάντα. Σήμερα επιστρέφουν γιατροί, δικηγόροι, άλλες κατηγορίες επιστημόνων και λοιπά και αυτό με χαροποιεί. Άρα η πόλη μας είναι ελκυστική, την εμπιστεύεται ο κόσμος.

Ένα παράπονο, μου είπατε. Ναι, μου είναι αδύνατον να κατανοήσω τη συμπεριφορά εκείνου του δημότη, εκείνης της δημότισσας που πετάει τα σκουπίδια από το μπαλκόνι, μου είναι αδύνατον. Πολύ δε περισσότερο να κατανοήσω τη συμπεριφορά εκείνου του γονέα που παίρνει τα παιδάκια του για να πάει προς Καινούργιο, Θέρμο ή οπουδήποτε αλλού και που στο δρόμο, λίγο πριν από τη γέφυρα της Ερμίτσας, πετάει τα σκουπίδια έξω από το παράθυρο.

Αυτά, είναι συμπεριφορές πραγματικά που με εκπλήσσουν. Έχω σταματήσει πολλές φορές στο δρόμο και έχω κάνει παρατήρηση σε άνδρες και γυναίκες που πετάνε τα σκουπίδια τους έτσι. Και λέω, γιατί γίνεται αυτό; Θέλετε να σας πω ένα εντελώς χαρακτηριστικό παράδειγμα; Να πάμε το Σάββατο του μεσημέρι στην οδό Παπαστράτου, την ώρα που κλείνουν τα καταστήματα, να αφήνουν κάποιοι από τους καταστηματάρχες τα σκουπίδια τους Σάββατο μεσημέρι έξω από την πόρτα τους και μάλιστα μερικοί τα κρεμάνε και στο κλαράκι που υπάρχει απέξω. Και λες, μα έλεος, είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό; Το Σάββατο το απόγευμα δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενικά καθαριότητα του δήμου, την Κυριακή δεν υπάρχει και βεβαίως τη Δευτέρα θα τα μαζέψουνε. Και θα είναι ο τόπος τους, το μαγαζί τους, η βιτρίνα τους βρώμικη. Επειδή δεν κρατήσανε τα σκουπίδια τους μέσα στο μαγαζί.

Αυτή η κατάσταση με προβληματίζει και με στεναχωρεί. Και βεβαίως κάνω κριτική, δεν είμαστε άγγελοι όλοι, επιδεχόμαστε βελτιώσεων.

Μπορεί να μου πει κάποιος, μα τα λες αυτά δήμαρχε, μπορεί να σου στοιχίσει σε ψήφους. Καθόλου δεν θα μου στοιχίσει σε ψήφους. Θέλω να με ψηφίσουν άνθρωποι που πραγματικά έχουνε και τη λογική και τη φρόνηση και τη συναίσθηση του κατοίκου της πόλης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση θέλω να υποβάλω, γιατί έχουμε υπερβεί κατά πάρα πολύ το χρόνο μας, θεωρητικό το ερώτημα, υποθετικό, φιλοξενείτε τον πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή για δύο ημέρες στο Αγρίνιο, πού θα τον πάτε και τι θα του πείτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κοιτάξτε, ο κύριος Καραμανλής έχει έρθει στο Αγρίνιο πέντε φορές τα χρόνια που είμαι εγώ δήμαρχος, δεν μου έκανε την τιμή να με επισκεφτεί ποτέ. Ελπίζω τώρα ως πρωθυπουργός κάποτε να γίνει. Και βεβαίως θα τον φιλοξενήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή που αρμόζει στον πρωθυπουργό της χώρας.

Και επειδή γνωριζόμαστε κιόλας, καθότι ήμασταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο, θα είναι πολύ καλύτερη η φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου όμως πού θα τον πηγαίνατε, τι έχει το Αγρίνιο να δείξει, αυτή είναι η ουσία του ερωτήματος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε άρα πολλά πράγματα να του δείξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μουσείο πάντως δεν έχουμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένας πρωθυπουργός δεν θα πάει να δει τα όμορφα πράγματα σε μια πόλη. Θα τα δει κι αυτά, αλλά κυρίως πρέπει να κουβεντιάσει για τα προβλήματα που απασχολούν αυτή την πόλη και να βοηθήσει, αφού δώσει τις κατάλληλες εντολές και τις κατάλληλες συστάσεις, για τη λύση των προβλημάτων που έχει η πόλη. Ο κάθε πρωθυπουργός. Το έκανα με τον κύριο Σημίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε δήμαρχε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.